Pár hete egészen elborzasztó beszámolók jelentek meg az egyik legnagyobb indiai városról, Csennairól. Több mint hétmillian szembesülhettek azzal, hogy a klímaváltozás mennyire fogja megváltoztatni százmilliók életét. Bár a város továbbra is szenved a vízhiánytól, a hétköznapi élet normalizálásának apró jele, hogy egy hete megnyílt a város első kürtőskalácsozója.
Az egyik legnagyobb példányszámú indiai napilap, a The Hindu számolt be a Bengáli-öböl partjától pár épületnyire megnyitott 15 férőhelyes üzletről. A vállalkozás Kurtos Madras néven fut (Csennai régi neve Madrász), és egy 27 éves háziasszony alapította, Saira Shafi.
Saira egy magyarországi nyaralást követően döntött úgy, hogy megnyitja kürtőskalácsozóját Csennaiban. “Budapesten próbáltam ki először, és különösen a csokis ízlett. Soha nem ettem korábban ehhez foghatót. Tudtam, hogy Csennaiba kell hoznom” – mondta a The Hindunak. Az utazást követően hónapokon át kutatta az interneten a kürtőskalács-készítés fortélyait, összesen két évbe telt, amíg megnyitotta az üzletét.
A sütőt először egy indiai céggel gyártatták le, de az pár hétnél tovább nem bírta. Ezért inkább Magyarországról importáltak egyet. Sairát egy profi indiai szakács segítette, ő állította össze a menüt. Elsőre 172 különböző ízesítést írtak össze, ezt szűkítették le tizenegyre.
A magyarországi fabódék ízvilágától némileg távol álló kombinációkat állítottak össze. Négy sós és három salátás típust is árulnak, van például csilis vagy teriyaki csirkés, spenótos-kukoricás és szárított céklás is. “Néha hajnali kettőkor küldött át nekem Saira képeket az Instagramról, hogy ilyet akar” – mondta a menüt összeállító szakács.
A Kurtos Madras Facebook-oldalát még csak 45-en követik, és a giccsesen megkomponált ételfotók között egy Chennaiban élő magyar nő is jelezte már, hogy nagyon várja már az első találkozást.
Indiában nem ez az első magyar gyökerű vendéglátóipari egység, korábban írtunk a negyvenes években alapított kolkatai magyar hentesüzletről, amelyben először lehetett Indiában egyszerre marhát, sertést és csirkét is kapni. Ennek a különböző vallások előírásai miatt egészen különleges jelentősége volt, amellyel “megtestesítette a város szekuláris ethoszát”.
A kürtőskalács évekkel ezelőtt több külföldi városban megjelent, például New Yorkban vagy Torontóban, és már Sanghajban is kapható a szezámos-algás változata. Indiában sem a Kurtos Madrasban árulnak először kürtőskalácsot. Egy új-delhi cukrászda vezetője arról beszélt egy 2017-es interjúban, hogy Indiában ők árultak először a süteményből.
Élet
Fontos