Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 30. 17:10 Adat

Így befolyásolja egy újszülött gyermek sorsát, hogy a szülei milyen háttérrel rendelkeznek

Jócskán befolyásolhatja az újszülöttek egészségét és életkörülményeit a családjuk státusza Veroszta Zsuzsanna Társadalmi Riportban megjelent tanulmánya szerint. Sőt, a szülők foglalkoztatási helyzete már a fogantatás hátterével is összefügg: a tervezett várandósságok aránya jóval alacsonyabb a nem dolgozó, illetve az alacsony státuszú anyák és apák csoportjaiban a közepes körülmények között élőkhöz képest, míg a legjobban szituált családok gyermekei jóval nagyobb eséllyel születnek akaratlagos szándékot követően.

Az asszisztált reprodukció – vagyis a természetestől eltérő fogantatás – is a magasabb státuszúak körében gyakoribb, alapvetően tehát az ő gyermekvállalásukat segítik ezen eljárások. A szülők helyzete a szülés lefolyására is hatással lehet, a koraszülés és kis születési súly esélye ugyanis a jobb státuszú csoportokban alacsonyabb, a császármetszés pedig a legkedvezőtlenebb körülmények között élők körében ritkább.

A szülők státusza az újszülöttek családi közegét is befolyásolja: az alacsonyabb szintű munkát végző, illetve nem dolgozó szülők gyermekei többnyire már testvér mellé születnek, anyjuk nagyobb eséllyel fiatalabb 20 évnél, továbbá fél éves korában szülei ritkábban házasok a magasabb státuszú anyák és apák gyermekeihez képest. A napi gyakoriságú nagyszülői jelenlét esélye a féléves gyerekek körében a magasabb státuszú családokban kisebb, míg az alacsonyabb státuszúakban magasabb az apa jelenlétének hiányához hasonlóan.

Az otthoni körülményeken túl a babák egészségügyi kilátásai is összefüggésben vannak a szülői státusszal. A terhesgondozás kései megkezdése az alacsony és a magas státuszú szülők körében is gyakoribb a közepes helyzetűekhez képest. Az anya várandósság alatti dohányzása, illetve a gyermek kórházba kerülése fél éves koráig a státusz javulásával egyre ritkább. A másfél évesek fogainak rendszeres tisztítása a jobban, míg a gyors ételekkel való etetése a rosszabbul szituált családok körében gyakoribb.

Az életkörülményeket nézve elmondható, hogy a státusz javulásával csökken annak az esélye, hogy az újszülött otthonául bérelt ingatlan szolgáljon és az 1000 főnél kisebb településekre is ritkábban születnek jobban szituált családok gyermekei. A jobb foglalkozású szülők kisebb valószínűséggel biztosítanak vezetékes vízellátás nélküli otthont, továbbá a könyvekkel való ellátottság is javul a státusz erősödésével.

A gondoskodás különböző módjainak gyakoriságát nézve is jókora különbségek mutatkoznak az eltérő státuszú családokban. A fél éves kori szoptatás, illetve a napi olvasás másfél éves korban a körülmények javulásával egyre gyakoribbá válik, míg a síró féléves azonnali felvétele a nem dolgozó szülők körében fordul elő a legnagyobb eséllyel, de a jobban szituáltak körében is jellemzőbb a közepes és az alacsony státuszúakhoz képest.

Sok szempontból tehát rosszabb körülmények között telik az alacsonyabb státuszú családokba születő babák életének legelső időszaka a jobb munkaerőpiaci helyzetben lévő szülők gyermekeihez képest. Többek között e különbségek is hozzájárulhatnak a társadalom szegmentálódásához, és ahhoz, hogy nemzetközi összehasonlításban Magyarországon a felfelé történő mobilitás különösen nehézkesnek mutatkozik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egyenlőtlenség korai fejlesztés társadalmi riport újszülött Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 17:48 Adat, Élet

6 amerikai annyit szennyez, amennyi 5 indiait tesz menekültté

Morális kötelesség a szennyezés csökkentése annak, aki megtheti.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 11:51 Adat, Vállalat

Csak az autóipar megy Magyarországon

Egészen egyoldalú iparszerkezeti folymatokra utal a statisztikai hivatal friss jelentése.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2023. június 8. 04:34 Világ

Kína még nem, Tajvan és Dél-Korea már megszenvedte a csipháborút

A folyamatok megmutatják az amerika-kína csipháború korlátjait is.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 04:34 Adat, Élet

Ha úgy vásárolsz, mint mi, akkor február óta 1800 forintot foghattál egy nagy bevásárláson

Nem tudjuk, meddig megy ez, de megint jóval olcsóbb lett a kosarunk értéke, az inflációt most már csak 27,4 százalékosnak mértük.

Pálos Máté
2023. június 6. 18:29 Élet, Közélet

A kormány tényleg levette a kezét a független társulatokról

6 milliárd forintot osztott szét a kormány, de sem a Budapesti Fesztiválzenekarnak, sem a Pintér Béla Társulatnak nem jutott.