Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. szeptember 19. 10:07 Adat

Már nem az oroszoktól függ az európai gázpiac

Legalább nyolc éve nem érkezett olyan kevés földgáz az Európai Unióba, mint szeptember első hetében – derül ki a Bruegel adataiból. A visszaesést nem az orosz szállítások okozták, hiszen azokat nem nagyon lehet már csökkenteni, hanem a norvég import bezuhanása.

Mi történt? Az idei 36. héten mindössze 4,89 milliárd köbméter importgáz érkezett Európába. A Bruegel 2015 óta összesíti az adatokat, és a számok alapján azóta egyetlen héten sem csökkent 4,9 milliárd köbméter alá a behozatal.

Számokban: az elmúlt években átlagosan heti hétmilliárd köbméternyi gázt hoztak be az uniós országokba vezetéken, vagy cseppfolyósított formában (LNG) tankereken. Ebben a háború kirobbanása ellenére 2022-ben sem volt jelentős változás, a 7 milliárdos átlag tavaly is megvolt.

  • Az import forrása ugyanakkor jelentősen átalakult. Az orosz vezetékes gáz szinte teljesen eltűnt az európai piacról, a korábbi heti hárommilliárd köbméter helyett most már egy éve alig hatoda érkezik ennek. A kieső mennyiséget a megugró norvég és észak-afrikai import, illetve az LNG-szállítások pótolták.
  • Az orosz gázt nem sikerült azonban teljesen kiváltani. Már a tavalyi második félévben is láthatóan elmaradt a korábbi években megszokottól a behozatal, és ez az idén sem változott. A heti átlagos import az idei első nyolc hónapban alig haladta meg a 6,1 milliárd köbmétert, és innen csökkent tovább szeptember elején.
  • A mostani visszaesést pedig egyértelműen a norvég szállítások bezuhanása okozta. Abból az irányból a háború kirobbanása óta néhány rövidebb időszaktól eltekintve fixen heti 1,6-1,8 milliárd köbméter gáz jött, szeptember első hetében azonban mindössze 841 millió.

Felülnézet: az import visszaesése ugyanakkor rövid távon korántsem annyira aggasztó, mint amennyire elsőre tűnhet. Egyrészt ugyanis az európai gázfogyasztás 15 százalékkal csökkent 2022-ben, az idén pedig tovább esett, így nincs is szükség annyi energiahordozóra, mint korábban.

  • Másrészt az uniós gáztárolók töltöttsége is magasabb, mint korábban bármikor. Mivel jelenleg még nincs fűtési időszak, viszonylag alacsony a felhasználás a kontinensen, a többletet pedig egyszerűen nem lehet hova rakni, így a kereslet is visszafogott.

Mi következik? Hosszabb távon ugyanakkor már fontos jelzés lehet a szeptember elejére kialakult helyzet. Az oroszok kiesésével Norvégia vált az EU legfontosabb gázszállítójává, és ez uniós részről hasonló importfüggőséghez vezethet, mint amilyen az oroszokkal szemben fennállt a háborút megelőzően.

  • Norvégia esetében nem kell olyan mértékű politikai kockázattal számolni, mint az oroszoknál, technikai problémák azonban a skandináv országban is lehetnek. Ahogy nyáron lettek is: tervezett és nem tervezett karbantartások miatt több üzemben is leállások voltak.
  • A gáz ára lényegében azonnal emelkedni kezdett a leállások hírére, ami szakértők szerint elég jól mutatja, hogy az európai piac továbbra is sebezhető. Nagyobb felfordulást vélhetően azért nem okozott a dolog, mert a tárolók telítettsége alapján már akkor látszott, hogy a kereslet is gyengébb lesz.
  • Az elmúlt hetekben egyébként vezetékenként be lehetett azonosítani, hova érkezik kevesebb gáz Norvégiából. A Németországba szállított mennyiség a felére csökkent, a Benelux államoknál is hasonló volt a visszaesés, míg a francia szállítások lenullázódtak. A német útvonalon az előző néhány napban visszatért a korábbi szintre a szállított mennyiség, a többi vezetéken azonban továbbra is kevés gáz érkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gáz gázimport norvégia Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 18. 10:38 Adat

Jó eséllyel újabb csúcsot dönt a héten a hazai napelemes áramtermelés

Hétfőn nagyon közel voltunk hozzá, hogy az idén hatodszor is megdőljön a hazai napelemes villamosenergia-termelés rekordja.

Jandó Zoltán
2024. június 17. 10:11 Adat, Közélet

Iskolázottabb szavazóit veszíthette el az ellenzék

Nagyobbat esett az ellenzéki pártok szavazataránya azokon a településeken, ahol a lakosságon belül magasabb a legalább érettségivel rendelkezők aránya.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.