Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. szeptember 19. 10:07 Adat

Már nem az oroszoktól függ az európai gázpiac

Legalább nyolc éve nem érkezett olyan kevés földgáz az Európai Unióba, mint szeptember első hetében – derül ki a Bruegel adataiból. A visszaesést nem az orosz szállítások okozták, hiszen azokat nem nagyon lehet már csökkenteni, hanem a norvég import bezuhanása.

Mi történt? Az idei 36. héten mindössze 4,89 milliárd köbméter importgáz érkezett Európába. A Bruegel 2015 óta összesíti az adatokat, és a számok alapján azóta egyetlen héten sem csökkent 4,9 milliárd köbméter alá a behozatal.

Számokban: az elmúlt években átlagosan heti hétmilliárd köbméternyi gázt hoztak be az uniós országokba vezetéken, vagy cseppfolyósított formában (LNG) tankereken. Ebben a háború kirobbanása ellenére 2022-ben sem volt jelentős változás, a 7 milliárdos átlag tavaly is megvolt.

  • Az import forrása ugyanakkor jelentősen átalakult. Az orosz vezetékes gáz szinte teljesen eltűnt az európai piacról, a korábbi heti hárommilliárd köbméter helyett most már egy éve alig hatoda érkezik ennek. A kieső mennyiséget a megugró norvég és észak-afrikai import, illetve az LNG-szállítások pótolták.
  • Az orosz gázt nem sikerült azonban teljesen kiváltani. Már a tavalyi második félévben is láthatóan elmaradt a korábbi években megszokottól a behozatal, és ez az idén sem változott. A heti átlagos import az idei első nyolc hónapban alig haladta meg a 6,1 milliárd köbmétert, és innen csökkent tovább szeptember elején.
  • A mostani visszaesést pedig egyértelműen a norvég szállítások bezuhanása okozta. Abból az irányból a háború kirobbanása óta néhány rövidebb időszaktól eltekintve fixen heti 1,6-1,8 milliárd köbméter gáz jött, szeptember első hetében azonban mindössze 841 millió.

Felülnézet: az import visszaesése ugyanakkor rövid távon korántsem annyira aggasztó, mint amennyire elsőre tűnhet. Egyrészt ugyanis az európai gázfogyasztás 15 százalékkal csökkent 2022-ben, az idén pedig tovább esett, így nincs is szükség annyi energiahordozóra, mint korábban.

  • Másrészt az uniós gáztárolók töltöttsége is magasabb, mint korábban bármikor. Mivel jelenleg még nincs fűtési időszak, viszonylag alacsony a felhasználás a kontinensen, a többletet pedig egyszerűen nem lehet hova rakni, így a kereslet is visszafogott.

Mi következik? Hosszabb távon ugyanakkor már fontos jelzés lehet a szeptember elejére kialakult helyzet. Az oroszok kiesésével Norvégia vált az EU legfontosabb gázszállítójává, és ez uniós részről hasonló importfüggőséghez vezethet, mint amilyen az oroszokkal szemben fennállt a háborút megelőzően.

  • Norvégia esetében nem kell olyan mértékű politikai kockázattal számolni, mint az oroszoknál, technikai problémák azonban a skandináv országban is lehetnek. Ahogy nyáron lettek is: tervezett és nem tervezett karbantartások miatt több üzemben is leállások voltak.
  • A gáz ára lényegében azonnal emelkedni kezdett a leállások hírére, ami szakértők szerint elég jól mutatja, hogy az európai piac továbbra is sebezhető. Nagyobb felfordulást vélhetően azért nem okozott a dolog, mert a tárolók telítettsége alapján már akkor látszott, hogy a kereslet is gyengébb lesz.
  • Az elmúlt hetekben egyébként vezetékenként be lehetett azonosítani, hova érkezik kevesebb gáz Norvégiából. A Németországba szállított mennyiség a felére csökkent, a Benelux államoknál is hasonló volt a visszaesés, míg a francia szállítások lenullázódtak. A német útvonalon az előző néhány napban visszatért a korábbi szintre a szállított mennyiség, a többi vezetéken azonban továbbra is kevés gáz érkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gáz gázimport norvégia Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Stubnya Bence
2023. szeptember 19. 14:09 Adat

EU-s középmezőnybe kerültünk azzal, hogy kiemelkedően nőtt itthon egy fontos demográfiai mutató

Csak Csehországban nőtt jobban a 2010-es években a teljes termékenységi arányszám, mint Magyarországon.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 18. 09:51 Adat, Vállalat

Magyarország összeszerelőüzem lett a bicikliiparban

Több kerékpárt gyártunk mint Hollandia.

Fontos

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.