Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

Az Eurostat friss adatai szerint az Európai Unió 16-74 év közötti lakosainak csak a bő negyede rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális kompetenciákkal. A nagyvárosokban ez az arány 33 százalék, a városokban és elővárosokban 24 százalék, míg a kistelepüléseken és rurális térségekben 20 százalék.

Magyarországon mindegyik adat az EU-átlag alatt van: 

  • a nagyvárosokban a lakosok 28,9, 
  • a városokban-elővárosokban 20,8,
  • a kistelepüléseken pedig 14 százaléka

rendelkezik az alapvető feletti digitális készségekkel. A két szélsőérték közötti különbség is átlag feletti nálunk.

Érdekes, hogy viszonylag nagy a különbség a dán kistelepüléseken és rurális területeken, illetve a nagyvárosokban élők digitális készségei között is: mintegy 17 százalékpont. Csakhogy átlagosban Dániában a kistelepülésen élők rendelkeznek olyan digitális képességekkel, mint Magyarországon a nagyvárosiak. Élen járnak még az ír, holland és finn nagyvárosokban élők ezen a területen.

Az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel rendelkezők aránya Románia és Bulgária kistelepülésein a legalacsonyabb, 3,7 és 3 százalékkal. Utánuk jönnek a görög kistelepüléseken élők 11 százalékkal, majd a magyar kistelepüléseken élők 14 százalékkal.

Vagyis csak három országban rosszabbak a kistelepüléseken élők digitális képességei a magyarokénál az EU-ban.

A digitális kompetencia mutatója öt indikátorból, az információs és adatkezelési, a kommunikációs és együttműködési, a digitális tartalomgyártási, valamint a digitális biztonsággal kapcsolatot és problémamegoldó készségek összesítéséből jön létre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kistelepülési iskolák problémái nem érdeklik a társadalmat, párthovatartozástól függetlenülA kistelepülési iskolák küzdelmei az ország egyes részein állandósultak, de mi lehet a megoldás? A 28. óra új adásában Élő Anitával és Thaisz Miklóssal erre kerestük a választ.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig szép számmal akadnak olyan tanárok, akik a digitális eszközökben ellenséget látnakA tankönyvszöveg megjelenítése digitális táblán nem azt mutatja, hogy sikeres volt a digitális átállás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kell a kasszánál a papírnyugtát átvenni, ha legtöbbször azonnal kidobjuk?Ma már elég egyszerű megoldani, hogy digitálisan kapja meg a vásárló a bizonylat hű másolatát, ám ennek ellenére is nyomtatunk ezerrel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat digitális digitális kompetencia digitális műveltség kistelepülés kistelepülések Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. május 31. 13:24 Adat, Vállalat

Magyarország: gazdasági okok miatt zárva

A magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Jól lőtte be a kormány, hogy meddig vághatja vissza a rezsicsökkentést

Jelentősen drágult a gáz és az áram, de a jövedelmekhez viszonyítva volt már rosszabb is a helyzet a lakosság számára. A vállalatok sokkal kevésbé szerencsések.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.