Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. február 14. 17:07 Adat

Úgy fűtöttünk mínusz 4 fokban, mintha plusz 1 lenne

Ahogy arra számítani lehetett, látványosan megugrott a magyarországi földgázfogyasztás az elmúlt héten a hidegebb időjárás miatt. Az előző hét elején két olyan nap is volt, amikor 50 millió köbmétert meghaladó mennyiséget égettünk el, ilyenre pedig ezen a télen még nem volt példa. A hét egészében is évszakos csúcsot döntött a felhasználás, amely azonban így is elmaradt attól, amit várhattunk volna a hőmérséklet alapján.

Begyújtott a lakosság, de csak óvatosan

A felhasználás növekedését elsősorban a lakossági (egészen pontosan a kisfogyasztói) igény megugrása okozta*A hazai adatokat a Földgázszállító Zrt. rögzíti, náluk pedig – kissé leegyszerűsítve – felhasználói szempontból két kategória létezik: a legnagyobb fogyasztók, akiknek közvetlenül adják át a gázt, illetve az elosztó cégek, amelyek aztán eljuttatják az energiahordozót a kisebb fogyasztókhoz. Ez utóbbi körben a lakosság mellett benne vannak az olyan kisebb vagy akár nagyobb vállalatok, illetve közintézmények is, amelyek nem ipari mennyiségben használnak földgázt. Így például a szállodák, éttermek, bevásárlóközpontok, egyéb szolgáltatóegységek, iskolák, uszodák, de még számos termelőcég is.. Február 6-án és 7-én egyaránt 42 millió köbméter feletti gázt égettek el a háztartások, illetve a nem közvetlenül vételező cégek. Ez közel negyedével haladta meg az előző két hét átlagos napi fogyasztását. Emellett kismértékben az ipari nagyfogyasztók felhasználása is nőtt, így jött ki az 50 millió köbméter feletti napi fogyasztás.

A kisfogyasztói igény emelkedése persze egyáltalán nem meglepő, hiszen az előző hét volt eddig messze a leghidegebb a télen, márpedig ez a kör szinte kizárólag fűtésre használja a földgázt. Az előző hétfőn és kedden például -4 fok volt az országos középhőmérséklet, ami azután szombatig sem emelkedett 0 fok fölé. Ezt megelőzően egész télen összesen hat olyan nap volt, amikor fagypont alatti átlaghőmérsékletet mértek – még december közepén, illetve második felében -, de egyszer sem értük el a -4 fokot.

A hétvégén – különösen vasárnap – már kedvezőbb volt az időjárás, és a felhasználás is láthatóan csökkent, ám a fűtési szezon kezdete óta így is ezen a héten fogyott a legtöbb földgáz az országban. Mind a lakosság, mind az ipar évszakos csúcsot döntött, így az összesített kereslet bő 20 millió köbméterrel volt több, mint bármelyik korábbi héten ezen a télen.

A gázfogyasztás növekedése ugyanakkor ezzel együtt is messze elmaradt attól, amit a korábbi évek tapasztalatai alapján ilyen időjárási körülmények között vártunk volna. A hét elejére jellemző 42 millió köbméteres lakossági felhasználás ugyanis a -4 fokhoz képest kifejezetten visszafogott. A 2019 és 2021 közötti időszakban ennyi gázt 0 és 1 fok közötti, azaz a múlt hetinél 4-5 fokkal magasabb hőmérséklet esetén égettünk el.

Az idén azonban a tél kezdete óta alacsonyabb a megszokottnál a kisfogyasztók gázfelhasználása. Ráadásul a fogyasztás a korábbinál kisebb mértékben nő a hőmérséklet csökkenésével is. Ennek köszönhető, hogy több mint egy milliárd köbméter földgázt takarítottunk meg eddig a télen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgymilliárd köbméterrel kevesebb gázt fűtöttünk el, jórészt a rezsiemelés miattJanuárban is hatalmasat esett a magyarországi földgázfelhasználás. A fogyasztás a 2022-es szinttől és a korábbi évek átlagától is jó 30 százalékkal maradt el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsiemelés óta zuhan a magyar gázfogyasztás, 600 millió köbmétert spóroltunk megAz európai átlagnál hónapokkal később, de a rezsiemelés környékén végül Magyarországon is megindult az alkalmazkodást az új energiapiaci helyzethez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat földgáz fűtés gázfelhasználás gázfogyasztás hideg tél Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.