Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 8. 10:43 Adat

Rövidülnek a várólisták a magyar egészségügyben, de még így is a leghosszabbak közé tartoznak

Idén tavaszra számottevően csökkent az egészségügyi kezelésre várakozók aránya Magyarországon egy friss Eurofound-felmérés szerint: a 2021 tavaszán mért, akkor európai viszonylatban kiugróan magasnak számító 35 százalékról 27 százalék közelébe süllyedt a mutató idén tavaszra. Ez az adat ugyan már nem kiemelkedően rossz – Litvániában, Lengyelországban és Lettországban is harminc százalék körül alakul a várakozók aránya, majd Magyarország következik a rangsor kedvezőtlen végén – az uniós 18 százalékos átlag, illetve Csehország és Szlovákia példái azonban arra utalnak, hogy még bőven van javítanivaló a helyzeten.

Forrás: Eurofound

Meg kell említeni, hogy a fenti adatok sok fontos különbséget lepleznek, mivel a kórházi, fogászati kezelésektől kezdve a szűrővizsgálatokon keresztül a mentális betegségekre adott terápiáig mindenféle ellátástípusra kiterjednek, és az érintettek arányait mutatják, nem a várakozás időtartamát. Magyarországon a járvány megfékezését hivatott egyik óvintézkedés a halasztható műtétek felfüggesztése volt 2020-ban, ami szintén hozzájárulhatott a várakozni kényszerülők tavaly tavasszal mért rendkívül magas arányához, miközben az egészségügy már-már hagyományosnak mondható problémája, hogy bizonyos műtétekre egyes térségekben akár egy évnél is hosszabb a várakozási idő – az e cikk írásakor közölt hivatalos adatok szerint például térdprotézis műtétre átlagosan 244 napot kellett várni a megelőző hat hónapban az országban, de a Dunántúl egyes részein 400 nap felett alakult ez az időtartam.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A magyar egészségügy nem döglődő ló, már megdöglött”Hiába volt szinte mindenhol némi javulás, 2002 óta még a saját régiónkhoz sem sikerült felzárkózni sem az egészségügy kimeneti, sem a bemeneti mutatóiban.

Adat egészségügy ellátás kórház várólista Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.