Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. szeptember 19. 10:07 Adat

Már nem az oroszoktól függ az európai gázpiac

Legalább nyolc éve nem érkezett olyan kevés földgáz az Európai Unióba, mint szeptember első hetében – derül ki a Bruegel adataiból. A visszaesést nem az orosz szállítások okozták, hiszen azokat nem nagyon lehet már csökkenteni, hanem a norvég import bezuhanása.

Mi történt? Az idei 36. héten mindössze 4,89 milliárd köbméter importgáz érkezett Európába. A Bruegel 2015 óta összesíti az adatokat, és a számok alapján azóta egyetlen héten sem csökkent 4,9 milliárd köbméter alá a behozatal.

Számokban: az elmúlt években átlagosan heti hétmilliárd köbméternyi gázt hoztak be az uniós országokba vezetéken, vagy cseppfolyósított formában (LNG) tankereken. Ebben a háború kirobbanása ellenére 2022-ben sem volt jelentős változás, a 7 milliárdos átlag tavaly is megvolt.

  • Az import forrása ugyanakkor jelentősen átalakult. Az orosz vezetékes gáz szinte teljesen eltűnt az európai piacról, a korábbi heti hárommilliárd köbméter helyett most már egy éve alig hatoda érkezik ennek. A kieső mennyiséget a megugró norvég és észak-afrikai import, illetve az LNG-szállítások pótolták.
  • Az orosz gázt nem sikerült azonban teljesen kiváltani. Már a tavalyi második félévben is láthatóan elmaradt a korábbi években megszokottól a behozatal, és ez az idén sem változott. A heti átlagos import az idei első nyolc hónapban alig haladta meg a 6,1 milliárd köbmétert, és innen csökkent tovább szeptember elején.
  • A mostani visszaesést pedig egyértelműen a norvég szállítások bezuhanása okozta. Abból az irányból a háború kirobbanása óta néhány rövidebb időszaktól eltekintve fixen heti 1,6-1,8 milliárd köbméter gáz jött, szeptember első hetében azonban mindössze 841 millió.

Felülnézet: az import visszaesése ugyanakkor rövid távon korántsem annyira aggasztó, mint amennyire elsőre tűnhet. Egyrészt ugyanis az európai gázfogyasztás 15 százalékkal csökkent 2022-ben, az idén pedig tovább esett, így nincs is szükség annyi energiahordozóra, mint korábban.

  • Másrészt az uniós gáztárolók töltöttsége is magasabb, mint korábban bármikor. Mivel jelenleg még nincs fűtési időszak, viszonylag alacsony a felhasználás a kontinensen, a többletet pedig egyszerűen nem lehet hova rakni, így a kereslet is visszafogott.

Mi következik? Hosszabb távon ugyanakkor már fontos jelzés lehet a szeptember elejére kialakult helyzet. Az oroszok kiesésével Norvégia vált az EU legfontosabb gázszállítójává, és ez uniós részről hasonló importfüggőséghez vezethet, mint amilyen az oroszokkal szemben fennállt a háborút megelőzően.

  • Norvégia esetében nem kell olyan mértékű politikai kockázattal számolni, mint az oroszoknál, technikai problémák azonban a skandináv országban is lehetnek. Ahogy nyáron lettek is: tervezett és nem tervezett karbantartások miatt több üzemben is leállások voltak.
  • A gáz ára lényegében azonnal emelkedni kezdett a leállások hírére, ami szakértők szerint elég jól mutatja, hogy az európai piac továbbra is sebezhető. Nagyobb felfordulást vélhetően azért nem okozott a dolog, mert a tárolók telítettsége alapján már akkor látszott, hogy a kereslet is gyengébb lesz.
  • Az elmúlt hetekben egyébként vezetékenként be lehetett azonosítani, hova érkezik kevesebb gáz Norvégiából. A Németországba szállított mennyiség a felére csökkent, a Benelux államoknál is hasonló volt a visszaesés, míg a francia szállítások lenullázódtak. A német útvonalon az előző néhány napban visszatért a korábbi szintre a szállított mennyiség, a többi vezetéken azonban továbbra is kevés gáz érkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gáz gázimport norvégia Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.