Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. június 14. 16:47 Adat, Élet

Minden idők legmelegebb magyar júniusa felé haladunk

Nem csak érzésre, hanem a statisztikai adatok szerint is kiugróan forró 2019 júniusa. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (Met) szerint a hónap első 12 napjában átlagosan 3-4 fokkal volt melegebb az országban, mint ami a sokéves átlag alapján ilyenkor megszokott. Ráadásul ebben ugye – a fővárosban melegrekordot hozó – csütörtöki számok még benne sincsenek, így mostanra inkább 4-5 fok lehet az a 3-4.

Ez az eltérés még úgy is kifejezetten soknak számít, hogy az elmúlt években jó néhány extrém hónap akadt. Az előző tíz esztendőben azonban így is csak 13 olyan hónap volt, amikor 3 fokot meghaladó mértékben léptük át az átlaghőmérsékletet, 4 fok feletti különbség pedig csak háromszor fordult elő (legutóbb tavaly áprilisban).

 

Jelen állás szerint elég jó esély van arra, hogy ez legyen minden idők legforróbb júniusa. Az eddigi rekordév 2003 volt, akkor a hatodik hónapban 22,4 fokos havi középhőmérsékletet mértek, ami 3,9 fokkal magasabb a megszokottnál. Az elmúlt nagyjából egy hétben ezt sikerült masszívan felülmúlni, pedig ugye elvileg a hónap második felében van melegebb. Ráadásul az előrejelzések szerint sokkal enyhébb sem lesz az idő, sőt a Met tegnap azt jósolta, hogy hétvégén az országos melegrekord is megdől majd. Bár elvileg vasárnap jön némi csapadék, komoly lehűlést ez sem hoz, lényegében egész jövő héten 30 fok körül lesz a napi csúcs.

 

Pedig összességében eddig 2019 nem volt kiugróan meleg év, inkább hektikusan alakult az időjárás itthon. Sokatmondó például a Met legutóbbi évszak-jelentése, amiben a meteorológiai szolgálat arról írt, hogy a tavaszi középhőmérséklet ugyan nem tért el jelentősen a sokévi átlagtól (0,7 fokkal volt magasabb), de

március elején és végén a melegrekord, május elején pedig a hidegrekord dőlt meg.

Előbbi eredményeként 2019 márciusa 1901 óta az ötödik legmelegebb lett, a május pedig utoljára 1987-ben volt hasonlóan hűvös, mint az idén. Az előző hónapban ráadásul a csapadékhelyzet is elég extrémen alakult, főleg a fővárosban, Szeged környékén és a Viharsarokban. Volt olyan nap, amikor a megszokottnál tízszer több eső esett, a hónap egészében pedig az átlagos duplája.

A globális trendekhez képest azonban még a márciusi történelmi ötödik hely sem kiugró. Világszinten ugyanis eddig sokkal látványosabbak a klímaváltozás hatásai az idén. A március és az április egyaránt csak 2016-ban volt ennél is melegebb, míg a január egy történelmi harmadik, a február pedig egy hatodik helyet hozott össze. Európában kissé jobb a helyzet, de az első négy hónap közül három itt is az elmúlt 110 év hat legmelegebbje között volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet hőség időjárás melegrekord Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.