Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 14. 09:54 Adat, Élet

A házasoknak kedvez a szakpolitika, és ez meg is látszik a házasodási kedv növekedésén

Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.

A kétezres években lankadó házasodási kedv Magyarországon egy régi, az 1970-es évek óta tartó tendencia folytatódása, amit ebben az időszakban vélhetően a válságosra forduló gazdasági helyzet táplált a leginkább. A recesszió Európa szerte éreztette a hatását a házasságok számát nézve, igaz, Magyarországon ekkorra már visegrádi és uniós összehasonlításban is rendkívül kevés házasság köttetett.

A 2010-es években tapasztalható növekedés sem kifejezetten magyar sajátosság, a konjunktúrával visszatért a házasodási kedv, és a válság alatt elhalasztott esküvőkre is sor kerülhetett. Figyelemreméltó azonban, hogy ezen időszak alatt a magyar adatsor meghaladta az uniós átlagot és a többi visegrádi ország statisztikáit is. A makrogazdasági körülmények már aligha indokolhatták az elmúlt évtized második felében tapasztalt növekedést –

a közelmúltban már leginkább a szakpolitikai hatások befolyásolhatták a házasságkötések számát.

2015 januárjában a kormány bevezette az első házasoknak két éven keresztül járó, havi ötezer forintos adókedvezményt, ami épp azokban az alacsonyabb keresetű rétegekben jelenthetett leginkább többletmotivációt a házasságkötéshez, amelyeket korábban a válság eltántorított ettől. A házassághoz kötött családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is 2015 óta igényelhető, ami akár az idősebb, korábbi kapcsolataikban gyermeket vállaló párokat is arra késztethette, hogy (újra) megházasodjanak.

2019-ben továbbá megjelent a babaváró hitel a kölcsönök piacán, amit szintén csak az egybekelt párok vehetnek fel, de csak 2022 végéig, az érdekeltek emiatt akár előrébb is hozhatták az egyébként későbbre tervezett házasságkötést. Mindemellett a Polgári Törvénykönyv közelmúltbeli változásai is házasságkötésre késztethették a kapcsolatban élő gyermektelen középkorúakat és özvegyeket, hogy jog szerint is egymás közeli hozzátartozójává váljanak.

Az egyre ritkább válások hátterében elsősorban a válási hajlandóság csökkenése áll, és nem a házasságkötések számának 2010-12 előtti visszaesése. A várhatóan válással véget érő házasságok aránya 2008-ban volt a legmagasabb, 46 százalék a 2021-es Demográfiai portréban közölt számítások szerint, majd a 2010-es években ez a mutató – nevezetesen a teljes válási arányszám – is csökkenni kezdett, így 2020-ban már csak a házastársi kapcsolatok harmadát fenyegette.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet demográfia házasság házasságkötés válás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.