Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 11. 15:41 Adat

Hiába napi téma a szétesett egészségügy, mi magunk sem teszünk azért, hogy ne szoruljunk rá

Az, hogy az elhízottság megrövidíti a várható élettartamot, és több betegségre is hajlamosabbá tesz, nem újkeletű információ, azonban érdemes ezeket az adatokat összevetni a hazai egészségügy kapacitásaival, mert ebből látszik, miért éri meg odafigyelni magunkra, nem pedig abban bízni, hogy ha baj van, majd a rendszer megoldja nekünk. A NEAK oldalán a várólisták illetve előjegyzési listák is böngészgethetőek, könnyen utána lehet járni, hogy milyen jellegű beavatkozásokra mennyit kell várni – különösen azoknál, amik egyébként összefüggésbe hozhatóak az elhízással. 

A negyedik legkövérebb nemzet vagyunk

Magyarország a nemzetközi összehasonlításokban rendre az élbolyban végez azon mutatókat tekintve, amikre különösebben nem kellene büszkének lennünk: a dohányzás és alkoholfogyasztás mellett az elhízásban is közel világbajnokok vagyunk, és nem csak a rákbetegek száma magas, de a megelőzhető halálokokban elhunytak száma is. Érdemes közelebbről megvizsgálni az elhízás kérdését, mely ugyan Magyarországon különösen akut problémának minősül, de egész Európát érinti, a kontinens is látványosan hízott az utóbbi évtizedekben.

A Covid-járvány mutatta meg igazán, hogyan befolyásolja a szervezet védekezőképességét az elhízás: a WHO adatai szerint az elhízott (BMI 30, vagy afelett) emberek 113 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba a Covid miatt, és 73 százalékkal nagyobb eséllyel kötöttek ki az intenzív osztályon, de lényegében minden betegség lefolyását súlyosbítja, és a felépülést hátráltatja. A várható élettartamból négy évet is levesz, de az egészségügyi kiadások közel 8 százalékát is felemésztik az ezzel összefüggésbe hozható kezelések.

A túlsúly és az elhízás Európában évente 1,2 millió ember halálát okozza, nem csak a negyedik a vezető halálokok listáján, de a WHO egy nemrég megjelent tanulmányában azt is megpedzegette, hogy igazából ez a szám valószínűleg durván alábecsült, hiszen az elhízás okozhat krónikus szív-és érrendszeri betegségeket, alvási apnoét, krónikus vesebetegséget, májbetegséget, hátfájdalmat, izületi porckopást, magas vérnyomást, diabéteszt, mentális betegséget, összefüggésbe hozható a mellrákkal, a bélrendszer, az epe, a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy és a hugyhólyag és a petefészek betegségeivel is – lényegében minden fontos szerv károsodhat. 

Sokkal több a krónikus beteg az elhízottak között

A helyzet a Covid megjelenésével csak tovább romlott. A szigorú kormányzati intézkedések (kijárási tilalom, edzőtermek bezárása) miatt a WHO feltételezi, hogy a túlsúlyos emberek száma tovább nőtt, ráadásul a kórházakban rengeteg vizsgálat maradt el, amik statisztikákban is kimutatható mértékű változást okoznak (például Magyarországon az újonnan diagnosztizált mellrákok száma csökkent, de ez nem azt jelenti, hogy a mellrákosok száma csökkent, csupán nem jutottak el szűrésre). 

A KSH 2019-es felméréséből az is kiderült, hogy a  fiatalok között még csak az elhízottság járt együtt a betegségek kialakulásának nagyobb esélyével, a középkorúaknál és az idős nőknél már a túlsúly is növelte a kockázatot. A középkorúak kategóriájában – ahol a legnagyobbak a különbségek – az elhízottak között 62, a túlsúlyosak között 22 százalékkal több a krónikus beteg, mint a normál súlyúak és a soványak együttes kategóriájában. A tartós betegségek túlnyomó többsége nagyobb valószínűséggel fordult elő az elhízottak között. A cukorbetegek négyszer (3,9 és 17 százalék), a magasvérnyomás-betegségben szenvedők háromszor gyakrabban fordulnak elő (15 és 51 százalék) az elhízottak körében a normál súlyúak és a soványak összevont kategóriájához képest.

 

A NEAK adatai alapján listavezetők a bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal nem malignus folyamatokban – ez egy komplex kategória, ilyen beavatkozásra adhatnak okot különböző autoimmun-betegségek okozta bélgyulladások, melyek kialakulása nem függ össze a túlsúllyal, ugyanakkor túlsúly is képes gyulladásos folyamatok beindítására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egészségügy elhízás kórház testtömeg várólista Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.