Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. május 16. 07:05 Élet

Évek óta nem boncoltak ilyen keveset a magyar kórházakban, mint most

A koronavírus járvány visszaszorulóban van Magyarországon, de az egészségügyi rendszer terhelése még hónapokig a megszokott felett maradhat. Rengeteg kezelést kellett ugyanis az elmúlt két hónapban elhalasztani a járvány miatt.

Sok kritika érte a kormányzatot azért, mert a kórházi ágyakat szűk határidők mellett szabadította fel áprilisban. Az adatokból viszont az látszik, hogy már jóval korábban, márciusban is jelentősen visszaesett a kórházakban a betegellátás.

A fekvőbeteg-ellátás (amit a köznyelvben kórházi kezelésnek tekintünk) márciusi adatait tartalmazó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jelentés adatai alapján az látszik, hogy már ekkor is kiugróan alacsony szintre csökkent az ágyak kihasználtsága. A februári 72 százalék után márciusban 62 százalék volt az aktív ellátásban, a rehabilitációban pedig 86-ról 71-re csökkent. 

Ennek a fő oka, hogy az EMMI utasítása alapján március 16-tól csak sürgős*életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében egészségügyi ellátásokat lehetett elvégezni május elejéig.

 

Mindez azt jelenti, hogy márciusban 4270 kórházi ágyat szabadítottak fel az egész hónap átlagában. Mivel a járvánnyal kapcsolatos intézkedések a hónap második felében léptek életben, a hó végére feltehetően a kórházi ágyak alig felét használhatták csak. Ez azért is érdekes, mert április 15-ig kellett az egészségügyi fekvőbeteg ellátó intézményekben a teljes ágykapacitás minimum 60 százalékát a koronavírus fertőzött betegek fogadására felszabadítani. 

Az ágyfelszabadítás alapvetően automatikusan végbement a nem sürgős beavatkozások elhalasztásával.

A kórházi ágyak felszabadítása két szempontból is fontos járványok idején: ahogy Merkely Béla, a SOTE rektora előadásában is bemutatta, a hazai koronavírus fertőzések közel fele nozokomiális, azaz intézeti fertőzés*ezt leginkább kórházi fertőzésnek hívjuk, olyan fertőzéseket takar, amit a betegek az egészségügyi intézményben kaptak el.. Mivel a fertőzöttek negyede volt idősotthonok lakója, illetve körülbelül 15 százalék egészségügyi dolgozó, ebből adódóan 10-15 százalék lehet, aki egészségügyi intézményben fertőződött meg.

Minél kevesebben vannak kórházakban, annál inkább csökken annak az esélye, hogy ott kapják el fertőzést. Másrészt egy járványnál a gyors terjedés esélyét különösen a kezdeti szakaszban nem lehet kizárni, ezért érdemes a legrosszabb forgatókönyvre is felkészülni, hogy elkerülhetők legyenek az Olaszországban és az Egyesült Államokban látott tragikus kapacitáshiányok.

Utólag persze még a legrosszabb forgatókönyvhöz képest is túlzónak tűnik az EMMI ágyfelszabadítási rendelkezése, különösen, hogy alapvetően április elejére már külön utasítás nélkül is bőven lett volna elegendő szabad ágy.

Annak ellenére, hogy a szokottnál jóval kevesebben voltak kórházban, a halálozási adatok azt mutatják, hogy továbbra sem hunytak el otthon többen. Márciusban is a korábbi évek trendjeinek megfelelően az elhunytak háromnegyede kórházakban halt meg. Ezek alapján tehát nem látni arra utaló jeleket, hogy a kórházi ellátás kapacitásának visszafogása miatt otthonukban haltak volna meg a súlyos betegek.

 

Érdekesség azonban, hogy a korábbi években hónapról hónapra stabil boncolási adatok márciusban jelentősen visszaestek. 2017 óta átlagosan havonta 2344 boncolás volt, míg idén márciusban csak 1868. Arányaiban még látványosabb a visszaesés, Ez az összes haláleset csupán 16,6 százaléka volt, amihez még a 2018 novemberi 17,5 százalék állt legközelebb.

Sose látott visszaesés

A halálozásokban szerencsére nem volt a koronavírus miatt sem megugrás márciusban (sem azóta), pedig jelentős félelmet váltott ki, hogy az egészségügyi ellátások visszafogásának akár ilyen hatása is lehet. Az adatok azt mutatják, hogy a kórházakban nem csak az ágyak kihasználtsága esett szinte sosem látott gyorsasággal, de az ellátást is jelentősen visszafogták.

A magyar fekvőbeteg-ellátásban az elvégzett műtétek, ellátások elszámolására és mérésére a homogén betegségcsoportot használják (HBCs). Ez egy olyan mutatószám, ami a hasonló egészségügyi ellátásokat teszi összehasonlíthatóvá. Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy mennyire jelentős volt a visszaesés:

A fekvőbeteg ellátás teljesítménye 2014-től havonta. Forrás: NEAK.

A HBCs visszaesése 16 százalékos volt februárhoz képest, de ha a hónapok eltérő hosszát is figyelembe vesszük, akkor már 24 százalékos visszaesést látunk. Ez azt mutatja, hogy az ágykihasználás csökkenéséhez hasonlítva is jóval nagyobb volt a kezelések összetettségét és erőforrás igényét is mutató HBCs visszaesése. 

