Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

A magyar lakosság háromnegyede azt mondja, igyekezni fog, hogy a 2024-től induló palackvisszaváltási rendszerben lehetőleg minden betétdíjas üveg- fém- és műanyagpalackot visszavigyen a boltoknál elhelyezett automatákba, de 50 százalék leginkább azzal lenne elégedett, ha készpénzben kapná vissza a betétdíjat – többek között ez derült ki a Reacty Digital friss felméréséből.

Miért fontos ez? A felmérés eredménye arra utal, a betétdíjas visszaváltási rendszert koncessziós formában januártól elkezdő Mol csoporthoz tartozó Mohu összességében pozitív fogadtatásra számíthat, az induló rendszer ismertsége jónak mondható, de az érintettek többnyire nem abban a formában fogják megkapni a betétdíjat, ahogy azt a leginkább szeretnék.

Alulnézet: A boltokba már sok helyen kihelyezett, de csak januártól használható palackvisszaváltó automaták nem fogják készpénzben kiadni azt a palackonkénti 50 forintot, amit a vevők a vásárláskor kifizettek érte. A gépek jellemzően csak egy olyan utalványt fognak nyomtatni, amelyet az adott boltban le lehet vásárolni, az pedig egyelőre nem világos, hogy a pénztárnál a készpénzt a boltnak egyáltalán kötelező-lesz e visszaadni.

A vásárlónak lesz lehetősége arra is, hogy egy applikáció letöltése után a visszajáró pénzt a bankszámlájára utaltassa, de ahogy ez az automaták minapi bemutatásakor kiderült, ez a megoldás nem indul el januárban, várhatóan csak március-áprilisban lesz kész.

Felülnézet: A pénz körforgását úgy lehet elképzelni, hogy a palackok után a gyártók fognak 50 forintot kifizetni a Mohu-nak, és ők az összeget akkor kapják vissza, amikor a terméket megemelt áron eladják a nagykereskedőknek vagy a boltoknak. A boltok akkor kapják vissza a befektetett 50 forintjukat, amikor ennyivel drágábban eladják azt a vevőknek, végül pedig a vevő a Mohu-tól kapja vissza az 50 forintját, de csak akkor, ha a palackot visszaviszi, és ennek formája nem lesz feltétlenül készpénz.

A fentiekből az is következik, hogy ha a vevő (vagy más) a palackot nem viszi vissza, akkor az 50 forint a Mohu-nál marad, ezt a cégnek a rendszer fejlesztésére kell fordítania. A Reacty felmérése szerint a lakosság alapvetően támogató a megoldással kapcsolatban, de sokan vélik úgy, hogy az csak hosszabb távon indul be, mert hozzá kell szokni. Attól pedig tartanak, hogy az eldobott palackokat összegyűjtők, tipikusan hajléktalanok emiatt gyakrabban megjelennek az üzletekben.

A felnőtt magyar lakosság 87 százaléka fontosnak tartja a szelektív hulladékgyűjtést a Reacty adatai szerint, és bevallása szerint 83 százalék elkülönítve gyűjt legalább egyféle hulladéktípust. Az iskolai végzettséggel párhuzamosan nő a tudatosság, a diplomások közül gyakorlatilag mindenki szelektíven gyűjt – elsősorban környezetvédelmi szempontok miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsicsökkentést fizetjük ki, amikor árat emelnek a cégek az új hulladékos teher miattA lakossági hulladékszállítási díjak szinten tartását a vállalatok nagyobb terhelésével igyekszik biztosítani a kormány. Sok cég áthárítja vevőire az új fizetnivalót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelére esett a hasznosított hulladék, cserébe megtolta az inflációt a Mol hulladékkezelő rendszereAz inflációt is érezhetően emelhette a MOHU Európa-rekorder hulladékkezelési rendszere, ami nem a körkörös gazdaság felé visz, hanem jelentős visszalépés az újrahasznosításban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig azt mondták, gyűrd össze a PET-palackot, most azt mondják, nehogy összegyűrdIndul a betétdíjas rendszer és a visszaváltás, bemutatjuk, ki fizet kinek, és hova kerül az 50 forintod, ha nem viszed vissza a palackot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet automata betétdíj felmérés mohu Reacty Digital visszaváltás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.