Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 17. 09:39 Adat

Hullanak a gyümölcsök a hidegtől, a baracktermés 70 százaléka kiesik

A tavaszi fagyok és a hideg idő miatt gyenge-közepes terméshozam várható a legfontosabb magyarországi gyümölcsfajtáknál – mondta a G7-nek Kelemen Péter, a zöldség-gyümölcs ágazatot képviselő FruitVeB ügyvezetője.

Előzmények: míg a tavalyi aszály főleg a később érő almára volt hatással, az idei hideg a csonthéjasoknál okoz problémát. Kelemen szerint “jelentős a veszteség”, általános, hogy “hullanak a gyümölcsök, nem növekednek”.

  • 2-3 héttel ezelőtt jobbnak tűnt a helyzet, de a gazdák azóta jelentős terméshullással szembesültek.

Számokban: elsősorban a kajszi és az őszibarack érintett, náluk a potenciális termés 70 százaléka kiesett. A szilva- és cseresznyetermés előreláthatólag lefeleződött, a meggynél a tavalyi termés 50-60 százaléka várható a “jelenleg látható gyümölcsdarabszámok alapján”.

  • A legjelentősebb magyar gyümölcs, az alma várható mennyiségét 2-3 hét múlva lehet látni. Az aszály miatt tavaly szinte példátlanul kevés alma termett, a rendszerváltás óta csak egyszer volt rosszabb éve.

Tágabb kontextus: mivel a magyar termelési szerkezet a szántóföldi növénytermesztés irányába tolódott el, az elmúlt harminc évben jelentősen visszaesett a gyümölcsök termésmennyisége a meggyen kívül.

Ahogy a fenti ábrán is látható, a körte, a cseresznye, a kajszi vagy a szamóca termésmennyisége nagyjából harmadára esett 30 év alatt, a szilva ötödére, az őszibarack hetedére zuhant, a málna pedig lényegében eltűnt.

Ez a cikk eredetileg a G7 Reggel hírlevelében jelent meg. Ha szeretnél extra tartalmakat kapni, akkor iratkozz fel a hírlevélre. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat alma cseresznye gyümölcs gyümölcstermesztés kajszi meggy mezőgazdaság őszibarack Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.