Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 17. 09:39 Adat

Hullanak a gyümölcsök a hidegtől, a baracktermés 70 százaléka kiesik

A tavaszi fagyok és a hideg idő miatt gyenge-közepes terméshozam várható a legfontosabb magyarországi gyümölcsfajtáknál – mondta a G7-nek Kelemen Péter, a zöldség-gyümölcs ágazatot képviselő FruitVeB ügyvezetője.

Előzmények: míg a tavalyi aszály főleg a később érő almára volt hatással, az idei hideg a csonthéjasoknál okoz problémát. Kelemen szerint “jelentős a veszteség”, általános, hogy “hullanak a gyümölcsök, nem növekednek”.

  • 2-3 héttel ezelőtt jobbnak tűnt a helyzet, de a gazdák azóta jelentős terméshullással szembesültek.

Számokban: elsősorban a kajszi és az őszibarack érintett, náluk a potenciális termés 70 százaléka kiesett. A szilva- és cseresznyetermés előreláthatólag lefeleződött, a meggynél a tavalyi termés 50-60 százaléka várható a “jelenleg látható gyümölcsdarabszámok alapján”.

  • A legjelentősebb magyar gyümölcs, az alma várható mennyiségét 2-3 hét múlva lehet látni. Az aszály miatt tavaly szinte példátlanul kevés alma termett, a rendszerváltás óta csak egyszer volt rosszabb éve.

Tágabb kontextus: mivel a magyar termelési szerkezet a szántóföldi növénytermesztés irányába tolódott el, az elmúlt harminc évben jelentősen visszaesett a gyümölcsök termésmennyisége a meggyen kívül.

Ahogy a fenti ábrán is látható, a körte, a cseresznye, a kajszi vagy a szamóca termésmennyisége nagyjából harmadára esett 30 év alatt, a szilva ötödére, az őszibarack hetedére zuhant, a málna pedig lényegében eltűnt.

Ez a cikk eredetileg a G7 Reggel hírlevelében jelent meg. Ha szeretnél extra tartalmakat kapni, akkor iratkozz fel a hírlevélre. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat alma cseresznye gyümölcs gyümölcstermesztés kajszi meggy mezőgazdaság őszibarack Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.