Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 12. 18:36 Adat, Élet

Alig maradt olyan Budapest környéki település, ahol a falusi csok elérhető

A városi csok jövő évi kivezetése, és a falusi csok 10-ről 15 millió forintra való emelése kapcsán felértékelődhet az a pár település, amely többé-kevésbé még Budapest vonzáskörzetében van, és elérhető az ingatlanpiacán a támogatás.

Felülnézet: a falusi csok igényelhetőségét a kormány a helyi lakosságszám változása alapján határozza meg. A támogatás az eredeti számolás szerint azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Amikor az évek során egy-egy településen gyorsan nőtt a lélekszám, országosan több tucat le is került a listáról.

Ha Budapest környékére koncentrálunk, akkor például a Pest megyei adatokból kiderül, hogy az alábbi települések már egy ideje kiestek a lehetőségből, ma már nincsek rajta a listán:

  • Csemő
  • Hévízgyörk
  • Kosd
  • Nyáregyháza
  • Örkény
  • Szigetcsép
  • Tápióbicske
  • Tóalmás
  • Tök
  • Vácszentlászló
  • Valkó
  • Zebegény

A most bejelentett csok módosítás egyelőre nem változtatott a Pest megyei településlistán.

Alulnézet: az alábbi grafikonra feltettük az összes Pest megyei, és az olyan szomszédos megyékbeli települést, amely még viszonylag közel van a fővároshoz, és jelenleg igénybe vehető a falusi csok a helyi ingatlanok vásárlásakor. A sorrendet a lánchídi nulla kilométertől számított távolság alapján határoztuk meg, autós közlekedést feltételezve, mindig a legrövidebb (alkalmasint nem a legkézenfekvőbb) útvonalat választva. Az egyszerű távolságmérés természetesen csak irányadó adat a tervezéshez, a városi ingázás nehézségeit nem vettük figyelembe, és a tömegközlekedési lehetőségeket sem.

A közelségi versenyünk győztese jelenleg Perbál, 27 kilométeres távolságával, és 30 kilométeres körön belül ezen kívül csak Pilisszentkereszt található – egyik sem olcsó ingatlanvásárlási célpont.

40 kilométeren belül további 5 (összesen tehát 7) települést találtunk, ez még mindig szűkös kínálat, látható, hogy a lehetőségek igazán csak akkor nyílnak meg, ha legalább 50 kilométerig nézünk, ekkor összesen már 27 településből lehet választani.

A listánk összesen 77 települést tartalmaz, a legtávolabb Jászkarajenő van, 105 kilométerre, Pest megyében ez a fővárostól legtávolabbi település, ahol a csok még igényelhető (más megyékben nem mentünk ennyire messzire, csak Pest esetében adtunk teljes képet).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet agglomeráció Budapest falusi csok ingatlan ingázás Perbál Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.