Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 8. 13:31 Adat, Élet

Az egész EU-ban kevesebbet vásárolnak, a magyar adat így is a harmadik legrosszabb

7,3 százalékkal kevesebb árut vásároltak a magyarországi boltokban 2023. szeptemberében (naptárhatástól megtisztítva), mint tavaly szeptemberben – derül ki a KSH friss közleményéből. Ha az áruk értékét nézzük, akkor egy év alatt 5,6 százalékos az emelkedés az infláció miatt. A mostani adat alapján kevesebb árut fogyasztunk, mint 2019-ben. 

Miért fontos ez? A magyar kiskereskedelem most már több mint egy éve küzd azzal, hogy hónapról hónapra kevesebb árut tud értékesíteni, mint egy évvel korábban, vagyis a piac egyre jobban beszűkül.

  • Az alábbi ábrán azt mutatjuk be, hogy 2019 óta hogyan alakult a volumen. Mindig az előző év azonos hónapjához hasonlítunk, vagyis a 0 fölötti érték bővülést, az alatti pedig csökkenést jelez.

Előzmények: a koronavírus-járvány előtt folyamatosan 10 százalék körüli bővülésben volt a piac, a járvány alatt a kereslet visszaesett, majd a következő 12 hónapban korrigált (a kiugró pozitív értékek oka az egy évvel korábbi, járvány miatt nagyon alacsony kiindulási érték).

Alulnézet: az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,3 százalékos volt a csökkenés idén szeptemberben, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5 százalékos, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 19,9 százalékos. 

  • Ha az eladott áruk összesített értékét nézzük, akkor ugyan éves szinten növekedést látunk, de ennek mértéke messze nem éri el az inflációt.

Tágabb kontextus: az uniós adatok alapján Magyarország adata a harmadik legrosszabb, csak Belgiumban és Szlovéniában csökkent nálunk nagyobb mértékben az összesített kiskereskedelmi forgalom.

  • Hat országban növekedett (Spanyolország, Ciprus, Luxemburg, Írország, Portugália és Dánia), Bulgáriában pedig stagnált a volumen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet boltok érték Európai Unió kiskereskedelem vásárlás volumen Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.

Bod Péter Ákos
2023. november 26. 17:20 Adat, Közélet

Mekkora gond a magyar államadósság?

Magyarország a térségünk legnagyobb arányú és legköltségesebb államadósságával kerül bele az egyébként is sok turbulenciával járó gazdaságszerkezeti és geopolitikai átmenetbe.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Gergely Péter
2023. november 27. 16:41 Pénz

Kinek éri meg megvárni a csok plusz bevezetését?

Bár nőhet a lakáshitelek iránti kereslet, arra senki sem számít, hogy a csok pluszra jogosultak drasztikusan megmozgatnák a hitelpiacot.

Pálos Máté
2023. november 27. 13:43 Közélet

Egyetlen személy dönthetne a kutatóhálózatok sorsáról

A Magyar Kutatási Hálózat átszervezése tovább ronthatja a magyar kutatói autonómiát és kutatási szabadságot.