Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 14. 13:05 Adat, Élet

Egyre népszerűbbé teszik az alkalmi munkavállalást az online felületek, de milyen áron?

(A cikk eredetileg a European Data Journalism Network oldalán jelent meg, angol nyelven, szerzője Catherine Abou El Khair.)

A futárkodás, szállítmányozás és más szolgáltató szakmák is érintettek abban a jelenségen, miszerint egyre több munkavállaló választja a platformalapú munkavégzést, és online felületeken szerez megbízásokat. A jelenség az egész Európai Unióban elterjedt, mára minden városban megszokott látványt nyújtanak például a nagy, szögletes táskákkal a hátukon tekerő biciklis futárok, senkit sem lep meg, ha éttermek előtt várakoznak, mielőtt elindulnának, hogy okostelefonjuk parancsára kiszállítsák a megrendeléseket. Madridtól Varsóig vagy Párizsig ezek a szolgáltatások bekerültek a köztudatba.

A „munkaplatformok” összegyűjtik az ügyfelek kéréseit, majd automatizáltan kiosztják a munkát, azonnal mozgósítva a rendkívül rugalmas munkaerőt. A munka egy olyan jövőbeli formáját testesítik meg, amelyet egyrészt a digitális innovációk, másrészt az önként vagy kényszerből a bérmunka keretein kívül dolgozók alakítanak át.

Az európaiak 5,6 százaléka volt platform-munkavállaló

Az Európai Szakszervezeti Intézet 2021 tavaszán és őszén készített nagyszabású tanulmánya 14 uniós országban mérte fel a gazdaság e területének jelentőségét. A több mint 36 ezer válaszadó 5,6 százaléka vállalt munkát digitális platformon keresztül a felmérést megelőző tizenkét hónapban, köztük 1,6 százalékuk heti 20 óránál többet dolgozott, vagy jövedelmének több mint 50 százalékát ilyen módon szerezte.

Ez egy növekvő ágazat, amelyben gyakran megújul a munkaerő

mondta Agnieszka Piasna, a tanulmány társszerzője.

Ez a kör az „internetes munkák” tágabb kategóriájába sorolható. Az Európai Szakszervezeti Intézet (Etui) becslései szerint az európaiak 11,7 százaléka használ weboldalakat vagy alkalmazásokat, hogy ügyfeleket találjon vagy önállóan végezzen munkát. Az ő helyzetüknek lehetnek közös vonásai a platform-munkavállalókéval, még ha szigorúan nem is felelnek meg az összes kritériumnak, mint például az online fizetés, az ügyfélértékelések gyűjtése és az algoritmusok által irányított munkavégzés. Mindenesetre mindkét kategória bizonyos területeken tevékenykedik: mikromunkák (például felmérések megválaszolása, leiratok készítése), távmunkában végezhető szakképzett munka (ide tartozhatnak informatikai, grafikai tervezői feladatok), személyszállítás, kézbesítés és személyes szolgáltatások (ide tartozik többek között a takarítás, a szépségápolás, a gyermekgondozás) is.

Módszerek, amelyek a gazdaság más részeiben is elterjedtek

Belgiumban 100-200 platform létezik, sok közülük az otthoni szolgáltatások, a magánórák, a bébiszitterkedés, az emberek vagy állatok gondozásának területein működik

mondta Martin Willems, a Keresztény Szakszervezetek Konföderációjához tartozó United Freelancers vezetője, amely a szóban forgó „alkalmazottak nélküli független munkavállalókat” vagy „önfoglalkoztatókat” szeretné megszólítani. Ez korántsem egyszerű feladat, ha otthonról dolgoznak.

Egyáltalán nem tudjuk, hogyan mérjük a jelenséget, nemhogy beszéljünk velük, vagy megpróbáljuk elérni őket. Aggaszt bennünket, hogy ezt a jelenséget rendkívül nehéz megragadni

 tette hozzá.

A platformok módszerei a hagyományos gazdaságban is terjednek, ahogy az Európai Szakszervezeti Intézet felméréséből kiderül.

Egyes hagyományos vállalatok – például az áruházláncok vagy a postai szolgáltatások – a kézbesítési szolgáltatásaikat lényegében ugyanúgy vagy nagyon hasonlóan szervezik meg, mint az Uberhez hasonló munkaplatformok: a megrendelést az alkalmazáson keresztül közlik, és a munkavállalók között verseny van, munkaszerződés nélkül

magyarázta Agnieszka Piasna.

A létbizonytalanság fontos tényező

A munkavégzés internetes platformjainak használata és a bizonytalan lét szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Franciaországban 2022 januárjában az online munkákra jelentkező sofőrök közel 24 százaléka a helyi hatóságok szerint problémás városrészekben élt, derült ki egy tavaly decemberben közzétett tanulmányból.

