Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 30. 17:10 Adat

Így befolyásolja egy újszülött gyermek sorsát, hogy a szülei milyen háttérrel rendelkeznek

Jócskán befolyásolhatja az újszülöttek egészségét és életkörülményeit a családjuk státusza Veroszta Zsuzsanna Társadalmi Riportban megjelent tanulmánya szerint. Sőt, a szülők foglalkoztatási helyzete már a fogantatás hátterével is összefügg: a tervezett várandósságok aránya jóval alacsonyabb a nem dolgozó, illetve az alacsony státuszú anyák és apák csoportjaiban a közepes körülmények között élőkhöz képest, míg a legjobban szituált családok gyermekei jóval nagyobb eséllyel születnek akaratlagos szándékot követően.

Az asszisztált reprodukció – vagyis a természetestől eltérő fogantatás – is a magasabb státuszúak körében gyakoribb, alapvetően tehát az ő gyermekvállalásukat segítik ezen eljárások. A szülők helyzete a szülés lefolyására is hatással lehet, a koraszülés és kis születési súly esélye ugyanis a jobb státuszú csoportokban alacsonyabb, a császármetszés pedig a legkedvezőtlenebb körülmények között élők körében ritkább.

A szülők státusza az újszülöttek családi közegét is befolyásolja: az alacsonyabb szintű munkát végző, illetve nem dolgozó szülők gyermekei többnyire már testvér mellé születnek, anyjuk nagyobb eséllyel fiatalabb 20 évnél, továbbá fél éves korában szülei ritkábban házasok a magasabb státuszú anyák és apák gyermekeihez képest. A napi gyakoriságú nagyszülői jelenlét esélye a féléves gyerekek körében a magasabb státuszú családokban kisebb, míg az alacsonyabb státuszúakban magasabb az apa jelenlétének hiányához hasonlóan.

Az otthoni körülményeken túl a babák egészségügyi kilátásai is összefüggésben vannak a szülői státusszal. A terhesgondozás kései megkezdése az alacsony és a magas státuszú szülők körében is gyakoribb a közepes helyzetűekhez képest. Az anya várandósság alatti dohányzása, illetve a gyermek kórházba kerülése fél éves koráig a státusz javulásával egyre ritkább. A másfél évesek fogainak rendszeres tisztítása a jobban, míg a gyors ételekkel való etetése a rosszabbul szituált családok körében gyakoribb.

Az életkörülményeket nézve elmondható, hogy a státusz javulásával csökken annak az esélye, hogy az újszülött otthonául bérelt ingatlan szolgáljon és az 1000 főnél kisebb településekre is ritkábban születnek jobban szituált családok gyermekei. A jobb foglalkozású szülők kisebb valószínűséggel biztosítanak vezetékes vízellátás nélküli otthont, továbbá a könyvekkel való ellátottság is javul a státusz erősödésével.

A gondoskodás különböző módjainak gyakoriságát nézve is jókora különbségek mutatkoznak az eltérő státuszú családokban. A fél éves kori szoptatás, illetve a napi olvasás másfél éves korban a körülmények javulásával egyre gyakoribbá válik, míg a síró féléves azonnali felvétele a nem dolgozó szülők körében fordul elő a legnagyobb eséllyel, de a jobban szituáltak körében is jellemzőbb a közepes és az alacsony státuszúakhoz képest.

Sok szempontból tehát rosszabb körülmények között telik az alacsonyabb státuszú családokba születő babák életének legelső időszaka a jobb munkaerőpiaci helyzetben lévő szülők gyermekeihez képest. Többek között e különbségek is hozzájárulhatnak a társadalom szegmentálódásához, és ahhoz, hogy nemzetközi összehasonlításban Magyarországon a felfelé történő mobilitás különösen nehézkesnek mutatkozik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egyenlőtlenség korai fejlesztés társadalmi riport újszülött Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.