Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. november 12. 16:12 Adat

Évekkel tovább él egy budapesti, mint egy dél-alföldi magyar

Évekig tartó lassú emelkedés trendjét törte meg a koronavírus-járvány, és nem csak Magyarországon. A születéskor várható élettartam folyamatosan emelkedett a kontinensen, a Covid azonban drasztikusan visszalökte ezt az értéket. 

Az Eurostat nemrég közzétett összegzésében ugyan még csak a 2021-es adatok látszanak, de azok is igen beszédesek. A járvány előtt az átlagos várható élettartam 81,3 év volt, két évvel később ez már csak 80,1 évet mutatott. Bár a különbség alig több, mint egy év, az adatok hosszabb távon azt mutatják, hogy a békeidőkben egy év alatt átlagosan egy hónappal tudott emelkedni a várható átlagos élettartam. Két év alatt lényegében 12 évnyit zuhant vissza a mutató.

Magyarországon a 2009-2019 közötti időszakot vizsgálva azt látszik, hogy a lakosság várható élettartama látványosan megugrott – az európai átlag egy évhez képest itthon két évvel nőtt a születéskor várható élettartam. Ez önmagában jó eredménynek tűnik, de érdemes azt is hozzátenni, hogy ez a két év még mindig majdnem egy évtizeddel le van maradva az európai átlag várható élettartamtól. 

Nem mindegy, hová születsz

Magyarország a környező országokhoz (Románia, Szlovákia, Szerbia, Lengyelország) mérve nagyjából ugyanazt az eredményt adja: nagyjából 70 éves koráig él egy átlag magyar, azonban akár több év is lehet a különbség a várható élettartamban attól függően, hogy az ország melyik területén él.

Az alábbi grafikonon látszik, hogy régiótól függetlenül mindenhol emelkedett a születéskor várható élettartam a járvány előtti években, 1-2 tizeddel minden évben. 

A legmagasabb várható élettartammal a budapestiek rendelkeztek és rendelkeznek most is, egy átlagos fővárosi lakos várható élettartama 2021-ben 76,7 év volt. A járvány előtt ez két évvel több, 78,7 év volt. 

Már ez a két év is nagy idő, azonban egy átlagos budapestinek még van esélye arra, hogy elfújhassa a szülinapi gyertyáját a 76. szülinapi tortáján – aki Észak-Magyarországon él, az a születéskor várható élettartam alapján 76 évesen már majdnem 4 éve halott. Ebben a régióban ráadásul még nagyobb is volt a visszaesés, a járvány előtt a várható élettartam 74,5 év volt, ebből 2021-re 72,1 maradt. 

Ha tovább bontjuk az adatokat nemek szerint, akkor szintén látványos különbségek rajzolódnak ki 

 
Míg a járvány előtt egy átlagos magyar férfi átlagos élettartama 73,1 év volt, ez a járvánnyal 70,7 évre esett vissza. A nők körében 79,7-ről indult a lejtő, 2021-ben 77,8-on állt, tehát a visszaesést követően is közel 5 évvel többet él egy átlagos magyar nő, mint a visszaesés előtt egy átlagos magyar férfi. 
 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat élettartam halál népesség statisztika Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.