Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Mi történt? Megjelent a Eurofound nevű kutatóalapítvány fiatalok munkaerőpiaci helyzetével foglalkozó friss jelentése, amelyben az európai fiatalok külföldre költözésre vonatkozó szándékairól készült felmérés eredményeit is bemutatják.

  • Eszerint a magyar fiataloknál csak a ciprusiak között vannak nagyobb arányban azok, akik három éven belül tervezték a külföldre költözést 2023-ban, amikor a felmérés készült. A magyar fiatalok 42 százaléka tervezte a külföldre költözést.
  • További 11 százalék pedig „szeretne” külföldre költözni.

Tágabb kontextus: uniós szinten a jelentés szerint a magasabb jövedelmű, képzettebb, „migrációs hátterű” és LMBTQ-emberek nagyobb eséllyel tervezik a külföldre költözést.

  • A magyar fiatalok kapcsán a jelentésből az is kiderül, hogy a 15-29 éves korosztály nagyjából negyedére volt jellemző 2022-ben, hogy nehezen jött ki a jövedelméből. Ez alapján kilenc tagállamban rosszabb, 17-ben jobb a fiatalok helyzete, mint Magyarországon.

Előzmények: az IDEA Intézet tavaly szintén felmérte a külföldre költözési hajlandóságot a fiatalok körében. Eszerint a 18-29 éves korosztály 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „valószínű” vagy „egészen biztos”, hogy külföldre fog költözni.

  • Leginkább a rossz hazai közéleti állapotok és a jobb életszínvonal reményében költöznének el az IDEA felmérése szerint azok, akik ilyesmiben gondolkodtak.

Felülnézet: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010-től egészen 2019-ig meghaladta a kivándorló magyarok száma a visszavándorlókét, 2019-ben és 2020-ban viszont már többen tértek haza, mint amennyien elhagyták az országot. Ez a trend azonban 2021-ben újra megfordult.

  • Bár más adatforrások (például a fogadó országok statisztikai hivatalai) más számokat mutatnak, trendszerűen 2021 előtt az látszott, hogy egyre kevesebben vándoroltak ki, és egyre többen jöttek haza, ahogy ezt a Portfolio.hu részletesebb cikke is bemutatja.
  • 2010 óta még soha nem hagyták el olyan sokan Magyarországot, mint 2023-ban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal idei előzetes adataiból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyszer már beletört a bicskája, most újra hazahozná külföldről a magyarokat a kormányKét év után 2021-ben újra meghaladta a kivándorlók száma a visszavándorlókét, ezért is érezhette szükségét a kormány a hazaváró irodák megnyitásának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet fiatalok kivándorlás visszavándorlás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.