Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

A modern kori rabszolgaságban élők száma 63 ezerre tehető Magyarországon a Walk Free felmérése szerint, ezer magyar közül 6,6-ot érint a munkacélú kizsákmányolás. Ezzel az adattal Magyarország a 65. helyen áll a szervezet 160 országot felvonultató rangsorában, a népességhez viszonyítva Észak-Koreában a legmagasabb, Svájcban a legalacsonyabb az érintettek aránya.

Miért fontos ez? A probléma jelentősége a közelmúltban megugrott, a szegénység, az emberkereskedelem és a migráció sokakat – világszerte minden százötvenedik embert – taszít kényszermunkába vagy -házasságba. A modern kori rabszolgaság olyan helyzetekre értendő, amelyekből nem lehet kilépni fenyegetés, erőszak, kényszer vagy megtévesztés miatt.

Számokban: a felmérés 2016-os hullámában még csak alig 23 ezer főre becsülte a szervezet a magyar érintettek számát. A mostani 63 ezer fő hozzávetőlegesen Tatabánya vagy Sopron lakosságának felel meg. Igaz, a modern kori rabszolgaság a világ többi részén fokozottabb mértékben terjedt, hiszen akkor még Magyarország a 41. helyen szerepelt a rangsoron. A frissebb adatok szerint az ország a régió középmezőnyébe tartozik.

Alulnézet: a jelenséget Magyarországon csicskáztatásnak is szokás nevezni – kiszolgáltatott, sokszor szenvedélybeteg emberek minimális ellátásáért és lakhatásért cserébe robotolnak. A tizenötezer fős Szarvason tavaly a szakemberek becslése szerint 150-200 csicskát tartottak, ám más városokban is lehetnek hasonlóan kiszolgáltatott emberek a Szabad Európa riportja szerint.

  • Állatgondozás, gyári munka, takarítás – a fogvatartók  jellemzően egyszerűbb munkákra kényszerítik áldozataikat, akiknek iratait, pénzét, telefonját elveszik, akár a gyermeküket is elrabolják. A csicskatartás egyfajta státuszszimbólummá vált, és a gazdák a felszabadított embereiket könnyen pótolják például hajléktalanokat leszólítva nagyvárosokban.

Tágabb kontextus: a modern kori rabszolgaság változatos formákat ölt a világban. A kényszerházasság például azokban az országokban jellemző, ahol a patriarchális nézetek dominanciája a nemek közötti egyenlőtlenségeket fokozza. Erre a nők öröklését akadályozó vagy a 18 éven aluli házasságkötést lehetővé tévő törvények is ráerősíthetnek.

  • Ahol nagyszámú bevándorló él, és ahol nincs számukra megfelelő munkajogi védelem, a kényszermunka különösen elterjedt lehet. Más országokban a kényszermunkára az állam kötelezi az embereket, így az áldozatoknak kevés jogorvoslati lehetőségük van.

Mi várható? A jelenséggel szembeni fellépés volumene stagnálást mutat még az arra viszonylag érzékenyen válaszoló európai kormányok körében is. A válaszlépéseket ráadásul az erőforrások korlátossága mellett a többszöri és egybefolyó válságos helyzetek – háborús konfliktusok, éghajlatváltozás és a pandémia – is gátolják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió legnagyobb szegénységcsökkenése a többi visegrádi ország megközelítésére volt elég2012 után harmadára csökkent a nélkülözők száma, de a többi visegrádi országban még a nagy javulás ellenére is kevesebb a szegény, mint Magyarországon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet csicska kényszermunka kizsákmányolás modernkori rabszolgaság rabszolga szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.