Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 12. 18:36 Adat, Élet

Alig maradt olyan Budapest környéki település, ahol a falusi csok elérhető

A városi csok jövő évi kivezetése, és a falusi csok 10-ről 15 millió forintra való emelése kapcsán felértékelődhet az a pár település, amely többé-kevésbé még Budapest vonzáskörzetében van, és elérhető az ingatlanpiacán a támogatás.

Felülnézet: a falusi csok igényelhetőségét a kormány a helyi lakosságszám változása alapján határozza meg. A támogatás az eredeti számolás szerint azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Amikor az évek során egy-egy településen gyorsan nőtt a lélekszám, országosan több tucat le is került a listáról.

Ha Budapest környékére koncentrálunk, akkor például a Pest megyei adatokból kiderül, hogy az alábbi települések már egy ideje kiestek a lehetőségből, ma már nincsek rajta a listán:

 • Csemő
 • Hévízgyörk
 • Kosd
 • Nyáregyháza
 • Örkény
 • Szigetcsép
 • Tápióbicske
 • Tóalmás
 • Tök
 • Vácszentlászló
 • Valkó
 • Zebegény

A most bejelentett csok módosítás egyelőre nem változtatott a Pest megyei településlistán.

Alulnézet: az alábbi grafikonra feltettük az összes Pest megyei, és az olyan szomszédos megyékbeli települést, amely még viszonylag közel van a fővároshoz, és jelenleg igénybe vehető a falusi csok a helyi ingatlanok vásárlásakor. A sorrendet a lánchídi nulla kilométertől számított távolság alapján határoztuk meg, autós közlekedést feltételezve, mindig a legrövidebb (alkalmasint nem a legkézenfekvőbb) útvonalat választva. Az egyszerű távolságmérés természetesen csak irányadó adat a tervezéshez, a városi ingázás nehézségeit nem vettük figyelembe, és a tömegközlekedési lehetőségeket sem.

A közelségi versenyünk győztese jelenleg Perbál, 27 kilométeres távolságával, és 30 kilométeres körön belül ezen kívül csak Pilisszentkereszt található – egyik sem olcsó ingatlanvásárlási célpont.

40 kilométeren belül további 5 (összesen tehát 7) települést találtunk, ez még mindig szűkös kínálat, látható, hogy a lehetőségek igazán csak akkor nyílnak meg, ha legalább 50 kilométerig nézünk, ekkor összesen már 27 településből lehet választani.

A listánk összesen 77 települést tartalmaz, a legtávolabb Jászkarajenő van, 105 kilométerre, Pest megyében ez a fővárostól legtávolabbi település, ahol a csok még igényelhető (más megyékben nem mentünk ennyire messzire, csak Pest esetében adtunk teljes képet).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet agglomeráció Budapest falusi csok ingatlan ingázás Perbál Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.

László Pál
2023. november 29. 15:27 Podcast, Támogatói tartalom

Az energiaválság berúgta a fenntarthatóság ajtaját az ingatlanpiacon, a vártnál több épületet újíthatnak fel a jövőben

Fenntarthatósági szempontból nézve a felújítás felé kell, hogy menjen a világ.