Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. május 11. 14:13 Adat

Ezermilliárd forintot vehetett ki a járvány a magyar vendéglátósok zsebéből

Közel nyolcmilliárd forinttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a hazai vendéglátóhelyek értékesítése márciusban. A visszaesés azért szomorú a szektor számára, mert ez volt az első olyan hónap, amikor már egy szintén járvány és lezárások sújtotta időszakhoz viszonyíthattuk a forgalom alakulását.

Tavaly márciusban ugyanakkor még nem az egész hónapot érintették az intézkedések, és amikor voltak korlátozások, jórészt akkor sem olyan szigorúak, mint idén márciusban. Ehhez képest a nagyjából 15 százalékos visszaesés nem is annyira súlyos, és azt mutatja, hogy az ágazat részben pótolni tudta bevételeit olyan alternatív megoldásokkal – például házhoz szállítással -, amelyekre a pandémia elején a szereplők jelentős része még nem volt felkészülve.

A KSH által közzétett márciusi adatban azonban nagyjából ennyi a pozitívum. A most elért 60 milliárdos bevétel ugyanis jó 50 milliárddal kevesebb az utolsó békediőbeli márciusban összehozott forgalomnál, ha nincs Covid, akkor pedig ennél 80 milliárddal nagyobb is lehetett volna az ágazat értékesítése.

Ez pedig még csak nem is a legrosszabb időszaka a hazai vendéglátásnak, az elmúlt bő egy évben volt olyan hónap, amikor valószínűleg 100 milliárdnál is többet buktak. A statisztikai hivatal adatai szerint a járvány tavaly kezdete óta eltelt*Tehát a 2020 márciusa és 2021 márciusa közötti. 13 hónapban a vendéglátóhelyek értékesítése valamivel több mint 1000 milliárd forint volt. Ha a szektor csak azt tudja hozni ebben az időszakban, amit a Covid előtt, akkor ennél 600 milliárddal magasabb bevétellel számolhattak volna a szereplői.

A tényleges kiesés azonban ennél is sokkal magasabb, hiszen az ágazat a korábbi években dinamikusan bővült, és a járvány kitöréséig semmi nem utalt arra, hogy ez a trend megszakadna. Az előző években csak mennyiségben 9 százalék körül volt a növekedés, amennyiben pedig az árváltozásokat is figyelembe vesszük, akkor 14 százalékot is meghaladó mértékben emelkedett a bevétel évente.

Ha azzal számolunk, hogy 2020-ban és 2021-ben is ez a trend folytatódott volna, akkor az idén márciusig nagyjából 800 milliárd forintot buktak a járványon a vendéglátósok. Ebben pedig ugye még nincs benne a márciusihoz jó eséllyel hasonló mértékű kiesést hozó április, és a vélhetően már fellendülést hozó, de a potenciálisnál biztosan gyengébb következő hónapok vesztesége sem.

Magyarul, még ha meg is ússzuk negyedik hullám és újabb lezárások nélkül, a hazai vendéglátás akkor is ezermilliárdot bukhat a járványon.

A hatalmas kiesés a szektorban foglalkoztatottak számán is látszik. A KSH szerint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén most már hónapok óta közel ötödével, azaz fixen jó 20 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint a pandémia előtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉveken át pofátlanul vágták át a vendégeket, végül a járvány söpörte el Budapest legrosszabb éttermétVéleményt formáló vendégeinek közel 80 százaléka szörnyűnek tartotta a Monarchia Oldot, most érdeklődő sincs a kiadó üzlethelyiségre.

Adat covid járvány vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?