Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 30. 17:10 Adat

Így befolyásolja egy újszülött gyermek sorsát, hogy a szülei milyen háttérrel rendelkeznek

Jócskán befolyásolhatja az újszülöttek egészségét és életkörülményeit a családjuk státusza Veroszta Zsuzsanna Társadalmi Riportban megjelent tanulmánya szerint. Sőt, a szülők foglalkoztatási helyzete már a fogantatás hátterével is összefügg: a tervezett várandósságok aránya jóval alacsonyabb a nem dolgozó, illetve az alacsony státuszú anyák és apák csoportjaiban a közepes körülmények között élőkhöz képest, míg a legjobban szituált családok gyermekei jóval nagyobb eséllyel születnek akaratlagos szándékot követően.

Az asszisztált reprodukció – vagyis a természetestől eltérő fogantatás – is a magasabb státuszúak körében gyakoribb, alapvetően tehát az ő gyermekvállalásukat segítik ezen eljárások. A szülők helyzete a szülés lefolyására is hatással lehet, a koraszülés és kis születési súly esélye ugyanis a jobb státuszú csoportokban alacsonyabb, a császármetszés pedig a legkedvezőtlenebb körülmények között élők körében ritkább.

A szülők státusza az újszülöttek családi közegét is befolyásolja: az alacsonyabb szintű munkát végző, illetve nem dolgozó szülők gyermekei többnyire már testvér mellé születnek, anyjuk nagyobb eséllyel fiatalabb 20 évnél, továbbá fél éves korában szülei ritkábban házasok a magasabb státuszú anyák és apák gyermekeihez képest. A napi gyakoriságú nagyszülői jelenlét esélye a féléves gyerekek körében a magasabb státuszú családokban kisebb, míg az alacsonyabb státuszúakban magasabb az apa jelenlétének hiányához hasonlóan.

Az otthoni körülményeken túl a babák egészségügyi kilátásai is összefüggésben vannak a szülői státusszal. A terhesgondozás kései megkezdése az alacsony és a magas státuszú szülők körében is gyakoribb a közepes helyzetűekhez képest. Az anya várandósság alatti dohányzása, illetve a gyermek kórházba kerülése fél éves koráig a státusz javulásával egyre ritkább. A másfél évesek fogainak rendszeres tisztítása a jobban, míg a gyors ételekkel való etetése a rosszabbul szituált családok körében gyakoribb.

Az életkörülményeket nézve elmondható, hogy a státusz javulásával csökken annak az esélye, hogy az újszülött otthonául bérelt ingatlan szolgáljon és az 1000 főnél kisebb településekre is ritkábban születnek jobban szituált családok gyermekei. A jobb foglalkozású szülők kisebb valószínűséggel biztosítanak vezetékes vízellátás nélküli otthont, továbbá a könyvekkel való ellátottság is javul a státusz erősödésével.

A gondoskodás különböző módjainak gyakoriságát nézve is jókora különbségek mutatkoznak az eltérő státuszú családokban. A fél éves kori szoptatás, illetve a napi olvasás másfél éves korban a körülmények javulásával egyre gyakoribbá válik, míg a síró féléves azonnali felvétele a nem dolgozó szülők körében fordul elő a legnagyobb eséllyel, de a jobban szituáltak körében is jellemzőbb a közepes és az alacsony státuszúakhoz képest.

Sok szempontból tehát rosszabb körülmények között telik az alacsonyabb státuszú családokba születő babák életének legelső időszaka a jobb munkaerőpiaci helyzetben lévő szülők gyermekeihez képest. Többek között e különbségek is hozzájárulhatnak a társadalom szegmentálódásához, és ahhoz, hogy nemzetközi összehasonlításban Magyarországon a felfelé történő mobilitás különösen nehézkesnek mutatkozik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egyenlőtlenség korai fejlesztés társadalmi riport újszülött Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.