Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 12. 12:23 Adat

Pont azok nem tudnak otthonról dolgozni, akiknek egészségügyi szempontból a legjobb lenne

Leginkább azok a munkavállalók tehetik meg vagy kényszerülnek arra, hogy otthon maradjanak a járványhelyzetben, akik az átlagosnál jobb egészségi állapotban vannak. Ennek azért van különös jelentősége, mert a koronavírus-fertőzések őszi felfutása nem egyöntetűen érintette az országot. Ahogy azt korábbi cikkünkben bemutattuk, ahol többet mozognak az emberek – leginkább a munkába járás miatt –, ott pusztítóbb volt a járvány. A megyénkénti halálozási többlet összefügg továbbá az ipar, építőipar – ahol a távmunka aligha jöhet szóba és a termelés nem állt le – helyi gazdaságban betöltött súlyával is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevésbé nőtt a halálozás azokban a megyékben, ahol otthon maradtak az emberekÉles különbségek vannak a Magyarország megyéi között abban, hogy az elmúlt hónapokban mekkora volt a halálozások többlete a járvány előtti időszakhoz képest.

A dolgozók egészségi állapota viszont épp ezekben az ágazatokban rosszabb a European Social Survey 2018-as magyarországi adatai szerint. A legrosszabb általános egészségi állapotról ugyan a mezőgazdaságban dolgozók számoltak be (náluk 40 százalékot sem ér el a jó egészségben lévők aránya), az ipari és építőipari munkavállalóknak is csak 53 százaléka vélte jónak az egészségét. Hozzájuk képest a szolgáltatások különböző területein dolgozók viszonylag kedvező helyzetben vannak, az ő csoportjaikban nagyjából kétharmad volt ez az arány.

A szubjektív, önértékelésen alapuló egészségi helyzet mellett a mindennapi tevékenységet akadályozó betegségek, egészségügyi problémák fennállása is gyakoribb a mezőgazdasági, az ipari és az építőipari dolgozók körében. Igaz, a szolgáltatók közül épp a bezárásokat leginkább megszenvedő turizmus és vendéglátás területéről is az átlagnál többen számoltak be ilyen jellegű gondokról .

A korlátozások miatti otthonmaradás, illetve a távmunka lehetősége tehát elsősorban azokat az ágazatokat érinti rosszul, amelyeknek dolgozói jellemzően rosszabb egészségügyi állapotban vannak.

Az egyes munkavállalói csoportok különböző egészségügyi helyzetét a legújabb Munkaerőpiaci Tükörben is több tanulmány vizsgálja, melyekből kiderül például, hogy a külföldi vállalatok dolgozói jellemzően egészségesebbek, aminek hátterében persze összetételbeli különbségek is állnak, az alkalmazottak átlagéletkora például a multiknál alacsonyabb. Ez igaz az ágazatokat nézve is, az átlagéletkor jelentősen magasabb azokon a területeken, ahol az otthoni munkavégzés nem, vagy kevésbé jelent alternatívát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szolgáltatók búslakodnak, az iparban viszont kikezdhetetlen a jó hangulatÉles különbségek vannak a vállalati szféra üzleti klímájában, a lakosság kilátásai pedig lassan, de romlanak a visegrádi régióban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat adatelemzés egészség European Social Survey koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.