Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 12. 14:18 Adat

Akár 120 ezer korrekten adózó, mellékállásban keresetet kiegészítő katás is búcsúzhat az adónemtől

Még a katás adózás megszüntetését felvető Parragh László szerint is „kissé erőteljesre sikerült” az adónemet újraszabályozó törvénytervezet, amit hétfőn terjesztettek be, és amit már kedden elfogadhat a parlament, a rég nem látott intenzitású tüntetés ellenére. (Frissítés: a képviselők többsége meg is szavazta a javaslatot.)

A törvénytervezet alapján a kata bevételi értékhatára 12-ről 18 millió forintra emelkedne, a tételes havi adó megmaradna 50 ezer forint, és ezt csak a lakosságnak szolgáltató, értékesítő főállású egyéni vállalkozók választhatják. De a legfontosabb változás egyértelműen az, hogy csak olyanok adózhatnának így, akiknek kizárólag magánszemélyektől van bevétele (ami alól kivételt kapnának a taxisok).

Az átalakítási tervekkel foglalkozó cikkünkben valószínűsített változások közül így nem valósul meg az 50 ezres tétel emelése, amin 2013 óta nem változtattak, és nem nyúlnak azokhoz a feltételekhez sem, ami alapján ellenőrzéskor az adóhatóság munkaviszony fennállását állapíthatja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlen, hogy egy költségvetési kiigazítás közben nyúl a kormány a túl jól sikerült katáhozTavaly már minden tizedik magyar foglalkoztatott katás vállalkozó volt, közülük 100-150 ezren lehetnek olyanok, akik jóval több adót is fizethetnének.

Helyette azzal a szabállyal, hogy csak magánszemélyektől lehet bevétele egy katás vállalkozónak, olyan szinten szűkítik le a potenciális kisadózók körét, ami már bőven szürke- vagy feketezónába terelheti azokat az adózókat, akik a kisadózás bevezetése óta tértek vissza az adózók közé. Azok, akik az új feltételek mellett is megmaradnának kisadózónak, ezt szeptember 25-ig jelezhetik az adóhatóságnak.

Ahogy erről korábbi cikkünkben is írtunk, a kisadózók száma 2015 és 2021 között 130 ezerről 450 ezerre nőtt, ezzel pedig az összes foglalkoztatotton belüli arányuk 3-ról csaknem 10 százalékra emelkedett. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) júniusi közleményében nagyjából 100-150 ezerre tette azok számát, akik a kata adónemet teljesen visszaélés jelleggel használták. 

Arra vonatkozóan egyelőre nincsenek becslések, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén hányan esnének ki a kisadózók közül, ugyanakkor egy a magyar sajtóban eddig kevésbé tárgyalt részletet mindenképpen érdemes kiemelni ezzel kapcsolatban.

Az új szabályok alapján ugyanis a 25 ezer forintos havi tételes adóval járó kisadózói státusz is megszűnik, amit kifejezetten csak főállás mellett lehetett igénybe venni. Ebben a csoportban feltehetően minimális volt a visszaélés jellegű katázás, hiszen vagy nyugdíj mellett, vagy rendesen adózó főállás mellett használták az érintettek a katát keresetkiegészítésre.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden a kata szabályainak módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában azt mondta, hogy a 450 ezerből 260 ezren lehetnek azok, akik az új szabályok mellett sem látnak változást az adózásukban. A maradékból 70 ezerre tette a katás jogviszonyt szüneteltetők számát.

Így marad nagyjából 120 ezer ember, akik mellékállásban katáztak, a már említett okok miatt a törvény eredeti céljainak megfelelően.

A BKIK egyébként 60-80 ezer főre becsülte a katás adózókon belül azok számát, akik alapvetően főállású alkalmazottként vagy nyugdíjasként csak „mellékállású” keresetkiegészítési lehetőségként lettek katás vállalkozók, és az éves bevételük egy-két millió forint alatt marad. Ebből az következik, hogy ennek a csoportnak egy jelentős része ténylegesen elenyésző volumenű gazdasági tevékenységet bonyolít más katásokhoz képest.

A lényeg mindenesetre az, hogy a mellékállásban cégeknek bedolgozó katázás ellehetetlenítésével a kormány egy olyan jelentős csoport adózását bonyolítja meg – vagy akár eltántorítja a gazdasági tevékenysége folytatásától -, akik egyébként teljesen legálisan használták ezt az adózási formát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért rengeteg a kényszervállalkozó, ha alig találni dolgozót?Már nem a munkanélküliség, hanem a túlságosan kötött munkahelyi körülmények vesznek rá sokakat saját vállalkozás indítására - na meg persze a kedvezőbb adózás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem alkalmazott az ételfutár, ha több jel szerint is annak tűnik?Egyre inkább érdemes feltenni a kérdést nálunk is, hiszen a Netpincér és a Wolt most már az ország nagy munkaadója lehetne, de persze nem az.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan egy adó, amely csalásra csábít, de a NAV nem gyanakszikMár több mint háromszázezren katáznak, de csak minden huszadik vállalkozást ellenőrzi az adóhivatal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat adó KATA kisadózó költségvetés mellékállás nyugdíjas Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.