Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 12. 18:36 Adat, Élet

Alig maradt olyan Budapest környéki település, ahol a falusi csok elérhető

A városi csok jövő évi kivezetése, és a falusi csok 10-ről 15 millió forintra való emelése kapcsán felértékelődhet az a pár település, amely többé-kevésbé még Budapest vonzáskörzetében van, és elérhető az ingatlanpiacán a támogatás.

Felülnézet: a falusi csok igényelhetőségét a kormány a helyi lakosságszám változása alapján határozza meg. A támogatás az eredeti számolás szerint azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Amikor az évek során egy-egy településen gyorsan nőtt a lélekszám, országosan több tucat le is került a listáról.

Ha Budapest környékére koncentrálunk, akkor például a Pest megyei adatokból kiderül, hogy az alábbi települések már egy ideje kiestek a lehetőségből, ma már nincsek rajta a listán:

  • Csemő
  • Hévízgyörk
  • Kosd
  • Nyáregyháza
  • Örkény
  • Szigetcsép
  • Tápióbicske
  • Tóalmás
  • Tök
  • Vácszentlászló
  • Valkó
  • Zebegény

A most bejelentett csok módosítás egyelőre nem változtatott a Pest megyei településlistán.

Alulnézet: az alábbi grafikonra feltettük az összes Pest megyei, és az olyan szomszédos megyékbeli települést, amely még viszonylag közel van a fővároshoz, és jelenleg igénybe vehető a falusi csok a helyi ingatlanok vásárlásakor. A sorrendet a lánchídi nulla kilométertől számított távolság alapján határoztuk meg, autós közlekedést feltételezve, mindig a legrövidebb (alkalmasint nem a legkézenfekvőbb) útvonalat választva. Az egyszerű távolságmérés természetesen csak irányadó adat a tervezéshez, a városi ingázás nehézségeit nem vettük figyelembe, és a tömegközlekedési lehetőségeket sem.

A közelségi versenyünk győztese jelenleg Perbál, 27 kilométeres távolságával, és 30 kilométeres körön belül ezen kívül csak Pilisszentkereszt található – egyik sem olcsó ingatlanvásárlási célpont.

40 kilométeren belül további 5 (összesen tehát 7) települést találtunk, ez még mindig szűkös kínálat, látható, hogy a lehetőségek igazán csak akkor nyílnak meg, ha legalább 50 kilométerig nézünk, ekkor összesen már 27 településből lehet választani.

A listánk összesen 77 települést tartalmaz, a legtávolabb Jászkarajenő van, 105 kilométerre, Pest megyében ez a fővárostól legtávolabbi település, ahol a csok még igényelhető (más megyékben nem mentünk ennyire messzire, csak Pest esetében adtunk teljes képet).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet agglomeráció Budapest falusi csok ingatlan ingázás Perbál Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.