Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2023. január 1. 12:03 Adat

A patriarchális társadalmakban nagyobb eséllyel bántalmazzák a nőket

Egy indiai tanulmány azzal foglalkozik, hogy vajon milyen okok állhatnak a mögött, hogy az országban még mindig nagyon elterjedt a családon belüli erőszak, azon belül is az, hogy a férjek erőszakosak a feleségeikkel.  

Arteyee Sinha és szerzőtársai kérdőíves módszerrel vizsgálták, hogy 15-29 év közöti házas férfiak mennyire hajlamosak arra, hogy erőszakot alkalmazzanak a feleségeikkel szemben, ha azok nem azt csinálják, amit szeretnének vagy ellentmondanak nekik.  

A válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy valóban megütötte a feleségét az elmúlt egy évben legalább egyszer. Ez a szám valószínűleg a valóságban magasabb, hiszen sokan a kérdőívben jobb színben próbálják feltüntetni magukat, mint amilyenek valójában, így nem feltétlenül ismerik be, ha elkövettek ilyesmit.  

Ami viszont beszédes, hogy

a válaszadók fele gondolta úgy, hogy bizonyos körülmények között helyénvaló, ha a férj megüti a feleségét.

Ezen kívül 78 százalék gondolta úgy, hogy a férfinak van autoriter hatalma a házasságban és 72 százalék szerint a feleségnek mindenhez a férje engedélyét kell kérni.  

A szerzők arra voltak kíváncsiak, hogy miért lehetnek ezek a számok ennyire magasak. Ehhez olyan kérdéseket is feltettek, amik a válaszadók gyerekkorára vonatkoztak. Ezekből kiderült, hogy alkalmaztak-e velük szemben erőszakot a szüleik gyerekkorukban vagy szemtanúi voltak-e mások ellen irányuló családon belüli erőszaknak.  

De arra is rákérdeztek, hogy a családban mennyire volt jellemző, hogy a férfiakat magasabb rendűnek állították be, például azzal, hogy az ő oktatásukra több erőforrást fordítottak vagy, hogy a lány gyerekeknek aránytalanul több házimunkát kellett végezni, mint a fiú testvéreiknek

Ezeket a gyerekkori hatásokat és a felnőttkori viselkedést elemezve kiderült, hogy akik fiúként arra lettek nevelve, hogy fontosabbak, mint a lány testvéreik, azok felnőttként is azt gondolták, hogy a férfiak magasabb rendűek, mint a nők, ezért ellene voltak a nemi egyenlőségnek. Ezek az emberek nagyobb eséllyel bántalmazták a feleségeiket, bár ezt a viselkedést az is nagyban felerősítette, ha őket vagy egy családtagjukat bántalmazták, mikor gyerekek voltak.  

A szerzők ezzel adat szintű bizonyítékot tudtak mutatni arra, hogy

a patriarchális társadalmakban nagyobb eséllyel lesznek a nők bántalmazás áldozatai.

Illetve arra is, hogy a bántalmazó gyerekek sokszor felnőttként maguk is bántalmazókká válhatnak.  

Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet, hogy főleg olyan társadalmakban, mint az indiai, nagyon fontos lenne már gyerekkorban olyan társadalmi közeget biztosítani a gyerekeknek, ahol megtanulják, hogy a nők és a férfiak egyenrangúak, hogy ezzel felnőtt korukban is jobban tiszteljék a nőket és a nők is megtanulják, hogy vannak jogaik, amikhez ragaszkodhatnak.  

Adat bántalmazás családon belüli erőszak férfiak india nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.