Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 12. 18:36 Adat, Élet

Alig maradt olyan Budapest környéki település, ahol a falusi csok elérhető

A városi csok jövő évi kivezetése, és a falusi csok 10-ről 15 millió forintra való emelése kapcsán felértékelődhet az a pár település, amely többé-kevésbé még Budapest vonzáskörzetében van, és elérhető az ingatlanpiacán a támogatás.

Felülnézet: a falusi csok igényelhetőségét a kormány a helyi lakosságszám változása alapján határozza meg. A támogatás az eredeti számolás szerint azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Amikor az évek során egy-egy településen gyorsan nőtt a lélekszám, országosan több tucat le is került a listáról.

Ha Budapest környékére koncentrálunk, akkor például a Pest megyei adatokból kiderül, hogy az alábbi települések már egy ideje kiestek a lehetőségből, ma már nincsek rajta a listán:

 • Csemő
 • Hévízgyörk
 • Kosd
 • Nyáregyháza
 • Örkény
 • Szigetcsép
 • Tápióbicske
 • Tóalmás
 • Tök
 • Vácszentlászló
 • Valkó
 • Zebegény

A most bejelentett csok módosítás egyelőre nem változtatott a Pest megyei településlistán.

Alulnézet: az alábbi grafikonra feltettük az összes Pest megyei, és az olyan szomszédos megyékbeli települést, amely még viszonylag közel van a fővároshoz, és jelenleg igénybe vehető a falusi csok a helyi ingatlanok vásárlásakor. A sorrendet a lánchídi nulla kilométertől számított távolság alapján határoztuk meg, autós közlekedést feltételezve, mindig a legrövidebb (alkalmasint nem a legkézenfekvőbb) útvonalat választva. Az egyszerű távolságmérés természetesen csak irányadó adat a tervezéshez, a városi ingázás nehézségeit nem vettük figyelembe, és a tömegközlekedési lehetőségeket sem.

A közelségi versenyünk győztese jelenleg Perbál, 27 kilométeres távolságával, és 30 kilométeres körön belül ezen kívül csak Pilisszentkereszt található – egyik sem olcsó ingatlanvásárlási célpont.

40 kilométeren belül további 5 (összesen tehát 7) települést találtunk, ez még mindig szűkös kínálat, látható, hogy a lehetőségek igazán csak akkor nyílnak meg, ha legalább 50 kilométerig nézünk, ekkor összesen már 27 településből lehet választani.

A listánk összesen 77 települést tartalmaz, a legtávolabb Jászkarajenő van, 105 kilométerre, Pest megyében ez a fővárostól legtávolabbi település, ahol a csok még igényelhető (más megyékben nem mentünk ennyire messzire, csak Pest esetében adtunk teljes képet).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet agglomeráció Budapest falusi csok ingatlan ingázás Perbál Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.