Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. szeptember 6. 10:31 Adat, Élet

A vártnál jobban ellenállnak az óceánok a sűrűsödő hőhullámoknak

Az óceánok ellenállóbbak mint gondoltuk – így foglalta össze Malin Pinsky, a University of California tengerbiológusa a Nature-ben megjelent tanulmányukat, amely a klímaváltozás óceánokra gyakorolt hatását vizsgálta.

  • A több mint egy tucat tudós által jegyzett tanulmány alapján a kutatókat is meglepte, mennyire eltérően reagálnak az óceánok az egyre gyakoribb hőhullámokra.

Számokban: a kutatás során több mint 200 hőhullám hatásait elemezték (1993 és 2019 közöttieket), és az esetek többségében azt tapasztalták, hogy a hőhullámoknak nem volt jelentős hatása az óceánok mélyén élő halpopulációkra.

  • “Nagyon meglepődtem. Azt hittem, egyértelmű, hogy ha jön egy nagy hőhullám, annak biztosan jelentős hatása van (…) Jó hír, hogy nem minden hőhullám jelent katasztrófát” – mondta Palin az Axiosnak.
  • “Nem látni egy általános trendet, minden eset különbözik, amelyeket egyedileg kell kezelni” – mondta Alexa Fredson, a cikk egyik másik szerzője.

Miért fontos ez? Az emberiség jövőjét alapvetően befolyásolhatja, hogy hogyan lehet egyedi és célzott beavatkozásokkal segíteni az óceánok ökoszisztémájának helyreállását. Ehhez jobban meg kell ismerni az egyes külső sokkok pontos hatását.

  • Jelenleg az óceánok felét érintik hőhullámok, ami azt jelenti, hogy rendellenesen melegek. Ez a legmagasabb arány, mióta 1991 óta rendelkezésre állnak mérések.

Igen, de: ezzel együtt a túlhalászat, a szennyezés, a rekordmagas vízhőmérséklet egyre nagyobb kihívást jelent az óceánoknak. A többi ökoszisztémához hasonlóan kiszámíthatatlan, mikor válhatnak visszafordíthatatlanná a negatív folyamatok.

  • A növekvő kibocsátás miatt az óceánok egyre több szén-dioxidot kötnek meg, ami miatt savasodnak. A melegebb, savasabb óceánokban kevesebb oxigén is van, ami veszélyeztet egyes halfajokat, mivel kevesebb élelmet találnak.
  • Szintén globális probléma a Föld legnagyobb fajgazdagságú életközösségei közé tartozó korallzátonyok veszélyeztetettsége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet hőhullám klímaváltozűás környezetvédelem óceánok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.