Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. május 11. 14:13 Adat

Ezermilliárd forintot vehetett ki a járvány a magyar vendéglátósok zsebéből

Közel nyolcmilliárd forinttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a hazai vendéglátóhelyek értékesítése márciusban. A visszaesés azért szomorú a szektor számára, mert ez volt az első olyan hónap, amikor már egy szintén járvány és lezárások sújtotta időszakhoz viszonyíthattuk a forgalom alakulását.

Tavaly márciusban ugyanakkor még nem az egész hónapot érintették az intézkedések, és amikor voltak korlátozások, jórészt akkor sem olyan szigorúak, mint idén márciusban. Ehhez képest a nagyjából 15 százalékos visszaesés nem is annyira súlyos, és azt mutatja, hogy az ágazat részben pótolni tudta bevételeit olyan alternatív megoldásokkal – például házhoz szállítással -, amelyekre a pandémia elején a szereplők jelentős része még nem volt felkészülve.

A KSH által közzétett márciusi adatban azonban nagyjából ennyi a pozitívum. A most elért 60 milliárdos bevétel ugyanis jó 50 milliárddal kevesebb az utolsó békediőbeli márciusban összehozott forgalomnál, ha nincs Covid, akkor pedig ennél 80 milliárddal nagyobb is lehetett volna az ágazat értékesítése.

Ez pedig még csak nem is a legrosszabb időszaka a hazai vendéglátásnak, az elmúlt bő egy évben volt olyan hónap, amikor valószínűleg 100 milliárdnál is többet buktak. A statisztikai hivatal adatai szerint a járvány tavaly kezdete óta eltelt*Tehát a 2020 márciusa és 2021 márciusa közötti. 13 hónapban a vendéglátóhelyek értékesítése valamivel több mint 1000 milliárd forint volt. Ha a szektor csak azt tudja hozni ebben az időszakban, amit a Covid előtt, akkor ennél 600 milliárddal magasabb bevétellel számolhattak volna a szereplői.

A tényleges kiesés azonban ennél is sokkal magasabb, hiszen az ágazat a korábbi években dinamikusan bővült, és a járvány kitöréséig semmi nem utalt arra, hogy ez a trend megszakadna. Az előző években csak mennyiségben 9 százalék körül volt a növekedés, amennyiben pedig az árváltozásokat is figyelembe vesszük, akkor 14 százalékot is meghaladó mértékben emelkedett a bevétel évente.

Ha azzal számolunk, hogy 2020-ban és 2021-ben is ez a trend folytatódott volna, akkor az idén márciusig nagyjából 800 milliárd forintot buktak a járványon a vendéglátósok. Ebben pedig ugye még nincs benne a márciusihoz jó eséllyel hasonló mértékű kiesést hozó április, és a vélhetően már fellendülést hozó, de a potenciálisnál biztosan gyengébb következő hónapok vesztesége sem.

Magyarul, még ha meg is ússzuk negyedik hullám és újabb lezárások nélkül, a hazai vendéglátás akkor is ezermilliárdot bukhat a járványon.

A hatalmas kiesés a szektorban foglalkoztatottak számán is látszik. A KSH szerint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén most már hónapok óta közel ötödével, azaz fixen jó 20 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint a pandémia előtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉveken át pofátlanul vágták át a vendégeket, végül a járvány söpörte el Budapest legrosszabb éttermétVéleményt formáló vendégeinek közel 80 százaléka szörnyűnek tartotta a Monarchia Oldot, most érdeklődő sincs a kiadó üzlethelyiségre.

Adat covid járvány vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Hajdu Miklós
2021. december 3. 15:35 Adat

Fordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutás

Úgy néz ki, elérkezett a járványhullám tetőzése a régióban, a fertőzöttek napi száma még mindig magas, de legalább már nem növekszik.

Fontos

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Stubnya Bence
2021. december 3. 16:17 Vállalat

A világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piacon

Az amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Ha minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.