Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 8. 10:43 Adat

Rövidülnek a várólisták a magyar egészségügyben, de még így is a leghosszabbak közé tartoznak

Idén tavaszra számottevően csökkent az egészségügyi kezelésre várakozók aránya Magyarországon egy friss Eurofound-felmérés szerint: a 2021 tavaszán mért, akkor európai viszonylatban kiugróan magasnak számító 35 százalékról 27 százalék közelébe süllyedt a mutató idén tavaszra. Ez az adat ugyan már nem kiemelkedően rossz – Litvániában, Lengyelországban és Lettországban is harminc százalék körül alakul a várakozók aránya, majd Magyarország következik a rangsor kedvezőtlen végén – az uniós 18 százalékos átlag, illetve Csehország és Szlovákia példái azonban arra utalnak, hogy még bőven van javítanivaló a helyzeten.

Forrás: Eurofound

Meg kell említeni, hogy a fenti adatok sok fontos különbséget lepleznek, mivel a kórházi, fogászati kezelésektől kezdve a szűrővizsgálatokon keresztül a mentális betegségekre adott terápiáig mindenféle ellátástípusra kiterjednek, és az érintettek arányait mutatják, nem a várakozás időtartamát. Magyarországon a járvány megfékezését hivatott egyik óvintézkedés a halasztható műtétek felfüggesztése volt 2020-ban, ami szintén hozzájárulhatott a várakozni kényszerülők tavaly tavasszal mért rendkívül magas arányához, miközben az egészségügy már-már hagyományosnak mondható problémája, hogy bizonyos műtétekre egyes térségekben akár egy évnél is hosszabb a várakozási idő – az e cikk írásakor közölt hivatalos adatok szerint például térdprotézis műtétre átlagosan 244 napot kellett várni a megelőző hat hónapban az országban, de a Dunántúl egyes részein 400 nap felett alakult ez az időtartam.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A magyar egészségügy nem döglődő ló, már megdöglött”Hiába volt szinte mindenhol némi javulás, 2002 óta még a saját régiónkhoz sem sikerült felzárkózni sem az egészségügy kimeneti, sem a bemeneti mutatóiban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egészségügy ellátás kórház várólista Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.