Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. november 12. 16:12 Adat

Évekkel tovább él egy budapesti, mint egy dél-alföldi magyar

Évekig tartó lassú emelkedés trendjét törte meg a koronavírus-járvány, és nem csak Magyarországon. A születéskor várható élettartam folyamatosan emelkedett a kontinensen, a Covid azonban drasztikusan visszalökte ezt az értéket. 

Az Eurostat nemrég közzétett összegzésében ugyan még csak a 2021-es adatok látszanak, de azok is igen beszédesek. A járvány előtt az átlagos várható élettartam 81,3 év volt, két évvel később ez már csak 80,1 évet mutatott. Bár a különbség alig több, mint egy év, az adatok hosszabb távon azt mutatják, hogy a békeidőkben egy év alatt átlagosan egy hónappal tudott emelkedni a várható átlagos élettartam. Két év alatt lényegében 12 évnyit zuhant vissza a mutató.

Magyarországon a 2009-2019 közötti időszakot vizsgálva azt látszik, hogy a lakosság várható élettartama látványosan megugrott – az európai átlag egy évhez képest itthon két évvel nőtt a születéskor várható élettartam. Ez önmagában jó eredménynek tűnik, de érdemes azt is hozzátenni, hogy ez a két év még mindig majdnem egy évtizeddel le van maradva az európai átlag várható élettartamtól. 

Nem mindegy, hová születsz

Magyarország a környező országokhoz (Románia, Szlovákia, Szerbia, Lengyelország) mérve nagyjából ugyanazt az eredményt adja: nagyjából 70 éves koráig él egy átlag magyar, azonban akár több év is lehet a különbség a várható élettartamban attól függően, hogy az ország melyik területén él.

Az alábbi grafikonon látszik, hogy régiótól függetlenül mindenhol emelkedett a születéskor várható élettartam a járvány előtti években, 1-2 tizeddel minden évben. 

A legmagasabb várható élettartammal a budapestiek rendelkeztek és rendelkeznek most is, egy átlagos fővárosi lakos várható élettartama 2021-ben 76,7 év volt. A járvány előtt ez két évvel több, 78,7 év volt. 

Már ez a két év is nagy idő, azonban egy átlagos budapestinek még van esélye arra, hogy elfújhassa a szülinapi gyertyáját a 76. szülinapi tortáján – aki Észak-Magyarországon él, az a születéskor várható élettartam alapján 76 évesen már majdnem 4 éve halott. Ebben a régióban ráadásul még nagyobb is volt a visszaesés, a járvány előtt a várható élettartam 74,5 év volt, ebből 2021-re 72,1 maradt. 

Ha tovább bontjuk az adatokat nemek szerint, akkor szintén látványos különbségek rajzolódnak ki 

 
Míg a járvány előtt egy átlagos magyar férfi átlagos élettartama 73,1 év volt, ez a járvánnyal 70,7 évre esett vissza. A nők körében 79,7-ről indult a lejtő, 2021-ben 77,8-on állt, tehát a visszaesést követően is közel 5 évvel többet él egy átlagos magyar nő, mint a visszaesés előtt egy átlagos magyar férfi. 
 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat élettartam halál népesség statisztika Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.