Az Európai Szakszervezeti Intézet ugyanezt a jelenséget fedezte fel a helyi munkaerőpiacok és az internet munkavégzéshez történő használata közötti összefüggéseket vizsgálva: 

ahol magas a munkanélküliség és alacsony színvonalú, ideiglenes vagy részmunkaidős munkahelyek vannak, magasabb az internetes munkavégzés jelentősége.

Úgy tűnik, a világjárvány is fellendítette ezt a gazdaságot. Egy Európai Bizottsághoz benyújtott tanulmány szerint a platformmunkások több mint egyharmada a rendkívüli helyzetnek tulajdonítja a munkavégzés ezen formáját. Szlovéniában 2020 novemberében az Ehrana ételkiszállítási platform amelyet azóta a spanyol Glovo vállalat vett át 300 százalékos forgalomnövekedést ért el.

Rengeteg olyan ember van, aki elvesztette a munkáját, és jelentkezett kézbesítőnek

mondta el a Belgiumban történtekről Martin Willems. Ez a munkaerő-beáramlás az ágazatba egy időre kibillentette a kereslet és a kínálat egyensúlyát.

Akik a Covid előtt kezdtek, azt mondták, hogy az átlagjövedelmük csökkent, mert a kézbesítők száma gyorsabban nőtt, mint a megrendelések száma

– tette hozzá a belga szakszervezeti vezető.

Nincs összhang a tagállamok között

Több ország is az új gazdasági szféra szabályozása mellett döntött. A francia szenátus jelentése szerint Portugália 2019-ben szabályozást vezetett be a taxi jellegű platformszolgáltatókra vonatkozóan, lehetővé téve a járművezetők részesedését a nemzeti munkajog és a szociális ellátórendszer nyújtotta védelemből. 2021 augusztusában Spanyolország döntött úgy, hogy a kerékpáros kézbesítők munkabért fizető státuszt kell, hogy kapjanak, aminek következtében a Deliveroo elhagyta az országot, míg az Uber Eats ugyanezen jelentés szerint

az alvállalkozói szerződéskötés mellett döntött, közvetítő cégeken keresztül alkalmazva a futárokat.

Más országokban, mint például az Egyesült Királyság és Olaszország, a harmadik félként történő megbízás jellemző, ami bizonyos szociális jogokat biztosít a platformmunkásoknak, de nem kapnak meg minden jogosultságot. Belgiumban a „biciklisek” 2017 óta a P2P (peer-to-peer) státusz alatt dolgoznak: 

Mivel nem alkalmazottak és nem is önálló vállalkozók, még társadalombiztosítással sem rendelkeznek

– mondta Martin Willems.

Az Európai Bizottság számára nem kétséges, hogy a platformokon dolgozók között sokan bújtatott foglalkoztatásban végzik a munkájukat, ami egyenlőtlenségekhez vezet a munkavállalói jogokhoz való hozzáférés terén. Bizottsági becslések szerint a platformmunkások 55 százaléka kevesebbet keres, mint az országában érvényes minimális órabér. Az uniós végrehajtó hatalom 2021 decemberében irányelvjavaslatot terjesztett elő a munkakörülményeik harmonizálására és javítására az unióban, amiről még meg kell állapodniuk a tagállamoknak, amelyek rendkívül megosztottak ebben a kérdésben: egy évvel a szöveg előterjesztése után, a tavaly decemberben véget ért cseh uniós elnökség alatt nem sikerült megállapodásra jutni az Európai Unió Tanácsában.

A szabályozás egyik legnagyobb kihívása az alkalmazotti státusz vélelmének megállapítása. Az Európai Bizottság olyan elvet javasol, amely szerint legalább két kritériumnak kell teljesülnie, például a munka szoros felügyeletével vagy a munkavállaló díjazásával kapcsolatban. A szöveget módosító, 2023. február 2-án elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament inkább a nemzeti hatóságokra bízza az objektív értékelés elvégzését, ugyanakkor jelzésképpen felsorolja a bérmunka jellemzőit.

Minél több kritérium van, annál valószínűbb, hogy a munkavállalókat kivonják az átminősítési folyamatból

– figyelmeztetett Barbara Gomes magánjogi előadó, egy francia szakszervezet tagja.

Ha elengedjük a platformokat, fennáll annak a veszélye, hogy más ágazatokat is megfertőznek a színlelt önfoglalkoztatással

– teszi hozzá, rámutatva a személyi szolgáltatások ágazatában tapasztalható hasonló tendenciákra és a munkaerő-kölcsönzési ágazat „uberizálódására” tett kísérletekre.

