Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

A modern kori rabszolgaságban élők száma 63 ezerre tehető Magyarországon a Walk Free felmérése szerint, ezer magyar közül 6,6-ot érint a munkacélú kizsákmányolás. Ezzel az adattal Magyarország a 65. helyen áll a szervezet 160 országot felvonultató rangsorában, a népességhez viszonyítva Észak-Koreában a legmagasabb, Svájcban a legalacsonyabb az érintettek aránya.

Miért fontos ez? A probléma jelentősége a közelmúltban megugrott, a szegénység, az emberkereskedelem és a migráció sokakat – világszerte minden százötvenedik embert – taszít kényszermunkába vagy -házasságba. A modern kori rabszolgaság olyan helyzetekre értendő, amelyekből nem lehet kilépni fenyegetés, erőszak, kényszer vagy megtévesztés miatt.

Számokban: a felmérés 2016-os hullámában még csak alig 23 ezer főre becsülte a szervezet a magyar érintettek számát. A mostani 63 ezer fő hozzávetőlegesen Tatabánya vagy Sopron lakosságának felel meg. Igaz, a modern kori rabszolgaság a világ többi részén fokozottabb mértékben terjedt, hiszen akkor még Magyarország a 41. helyen szerepelt a rangsoron. A frissebb adatok szerint az ország a régió középmezőnyébe tartozik.

Alulnézet: a jelenséget Magyarországon csicskáztatásnak is szokás nevezni – kiszolgáltatott, sokszor szenvedélybeteg emberek minimális ellátásáért és lakhatásért cserébe robotolnak. A tizenötezer fős Szarvason tavaly a szakemberek becslése szerint 150-200 csicskát tartottak, ám más városokban is lehetnek hasonlóan kiszolgáltatott emberek a Szabad Európa riportja szerint.

  • Állatgondozás, gyári munka, takarítás – a fogvatartók  jellemzően egyszerűbb munkákra kényszerítik áldozataikat, akiknek iratait, pénzét, telefonját elveszik, akár a gyermeküket is elrabolják. A csicskatartás egyfajta státuszszimbólummá vált, és a gazdák a felszabadított embereiket könnyen pótolják például hajléktalanokat leszólítva nagyvárosokban.

Tágabb kontextus: a modern kori rabszolgaság változatos formákat ölt a világban. A kényszerházasság például azokban az országokban jellemző, ahol a patriarchális nézetek dominanciája a nemek közötti egyenlőtlenségeket fokozza. Erre a nők öröklését akadályozó vagy a 18 éven aluli házasságkötést lehetővé tévő törvények is ráerősíthetnek.

  • Ahol nagyszámú bevándorló él, és ahol nincs számukra megfelelő munkajogi védelem, a kényszermunka különösen elterjedt lehet. Más országokban a kényszermunkára az állam kötelezi az embereket, így az áldozatoknak kevés jogorvoslati lehetőségük van.

Mi várható? A jelenséggel szembeni fellépés volumene stagnálást mutat még az arra viszonylag érzékenyen válaszoló európai kormányok körében is. A válaszlépéseket ráadásul az erőforrások korlátossága mellett a többszöri és egybefolyó válságos helyzetek – háborús konfliktusok, éghajlatváltozás és a pandémia – is gátolják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió legnagyobb szegénységcsökkenése a többi visegrádi ország megközelítésére volt elég2012 után harmadára csökkent a nélkülözők száma, de a többi visegrádi országban még a nagy javulás ellenére is kevesebb a szegény, mint Magyarországon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet csicska kényszermunka kizsákmányolás modernkori rabszolgaság rabszolga szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.