Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 22. 04:34 Élet

Sokat változott a Nagykörút egy év alatt, mégis ugyanolyan lerobbant maradt

Amikor tavaly novemberben végigmentünk a budapesti Nagykörút pesti szakaszán, és felmértük, hogy milyen típusú üzletek vannak rajta, a kiábrándító végeredmény az volt, hogy minden ötödik üresen állt (cikkünk idén január első napjaiban jelent meg, de az adatokat 2022 novemberében vettük fel). A kiadó, sok esetben alapvetően romos, elhagyatott portálú üzlettípus volt akkor messze a leggyakoribb látvány.

A négy kilométeres egykor patinás úton tavaly összesen 662 üzlethelyiséget számoltunk össze, ebből 129 üres volt, a profilt pedig alapvetően az étel-ital uralta. Étteremből 65-öt, bárként működő helyiségből pedig 48-at találtunk.

Most megnéztük, mi változott egy év alatt, és kettős eredményt kaptunk.

Bizonyos szempontból óriási a mozgás a nagykörúti kiskereskedelemben, az összkép azonban ugyanolyan siralmas maradt.

Az üzletek száma 11-gyel nőtt, többnyire úgy, hogy az egy évvel ezelőtti nagyobb helyiségekből kisebbeket választottak le. A meglepő viszont inkább az, hogy a korábbi 662 üzletből 122-nél láttunk valamilyen változást.

A körúton ma majdnem minden ötödik üzlet más, mint egy évvel korábban.

Sok korábbi üres üzletbe költöztek be új bérlők-tulajdonosok, ám sok korábban működő bolt most üresen áll, máshova költözött, vagy egyszerűen bezárt. Néhány esetben a profil megmaradt, de a neve megváltozott, ez esetben nem tudhatjuk, hogy a bérlő-tulajdonos személye változott-e.

Az üresen álló üzlethelyiségek száma 129-ről kereken 100-ra mérséklődött (miközben az összes üzlet száma 11-gyel nőtt), de sajnos továbbra is messze ez a leggyakoribb típus. Tavaly az üzletek 19,5 százaléka kongott az ürességtől, egy év alatt ez 14,9 százalékra csökkent.

Üresen álló üzlet a Nagykörúton. Fotó: G7.hu

Ha megnézzük, hogy milyen típusú egységek száma nőtt, akkor egyértelműnek tűnik, hogy a vállalkozók döntően csak a körút étel-ital profiljában látnak fantáziát. Egy év alatt 65-ről 79-re nőtt az éttermek száma, és 48-ról 50-re a bárok száma. Ezek persze dinamikus adatok, egy év alatt éttermek és bárok zártak be, illetve nyitottak újak, a plusz 14 étterem és a plusz 2 bár ennek a két mozgásnak az egyenlege.

Több lett a fodrász, a mobiltelefon szaküzlet, a műszaki bolt, és a kávézó is, a pékségek száma azonban 15-ről 11-re csökkent, úgy látszik, hogy pékáruban túltelített volt a helyi piac.

A meglehetősen nagy mozgást erősíti az az egyáltalán nem ritka jelenség, hogy vannak üzlethelyiségek, amelyek most üresen állnak, de a romok között más elnevezést láttunk, mint egy éve. Ezeknél feltételezhető, hogy a tavalyi üzlet tönkrement, de már az utódja is csődbe jutott.

Az összkép a fentiek ellenére semmit sem változott. Az üzletek típus szerinti sorrendjében csak minimális változások vannak, például több már a fodrász, mint az élelmiszerbolt, vagy több a műszaki bolt, a kávézó és a látszerész, mint a pékség.

Üresen álló üzlet a Nagykörúton. Fotó: G7.hu

Nagyon látványos, hogy a bezárások és boltnyitások egészen döntő része nem a nagy cégekhez köthető. A bankok, a drogériák, a nagy élelmiszerboltok, a gyógyszertárak helyzete gyakorlatilag változatlan, a köztük lévő szakaszokon jellemzően a kisboltosok mennek csődbe és próbálkoznak új üzletek nyitásával.

A körútnak sem a profilja, sem a kihasználtsága nem fejlődött egy év alatt, és a közállapotok is változatlanok. A járdák döntően aszfaltozottak, foltosak, kátyúsak, a szeméthelyzetet idén kis mértékben jobbank találtuk, de a körúton továbbra sem vonz sétálásra, időtöltésre szinte semmi. A fő funkció ugyanúgy a villamos maradt.

Lerobbant bicikli a Nagykörúton. Fotó: G7.hu

Az évek óta jellemző hármas nagy felosztás sem változott: a Szent István körút felőli vég a leginkább rendezett és kiskereskedelmileg is stabilabb, az Erzsébet körút a sok bárral a bulinegyed egyik zajos széleként tartja fenn magát, a József és Ferenc körút pedig erősen lerobbant, és kereskedelmileg is instabil arcot mutat. Egységes arculatnak és kereskedelmi tematikának (lásd például Margit körút vagy Bartók Béla út) nyoma sincs sehol.

A nagy kereszteződések aluljárói (Corvin-negyed, Blaha Lujza tér, Nyugati tér) továbbra is rendezetlenek, szerencse, hogy amióta az első kettőnél van zebra, nem kell feltétlenül átmenni rajtuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA pusztuló, szedett-vedett Nagykörúton ma már minden ötödik üzlet üresen állVégigmentünk rajta oda-vissza, és nem volt kellemes. Koszos, átgondolatlan, koncepciótlan, csiricsáré, és ha ez a magyar kiskereskedelem metszete, akkor van baj rendesen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bolt Budapest kiskereskedelem nagykörút üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.