Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 8. 13:31 Adat, Élet

Az egész EU-ban kevesebbet vásárolnak, a magyar adat így is a harmadik legrosszabb

7,3 százalékkal kevesebb árut vásároltak a magyarországi boltokban 2023. szeptemberében (naptárhatástól megtisztítva), mint tavaly szeptemberben – derül ki a KSH friss közleményéből. Ha az áruk értékét nézzük, akkor egy év alatt 5,6 százalékos az emelkedés az infláció miatt. A mostani adat alapján kevesebb árut fogyasztunk, mint 2019-ben. 

Miért fontos ez? A magyar kiskereskedelem most már több mint egy éve küzd azzal, hogy hónapról hónapra kevesebb árut tud értékesíteni, mint egy évvel korábban, vagyis a piac egyre jobban beszűkül.

  • Az alábbi ábrán azt mutatjuk be, hogy 2019 óta hogyan alakult a volumen. Mindig az előző év azonos hónapjához hasonlítunk, vagyis a 0 fölötti érték bővülést, az alatti pedig csökkenést jelez.

Előzmények: a koronavírus-járvány előtt folyamatosan 10 százalék körüli bővülésben volt a piac, a járvány alatt a kereslet visszaesett, majd a következő 12 hónapban korrigált (a kiugró pozitív értékek oka az egy évvel korábbi, járvány miatt nagyon alacsony kiindulási érték).

Alulnézet: az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,3 százalékos volt a csökkenés idén szeptemberben, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5 százalékos, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 19,9 százalékos. 

  • Ha az eladott áruk összesített értékét nézzük, akkor ugyan éves szinten növekedést látunk, de ennek mértéke messze nem éri el az inflációt.

Tágabb kontextus: az uniós adatok alapján Magyarország adata a harmadik legrosszabb, csak Belgiumban és Szlovéniában csökkent nálunk nagyobb mértékben az összesített kiskereskedelmi forgalom.

  • Hat országban növekedett (Spanyolország, Ciprus, Luxemburg, Írország, Portugália és Dánia), Bulgáriában pedig stagnált a volumen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet boltok érték Európai Unió kiskereskedelem vásárlás volumen Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.