Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 17. 09:39 Adat

Hullanak a gyümölcsök a hidegtől, a baracktermés 70 százaléka kiesik

A tavaszi fagyok és a hideg idő miatt gyenge-közepes terméshozam várható a legfontosabb magyarországi gyümölcsfajtáknál – mondta a G7-nek Kelemen Péter, a zöldség-gyümölcs ágazatot képviselő FruitVeB ügyvezetője.

Előzmények: míg a tavalyi aszály főleg a később érő almára volt hatással, az idei hideg a csonthéjasoknál okoz problémát. Kelemen szerint “jelentős a veszteség”, általános, hogy “hullanak a gyümölcsök, nem növekednek”.

  • 2-3 héttel ezelőtt jobbnak tűnt a helyzet, de a gazdák azóta jelentős terméshullással szembesültek.

Számokban: elsősorban a kajszi és az őszibarack érintett, náluk a potenciális termés 70 százaléka kiesett. A szilva- és cseresznyetermés előreláthatólag lefeleződött, a meggynél a tavalyi termés 50-60 százaléka várható a “jelenleg látható gyümölcsdarabszámok alapján”.

  • A legjelentősebb magyar gyümölcs, az alma várható mennyiségét 2-3 hét múlva lehet látni. Az aszály miatt tavaly szinte példátlanul kevés alma termett, a rendszerváltás óta csak egyszer volt rosszabb éve.

Tágabb kontextus: mivel a magyar termelési szerkezet a szántóföldi növénytermesztés irányába tolódott el, az elmúlt harminc évben jelentősen visszaesett a gyümölcsök termésmennyisége a meggyen kívül.

Ahogy a fenti ábrán is látható, a körte, a cseresznye, a kajszi vagy a szamóca termésmennyisége nagyjából harmadára esett 30 év alatt, a szilva ötödére, az őszibarack hetedére zuhant, a málna pedig lényegében eltűnt.

Ez a cikk eredetileg a G7 Reggel hírlevelében jelent meg. Ha szeretnél extra tartalmakat kapni, akkor iratkozz fel a hírlevélre. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat alma cseresznye gyümölcs gyümölcstermesztés kajszi meggy mezőgazdaság őszibarack Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. május 31. 13:24 Adat, Vállalat

Magyarország: gazdasági okok miatt zárva

A magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Jól lőtte be a kormány, hogy meddig vághatja vissza a rezsicsökkentést

Jelentősen drágult a gáz és az áram, de a jövedelmekhez viszonyítva volt már rosszabb is a helyzet a lakosság számára. A vállalatok sokkal kevésbé szerencsések.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.