Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

A magyar lakosság háromnegyede azt mondja, igyekezni fog, hogy a 2024-től induló palackvisszaváltási rendszerben lehetőleg minden betétdíjas üveg- fém- és műanyagpalackot visszavigyen a boltoknál elhelyezett automatákba, de 50 százalék leginkább azzal lenne elégedett, ha készpénzben kapná vissza a betétdíjat – többek között ez derült ki a Reacty Digital friss felméréséből.

Miért fontos ez? A felmérés eredménye arra utal, a betétdíjas visszaváltási rendszert koncessziós formában januártól elkezdő Mol csoporthoz tartozó Mohu összességében pozitív fogadtatásra számíthat, az induló rendszer ismertsége jónak mondható, de az érintettek többnyire nem abban a formában fogják megkapni a betétdíjat, ahogy azt a leginkább szeretnék.

Alulnézet: A boltokba már sok helyen kihelyezett, de csak januártól használható palackvisszaváltó automaták nem fogják készpénzben kiadni azt a palackonkénti 50 forintot, amit a vevők a vásárláskor kifizettek érte. A gépek jellemzően csak egy olyan utalványt fognak nyomtatni, amelyet az adott boltban le lehet vásárolni, az pedig egyelőre nem világos, hogy a pénztárnál a készpénzt a boltnak egyáltalán kötelező-lesz e visszaadni.

A vásárlónak lesz lehetősége arra is, hogy egy applikáció letöltése után a visszajáró pénzt a bankszámlájára utaltassa, de ahogy ez az automaták minapi bemutatásakor kiderült, ez a megoldás nem indul el januárban, várhatóan csak március-áprilisban lesz kész.

Felülnézet: A pénz körforgását úgy lehet elképzelni, hogy a palackok után a gyártók fognak 50 forintot kifizetni a Mohu-nak, és ők az összeget akkor kapják vissza, amikor a terméket megemelt áron eladják a nagykereskedőknek vagy a boltoknak. A boltok akkor kapják vissza a befektetett 50 forintjukat, amikor ennyivel drágábban eladják azt a vevőknek, végül pedig a vevő a Mohu-tól kapja vissza az 50 forintját, de csak akkor, ha a palackot visszaviszi, és ennek formája nem lesz feltétlenül készpénz.

A fentiekből az is következik, hogy ha a vevő (vagy más) a palackot nem viszi vissza, akkor az 50 forint a Mohu-nál marad, ezt a cégnek a rendszer fejlesztésére kell fordítania. A Reacty felmérése szerint a lakosság alapvetően támogató a megoldással kapcsolatban, de sokan vélik úgy, hogy az csak hosszabb távon indul be, mert hozzá kell szokni. Attól pedig tartanak, hogy az eldobott palackokat összegyűjtők, tipikusan hajléktalanok emiatt gyakrabban megjelennek az üzletekben.

A felnőtt magyar lakosság 87 százaléka fontosnak tartja a szelektív hulladékgyűjtést a Reacty adatai szerint, és bevallása szerint 83 százalék elkülönítve gyűjt legalább egyféle hulladéktípust. Az iskolai végzettséggel párhuzamosan nő a tudatosság, a diplomások közül gyakorlatilag mindenki szelektíven gyűjt – elsősorban környezetvédelmi szempontok miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsicsökkentést fizetjük ki, amikor árat emelnek a cégek az új hulladékos teher miattA lakossági hulladékszállítási díjak szinten tartását a vállalatok nagyobb terhelésével igyekszik biztosítani a kormány. Sok cég áthárítja vevőire az új fizetnivalót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelére esett a hasznosított hulladék, cserébe megtolta az inflációt a Mol hulladékkezelő rendszereAz inflációt is érezhetően emelhette a MOHU Európa-rekorder hulladékkezelési rendszere, ami nem a körkörös gazdaság felé visz, hanem jelentős visszalépés az újrahasznosításban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig azt mondták, gyűrd össze a PET-palackot, most azt mondják, nehogy összegyűrdIndul a betétdíjas rendszer és a visszaváltás, bemutatjuk, ki fizet kinek, és hova kerül az 50 forintod, ha nem viszed vissza a palackot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet automata betétdíj felmérés mohu Reacty Digital visszaváltás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.