Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. szeptember 6. 10:31 Adat, Élet

A vártnál jobban ellenállnak az óceánok a sűrűsödő hőhullámoknak

Az óceánok ellenállóbbak mint gondoltuk – így foglalta össze Malin Pinsky, a University of California tengerbiológusa a Nature-ben megjelent tanulmányukat, amely a klímaváltozás óceánokra gyakorolt hatását vizsgálta.

  • A több mint egy tucat tudós által jegyzett tanulmány alapján a kutatókat is meglepte, mennyire eltérően reagálnak az óceánok az egyre gyakoribb hőhullámokra.

Számokban: a kutatás során több mint 200 hőhullám hatásait elemezték (1993 és 2019 közöttieket), és az esetek többségében azt tapasztalták, hogy a hőhullámoknak nem volt jelentős hatása az óceánok mélyén élő halpopulációkra.

  • “Nagyon meglepődtem. Azt hittem, egyértelmű, hogy ha jön egy nagy hőhullám, annak biztosan jelentős hatása van (…) Jó hír, hogy nem minden hőhullám jelent katasztrófát” – mondta Palin az Axiosnak.
  • “Nem látni egy általános trendet, minden eset különbözik, amelyeket egyedileg kell kezelni” – mondta Alexa Fredson, a cikk egyik másik szerzője.

Miért fontos ez? Az emberiség jövőjét alapvetően befolyásolhatja, hogy hogyan lehet egyedi és célzott beavatkozásokkal segíteni az óceánok ökoszisztémájának helyreállását. Ehhez jobban meg kell ismerni az egyes külső sokkok pontos hatását.

  • Jelenleg az óceánok felét érintik hőhullámok, ami azt jelenti, hogy rendellenesen melegek. Ez a legmagasabb arány, mióta 1991 óta rendelkezésre állnak mérések.

Igen, de: ezzel együtt a túlhalászat, a szennyezés, a rekordmagas vízhőmérséklet egyre nagyobb kihívást jelent az óceánoknak. A többi ökoszisztémához hasonlóan kiszámíthatatlan, mikor válhatnak visszafordíthatatlanná a negatív folyamatok.

  • A növekvő kibocsátás miatt az óceánok egyre több szén-dioxidot kötnek meg, ami miatt savasodnak. A melegebb, savasabb óceánokban kevesebb oxigén is van, ami veszélyeztet egyes halfajokat, mivel kevesebb élelmet találnak.
  • Szintén globális probléma a Föld legnagyobb fajgazdagságú életközösségei közé tartozó korallzátonyok veszélyeztetettsége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet hőhullám klímaváltozűás környezetvédelem óceánok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.