Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 13. 09:32 Adat

Miért az Alföldön a legmagasabb az öngyilkossági arány Európában?

A dél- és észak-alföldi magyar kistérségek 2011 óta rendszeresen a legrosszabbak között szerepelnek az öngyilkossági arányszámok alapján az EU-n belül. A helyzet annyiban romlott, hogy 2020-ban a Dél-Alföldön lettek lakosságarányosan a legtöbben öngyilkosok egész Európában.

Számokban: hosszú távon az EU-ban és Magyarországon is csökken az öngyilkosságok száma, több évtizedes távlatban Magyarországon az egyik legnagyobb a csökkenés mértéke. Ugyanakkor mivel durván a hatvanas évek közepétől a rendszerváltásig világszinten is a legrosszabbak között voltunk, 2020-ban még ilyen csökkenés mellett is másodikok voltunk Litvánia mögött az EU-ban. 

  • 2020-ban több évtizedes csökkenő trend tört meg Magyarországon: ilyen hirtelen emelkedés a magyar öngyilkossági ráták mélypontja környékén, a 80-as évek első éveiben volt utoljára.
  • Európában az elmúlt években Magyarország, Lettország, Litvánia és Szlovénia vezette a listát, a leginkább sújtott kistérségek is jobbára ezekből az országokból kerülnek ki. Az alábbi Eurostat-térképen a 2020-as kistérségi arányszámok láthatók százezer főre vetítve.

A következő grafikonon a 2020-as és 2019-es kistérségi listavezetők rátáinak alakulását ábrázoltuk 2014-től – két magyar térség is szerepel a listát vezető hat terület között.

  • Kistérségi szinten Liechtensteinben és Luxemburgban jelentős csökkenés volt, 2018-2019-ben még a lista első részében szerepeltek, de 2020-ra kikerültek onnan. A Dél-Alföldön viszont alig volt változás ebben a 6 évben.

Tágabb kontextus: a 70-es években még Budapesten volt a legmagasabb az öngyilkossági ráta, ez aztán fokozatosan eltolódott a községek felé: 2010-re a falvakban volt a legmagasabb a mutató, ezt a városok követték, míg a megyei jogú városokban és a fővárosban volt a legalacsonyabb. Az elmúlt években az 500 fő alatti és a pár ezres településeknél magasabb az öngyilkossági ráta.

A százezer lakosra jutó öngyilkosságok száma Magyarország megyéiben. Forrás: KSH

Alulnézet: a magyar fekete övezet állandónak tűnik: a délkeleti országrész lényegesen rosszabb öngyilkossági rátáiról 150 évvel ezelőttről is van adat, és ez az országon belüli eltolódás a mai napig fennáll, ugyanezt a mintázatot adják a 2001 és 2010 közötti adatok. 

  • A területi eltolódás okainak feltérképezése a magyar öngyilkosságkutatások egyik fontos témája, a téma szakértőjének számító Moksony Ferenc kutatásai például arra engednek következtetni, hogy alapvetően öröklődő szociokulturális minták állhatnak a háttérben.

Moksony Születési régió és öngyilkosság: létezik-e az önpusztítás területi szubkultúrája? című tanulmányában foglalkozott részletesebben azzal a hipotézissel, hogy a jelentős és hosszú távon fennálló magyar területi eltérések okai a helyi közösségek sajátos kultúrájában, érték- és normarendszerében, öngyilkossághoz való kimondott vagy kimondatlan hozzáállásukban rejlenek.

  • A szociológus statisztikai elemzései megerősítették, hogy az ilyen lokális sajátosságok a szocializáció során „öröklődnek – vagyis például a dél-délkeleti országrészből elszármazók megőrizték életük során nagyobb fogékonyságukat az önpusztítás gondolata iránt akkor is, ha már máshol éltek, és ez a „hajlamuk a máshonnan érkezőkét is meghaladta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSötét adatok érkeznek a magyar öngyilkosságok alakulásáról Évtizedek óta tartó csökkenő trendet megtörve tavaly jelentősen többen lettek öngyilkosok, mint 2019-ben, de nem csak ezért rajzolódik ki meglehetősen aggasztó kép.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat öngyilkosság szociológia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.