Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 19. 16:29 Adat

Kevés férfi tanít Magyarországon, de ez nem csak a bérezés miatt alakul így

„Remélem, hogy egyre több férfiember találja vonzónak a pedagóguspályát” – fogalmazott Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a tanárok fizetésemelésével kapcsolatos várakozásait illetően. A tanárok között valóban kisebb a férfiak aránya, ami nem magyarországi sajátosság, de az alulreprezentáltságuk mértéke viszonylag magas.

Számokban: az alapfokú intézményrendszerben négy, a középfokú oktatás szintjén 31 százalék volt férfi tanítók illetve tanárok aránya 2021-ben az OECD statisztikái szerint. Az uniós átlag ezzel szemben rendre 15, illetve 37 százalék, míg az OECD-tagállamok körében 18, illetve 38 százalék.

  • A férfiak aránya stabilan alakult a magyarországi pedagógusok körében 2013 és 2021 között az elmúlt évtized pedagógus-béremelései, illetve a tanári fizetések elértéktelenedése ellenére – kérdés, mennyiben kötődik a bérszínvonalhoz a nemi összetétel a tanári pályán.

Háttér: egyrészt kulturális tényezők miatt dönt viszonylag kevés férfi a pedagógus-hivatás mellett, a nemeket és a tanítói pályát érintő sztereotípiák is erősítik a férfiak és nők arányai közötti kiegyensúlyozatlanságot.

  • Ezt a szakmán belüli különbségek is alátámasztják: a természettudományos és a matematika szakos tanárok körében viszonylag sok a férfi, és a magasabb képzési szinteken is nagyobb az arányuk, ami a fenti ábrákból is kiderül.
  • Azonban fizetések sem közömbösek a nemi megoszlás szempontjából, általános jelenség a fejlett országokban, hogy a tanárok fizetései jócskán elmaradnak attól a bérszínvonaltól, amivel más felsőfokú végzettséget igénylő munkakörök kecsegtetnek a férfiak körében, míg e különbségek a nőkre nézve kevésbé élesek.

Miért fontos ez? A miniszterelnök a nemek közötti 50-50 százalékos egyensúly „visszaállását” szeretné néhány éven belül elérni a pedagógusok körében – kérdés, hogy mikor volt erre példa utoljára –, véleménye szerint mindkét nemre szükség van a gyermekek nevelésében.

  • Egyelőre kevés bizonyíték van arra nézve, hogy a tanári karok nemi összetétele befolyásolná a diákok teljesítményét az OECD elemzése szerint, de az egyenlőbb arányok kedvezően hathatnak a tanulók identitásformálására és a sztereotípiákkal szembeni kritikus gondolkodásmód kialakulására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat férfiak Orbán Viktor tanár tanárbérek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.