Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2023. január 1. 12:03 Adat

A patriarchális társadalmakban nagyobb eséllyel bántalmazzák a nőket

Egy indiai tanulmány azzal foglalkozik, hogy vajon milyen okok állhatnak a mögött, hogy az országban még mindig nagyon elterjedt a családon belüli erőszak, azon belül is az, hogy a férjek erőszakosak a feleségeikkel.  

Arteyee Sinha és szerzőtársai kérdőíves módszerrel vizsgálták, hogy 15-29 év közöti házas férfiak mennyire hajlamosak arra, hogy erőszakot alkalmazzanak a feleségeikkel szemben, ha azok nem azt csinálják, amit szeretnének vagy ellentmondanak nekik.  

A válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy valóban megütötte a feleségét az elmúlt egy évben legalább egyszer. Ez a szám valószínűleg a valóságban magasabb, hiszen sokan a kérdőívben jobb színben próbálják feltüntetni magukat, mint amilyenek valójában, így nem feltétlenül ismerik be, ha elkövettek ilyesmit.  

Ami viszont beszédes, hogy

a válaszadók fele gondolta úgy, hogy bizonyos körülmények között helyénvaló, ha a férj megüti a feleségét.

Ezen kívül 78 százalék gondolta úgy, hogy a férfinak van autoriter hatalma a házasságban és 72 százalék szerint a feleségnek mindenhez a férje engedélyét kell kérni.  

A szerzők arra voltak kíváncsiak, hogy miért lehetnek ezek a számok ennyire magasak. Ehhez olyan kérdéseket is feltettek, amik a válaszadók gyerekkorára vonatkoztak. Ezekből kiderült, hogy alkalmaztak-e velük szemben erőszakot a szüleik gyerekkorukban vagy szemtanúi voltak-e mások ellen irányuló családon belüli erőszaknak.  

De arra is rákérdeztek, hogy a családban mennyire volt jellemző, hogy a férfiakat magasabb rendűnek állították be, például azzal, hogy az ő oktatásukra több erőforrást fordítottak vagy, hogy a lány gyerekeknek aránytalanul több házimunkát kellett végezni, mint a fiú testvéreiknek

Ezeket a gyerekkori hatásokat és a felnőttkori viselkedést elemezve kiderült, hogy akik fiúként arra lettek nevelve, hogy fontosabbak, mint a lány testvéreik, azok felnőttként is azt gondolták, hogy a férfiak magasabb rendűek, mint a nők, ezért ellene voltak a nemi egyenlőségnek. Ezek az emberek nagyobb eséllyel bántalmazták a feleségeiket, bár ezt a viselkedést az is nagyban felerősítette, ha őket vagy egy családtagjukat bántalmazták, mikor gyerekek voltak.  

A szerzők ezzel adat szintű bizonyítékot tudtak mutatni arra, hogy

a patriarchális társadalmakban nagyobb eséllyel lesznek a nők bántalmazás áldozatai.

Illetve arra is, hogy a bántalmazó gyerekek sokszor felnőttként maguk is bántalmazókká válhatnak.  

Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet, hogy főleg olyan társadalmakban, mint az indiai, nagyon fontos lenne már gyerekkorban olyan társadalmi közeget biztosítani a gyerekeknek, ahol megtanulják, hogy a nők és a férfiak egyenrangúak, hogy ezzel felnőtt korukban is jobban tiszteljék a nőket és a nők is megtanulják, hogy vannak jogaik, amikhez ragaszkodhatnak.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bántalmazás családon belüli erőszak férfiak india nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 9. 11:28 Adat

Magyarország is elődöntős lenne az Eb-n, ha a stadionokon múlna

Mindössze három olyan ország vett részt az Európa-bajnokságon, ahol az elmúlt tíz évben több stadionfejlesztés valósult meg, mint Magyarországon.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 11:07 Adat, Világ

Európa-rekorder a magyar ingatlanok drágulása 2015 óta

Az Eurostat friss adatai szerint 2015-höz képest elsők, 2010-hez képest másodikok vagyunk ingatlandrágulásban az unióban.

Hajdu Miklós
2024. július 5. 13:11 Adat

Beragadt fékként lassítja az ipar a magyar gazdaságot, hogy lesz ebből gyorsulás?

Az ipar gyengélkedése valószínűleg egész évben visszafogja a gazdaság teljesítményét, így leginkább csak a fogyasztás bővülésében lehet bízni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.