A HBCs szakterületenkénti megoszlása érdekes képet mutat:

meglepő módon nem a krónikus tüdőgyógyászat, hanem a trópusi betegségek kezelése esetében volt a legnagyobb növekedés.

A trópusi betegségek (+747 százalék, 254 HBcs ellátás márciusban), a krónikus tüdőgyulladás (+84 százalék, 26 ellátás) nem az egyetlen olyan terület volt, ahol növekedést tapasztaltak. Bár a legtöbben a rákos betegségek kezelése miatt vártak problémákat a kezelési korlátozások miatt, márciusban a klinikai onkológiai területen 6 százalékkal nőtt is a kezelések száma, míg a sugárterápia esetében 10 százalékkal. A szervtranszplantációkat sem érintették a korlátozások (+26 százalék).

 

A jelentősebb ellátások közül a szemészeti kezelések 45 százalékkal csökkentek, a füll-orr-gégészeti  32, az urológiai 30, míg a sebészeti ellátások 28 százalékkal esetek.

A kórházi ellátások kapacitáscsökkentése tehát a hivatalos adatok alapján nem akadályozta a rákos betegek ellátását.

 

 

A kórházi ellátásokat másképp is lehet mérni. Az ápolási napok azt mutatják meg, hogy mennyi ideig mennyi beteg volt összesen az intézményekben. Ebben mérve a visszaesés 9,1 százalék volt, tehát a HBCs-nél kisebb. Ez arra utalhat, hogy inkább a súlyosabb eseteket látták el, amihez kapcsolódóan tovább kell kórházban maradni.

 

A HBCs-hez hasonlóan az ápolási napok esetében is a trópusi betegségek és a krónikus tüdőgyógyászat esetében volt a legnagyobb növekedés. Ennél jóval meglepőbb lehet, hogy a tüdőgyógyászati kezelések ideje 3 még százalékkal csökkent. Ez azonban megnyugtató is, hiszen azt is mutatja, hogy nincsen olyan megugrott tüdőgyógyászati problémakör, ami esetleg a koronavírussal kapcsolatban lehet, de valamiért mégsem jelenik meg a vírussal kapcsolatos kimutatásokban.

Érdemes a változásokat megyei szinten is megvizsgálni. A legkisebb visszaesés az országos HBCs teljesítmény harmadát adó fővárosban volt, a legnagyobb pedig Zala, Pest és Fejér megyében az intézmények megyei megoszlását figyelembe véve.

 

Ezzel kapcsolatban érdekes, hogy Kásler Miklós éppen a székesfehérvári kórház igazgatóját, Csernavölgyi Istvánt áprilisban menesztette az ágyszámok nem megfelelő felszabadítása miatt. A HVG információi szerint a kórház belső vizsgálata megállapította, hogy a korábbi főigazgató nem követett el hibát. 

Mivel a kórházak messze nem csak a saját megyéjükből fogadnak beteget*különösen igaz ez a fővárosra, ahol a kezeltek fele nem budapesti, a kezeltek lakóhelye szerint is meg lehet nézni a változásokat. Így már jóval kisebbek a különbségek, Zala, Bács-Kiskun és Békés megyékben volt a legnagyobb a visszaesés, míg a legkisebb Borsod-Abaúj-Zemplénben. Ami feltűnő, hogy a koronavírus megyei elterjedésével ez nincsen igazán kapcsolatban.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészségügy halálozás kórházak koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2024. július 1. 11:11 Adat, Élet

A kempingek drágultak legkevesebbet a szálláshelyek közül az utóbbi két évben

Kétéves időtávon lényegében minden szállástípus esetében nagyon jelentős áremelkedés volt, a kempingek 18 százalékkal vannak a sor végén.

Stubnya Bence
2024. június 27. 16:54 Adat, Élet

Egyre élhetőbb város Budapest, stabilan előzi Prágát, Pozsonyt és Varsót is

Az elmúlt tíz év legjobb eredményét érte el Budapest azzal, hogy 32. helyezett lett az Economist Intelligence Unit listáján.

Hajdu Miklós
2024. június 26. 14:03 Élet, Pénz

Hamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághoz

Az otthonfelújítási támogatás keretében érhetnek el a magyar lakossághoz az unió részéről felszabadított források.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 5. 10:32 Adat

Így tömi ki pénzzel a magyar focit a közmédia

A hasonló népességű, gazdasági erejű, és fociban csak kissé előttünk járó cseheknél a magyarországi negyedét sem éri el a közvetítési jogokból származó bevétel.

Stubnya Bence
2024. július 4. 17:21 Közélet, Vállalat

Tovább erősíti a német és izraeli orientációt az új magyar fegyvergyár

Az alapkőletétel előtt két nappal értesült róla a helyi polgármester, hogy Vecsés határában egy német-izraeli cég fegyvergyárat épít.

Stubnya Bence
2024. július 4. 13:11 Adat, Pénz

Csak az észtek és görögök látják borúsabban a magyaroknál a pénzügyi helyzetüket

Pedig nagyot javult egy év alatt itthon a fogyasztói hangulat. Ez arra volt elég, hogy egy helyett két országban legyen rosszabb a helyzet, mint itthon.