Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2023. január 1. 12:03 Adat

A patriarchális társadalmakban nagyobb eséllyel bántalmazzák a nőket

Egy indiai tanulmány azzal foglalkozik, hogy vajon milyen okok állhatnak a mögött, hogy az országban még mindig nagyon elterjedt a családon belüli erőszak, azon belül is az, hogy a férjek erőszakosak a feleségeikkel.  

Arteyee Sinha és szerzőtársai kérdőíves módszerrel vizsgálták, hogy 15-29 év közöti házas férfiak mennyire hajlamosak arra, hogy erőszakot alkalmazzanak a feleségeikkel szemben, ha azok nem azt csinálják, amit szeretnének vagy ellentmondanak nekik.  

A válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy valóban megütötte a feleségét az elmúlt egy évben legalább egyszer. Ez a szám valószínűleg a valóságban magasabb, hiszen sokan a kérdőívben jobb színben próbálják feltüntetni magukat, mint amilyenek valójában, így nem feltétlenül ismerik be, ha elkövettek ilyesmit.  

Ami viszont beszédes, hogy

a válaszadók fele gondolta úgy, hogy bizonyos körülmények között helyénvaló, ha a férj megüti a feleségét.

Ezen kívül 78 százalék gondolta úgy, hogy a férfinak van autoriter hatalma a házasságban és 72 százalék szerint a feleségnek mindenhez a férje engedélyét kell kérni.  

A szerzők arra voltak kíváncsiak, hogy miért lehetnek ezek a számok ennyire magasak. Ehhez olyan kérdéseket is feltettek, amik a válaszadók gyerekkorára vonatkoztak. Ezekből kiderült, hogy alkalmaztak-e velük szemben erőszakot a szüleik gyerekkorukban vagy szemtanúi voltak-e mások ellen irányuló családon belüli erőszaknak.  

De arra is rákérdeztek, hogy a családban mennyire volt jellemző, hogy a férfiakat magasabb rendűnek állították be, például azzal, hogy az ő oktatásukra több erőforrást fordítottak vagy, hogy a lány gyerekeknek aránytalanul több házimunkát kellett végezni, mint a fiú testvéreiknek

Ezeket a gyerekkori hatásokat és a felnőttkori viselkedést elemezve kiderült, hogy akik fiúként arra lettek nevelve, hogy fontosabbak, mint a lány testvéreik, azok felnőttként is azt gondolták, hogy a férfiak magasabb rendűek, mint a nők, ezért ellene voltak a nemi egyenlőségnek. Ezek az emberek nagyobb eséllyel bántalmazták a feleségeiket, bár ezt a viselkedést az is nagyban felerősítette, ha őket vagy egy családtagjukat bántalmazták, mikor gyerekek voltak.  

A szerzők ezzel adat szintű bizonyítékot tudtak mutatni arra, hogy

a patriarchális társadalmakban nagyobb eséllyel lesznek a nők bántalmazás áldozatai.

Illetve arra is, hogy a bántalmazó gyerekek sokszor felnőttként maguk is bántalmazókká válhatnak.  

Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet, hogy főleg olyan társadalmakban, mint az indiai, nagyon fontos lenne már gyerekkorban olyan társadalmi közeget biztosítani a gyerekeknek, ahol megtanulják, hogy a nők és a férfiak egyenrangúak, hogy ezzel felnőtt korukban is jobban tiszteljék a nőket és a nők is megtanulják, hogy vannak jogaik, amikhez ragaszkodhatnak.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bántalmazás családon belüli erőszak férfiak india nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.