Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

A modern kori rabszolgaságban élők száma 63 ezerre tehető Magyarországon a Walk Free felmérése szerint, ezer magyar közül 6,6-ot érint a munkacélú kizsákmányolás. Ezzel az adattal Magyarország a 65. helyen áll a szervezet 160 országot felvonultató rangsorában, a népességhez viszonyítva Észak-Koreában a legmagasabb, Svájcban a legalacsonyabb az érintettek aránya.

Miért fontos ez? A probléma jelentősége a közelmúltban megugrott, a szegénység, az emberkereskedelem és a migráció sokakat – világszerte minden százötvenedik embert – taszít kényszermunkába vagy -házasságba. A modern kori rabszolgaság olyan helyzetekre értendő, amelyekből nem lehet kilépni fenyegetés, erőszak, kényszer vagy megtévesztés miatt.

Számokban: a felmérés 2016-os hullámában még csak alig 23 ezer főre becsülte a szervezet a magyar érintettek számát. A mostani 63 ezer fő hozzávetőlegesen Tatabánya vagy Sopron lakosságának felel meg. Igaz, a modern kori rabszolgaság a világ többi részén fokozottabb mértékben terjedt, hiszen akkor még Magyarország a 41. helyen szerepelt a rangsoron. A frissebb adatok szerint az ország a régió középmezőnyébe tartozik.

Alulnézet: a jelenséget Magyarországon csicskáztatásnak is szokás nevezni – kiszolgáltatott, sokszor szenvedélybeteg emberek minimális ellátásáért és lakhatásért cserébe robotolnak. A tizenötezer fős Szarvason tavaly a szakemberek becslése szerint 150-200 csicskát tartottak, ám más városokban is lehetnek hasonlóan kiszolgáltatott emberek a Szabad Európa riportja szerint.

  • Állatgondozás, gyári munka, takarítás – a fogvatartók  jellemzően egyszerűbb munkákra kényszerítik áldozataikat, akiknek iratait, pénzét, telefonját elveszik, akár a gyermeküket is elrabolják. A csicskatartás egyfajta státuszszimbólummá vált, és a gazdák a felszabadított embereiket könnyen pótolják például hajléktalanokat leszólítva nagyvárosokban.

Tágabb kontextus: a modern kori rabszolgaság változatos formákat ölt a világban. A kényszerházasság például azokban az országokban jellemző, ahol a patriarchális nézetek dominanciája a nemek közötti egyenlőtlenségeket fokozza. Erre a nők öröklését akadályozó vagy a 18 éven aluli házasságkötést lehetővé tévő törvények is ráerősíthetnek.

  • Ahol nagyszámú bevándorló él, és ahol nincs számukra megfelelő munkajogi védelem, a kényszermunka különösen elterjedt lehet. Más országokban a kényszermunkára az állam kötelezi az embereket, így az áldozatoknak kevés jogorvoslati lehetőségük van.

Mi várható? A jelenséggel szembeni fellépés volumene stagnálást mutat még az arra viszonylag érzékenyen válaszoló európai kormányok körében is. A válaszlépéseket ráadásul az erőforrások korlátossága mellett a többszöri és egybefolyó válságos helyzetek – háborús konfliktusok, éghajlatváltozás és a pandémia – is gátolják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió legnagyobb szegénységcsökkenése a többi visegrádi ország megközelítésére volt elég2012 után harmadára csökkent a nélkülözők száma, de a többi visegrádi országban még a nagy javulás ellenére is kevesebb a szegény, mint Magyarországon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet csicska kényszermunka kizsákmányolás modernkori rabszolgaság rabszolga szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.