Divat lett a szabadúszás

Az üzleti szolgáltatások területén a B2B-platformok megjelenése – amelyek közvetítőként működnek a szolgáltatásokra vonatkozó ajánlatok és igények között – szintén ösztönzi az önfoglalkoztatás növekedését. A szabadúszás egyre népszerűbbé válik az olyan platformoknak köszönhetően, mint az Upwork és a Malt, amelyeken keresztül számos területen lehet megbízásokat kapni: például marketing, fordítás, webfejlesztés, grafikai tervezés. Ezen általános oldalak mellett számos specializált közvetítő is prosperál.

A szabadúszó platformok először az IT-szektorba pozicionálták magukat, hogy kielégítsék a legkisebb vállalkozások igényeit, amelyeket az informatikai szolgáltatásokat nyújtó cégek nem kerestek meg. Nagy vállalatcsoportok is érdeklődést mutattak e platformok iránt. Ezek egyre szélesebb területeket fednek le, például a HR, a könyvelés és a jog területén. Technológiájuk egyszerűsége vonzotta a szabadúszókat és a munkaerőpiacra újonnan belépő, láthatóságra törekvő pályakezdőket

– magyarázta Tristan d’Avezac, a Territoires Humains nevű cég alapítója, aki a francia munkaügyi minisztérium statisztikai kutatóintézetének, a Dares-nek e platformokról szóló tanulmányának elkészítésében vett részt.

Fehérgallérosok kontra minősítések

A tanácsadásban vagy az informatikában dolgozó magasan képzett munkavállalók tudásukat és a pozíciójukat kihasználva gyakran saját vállalkozást alapítanak.

Ezek olyan volt alkalmazottak, akik kihasználják a kapcsolathálójukat, hogy a munkáltatójuk által elvett árrés nélkül vállalkozzanak

– tette hozzá a tanulmány másik társszerzője, Odile Chagny, az Institute for Economic and Social Research közgazdásza és a Sharers & Workers hálózat társalapítója.

Miközben bizonyos fehérgalléros munkavállalók megragadják az önfoglalkoztatás lehetőségét, hogy visszaszerezzék a kontrollt és autonómiát, a platformok közvetítése kiábránduláshoz is vezethet. A fizikai munkákat végzőkhöz hasonlóan a szabadúszók is ki vannak téve az algoritmikus irányításnak és a minősítések következményeinek: egy kérésre adott lassú válasz vagy egy rossz minősítés csökkentheti a láthatóságukat, és hirtelen visszaesést okozhat a megrendelések számában. A kevés tapasztalattal rendelkezők továbbá, például a fiatalok, akik ezeket az oldalakat használják első megbízásaik megszerzésére, nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Nagyon nincs egyensúly a munkavállalók és a megrendelők között, akik szabadon hagyhatnak értékelést a munkavállalókról a platformokon, és mindig övék az utolsó szó

– mondta Odile Chagny.

A karrierre gyakorolt következmények

Miután a világjárvány alatt és után sok vállalat kiterjesztette a távmunkát, most kísértésbe esnek, hogy kiszervezzék ezeket a tevékenységeket szabadúszóknak? A kockázat mindenképpen fennáll, különösen akkor, ha a távmunkától megfosztott alkalmazottak kísértésbe eshetnek, hogy szabadúszásra váltsanak. 

A munka platformosodása egyértelműen összefügg a távmunka kérdésével

– állítják a Bruegel Intézet digitalizáció okozta egyenlőtlenségekről szóló tanulmányának szerzői.

Amellett, hogy a platformizáció hozzájárul a szakmai kapcsolatok széttöredezéséhez, az önfoglalkoztatók szakmai fejlődését is akadályozhatja azáltal, hogy bizonyos feladatokra korlátozza őket. Ez a kockázat különösen a szélsőségesen szétdarabolt feladatok esetében áll fenn, a „mikro-munkára” jellemző.

Amikor egy vállalat kiszervezi a tevékenységét, a készségfejlesztés is a munkavállaló kezébe kerül

– jegyezte meg Odile Chagny. Ellentétben egy alkalmazottal, akinek a cégénél előléptetés járna, a szabadúszókon múlik, hogy kellő kihívást jelentő feladatokat találjanak, vagy képezzék magukat, hogy javítsák az értékeléseiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem alkalmazott az ételfutár, ha több jel szerint is annak tűnik?Egyre inkább érdemes feltenni a kérdést nálunk is, hiszen a Netpincér és a Wolt most már az ország nagy munkaadója lehetne, de persze nem az.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKatás probléma nélkül is ezrével eresztik szélnek az ételfutárokat Nyugat-EurópábanTúlpörgette magát a piac, és most alacsonyabb szinten kezdett konszolidálódni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA jövő dörömböl az ajtón, míg mi a múlt csatáit vívjukAz Uber, az Airbnb és a hasonló cégek mögött álló technológia tömegek életét változtatja meg, miközben a politikusok csak a múlt problémáira kínálnak válaszokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet ételfutár futárcégek otthoni munka platformgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.