Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 20. 12:10 Adat

A magyar járványadatok a legbiztatóbbak a visegrádi régióban

Miközben Lengyelországban és Magyarországon egy kisebb megtorpanást követően ismét a járvány második hullámának lassú mérséklődését mutatják a napi új esetszámok, Csehországban és Szlovákiában már a harmadik, karácsonyi hullám csillapodását láthatjuk. Ez utóbbi két országban az egymillió lakosra jutó új fertőzöttek száma az őszi csúcsokat meghaladó szintre futott fel januárban, de a visszaállított szigorításoknak köszönhetően hamar bekövetkezett a fordulat.
Az új fertőzöttek száma alapján azonban továbbra sem lehet messzemenő következtetéseket levonni a járvány alakulásával kapcsolatban, az elmúlt négy hónapban ugyanis a régió egyik országában sem sikerült úgy alakítani a tesztelési protokollt, hogy a pozitív mintavételek aránya az ajánlott öt százalékos szint alatt maradjon. Magyarország mindenesetre mostanra már kezdi megközelíteni ezt a szintet, kiemelkedve a többi visegrádi ország közül.

A tesztelés hiányosságai a halálozási adatokat nem torzítják, a járvány lefutását tehát továbbra is ezek tükrében érdemes a leginkább követni. A végzetes esetek egymillió főre vetített hétnapos mozgóátlagai is arra utalnak, hogy az év végi cseh és szlovák szigorítások eredményesek voltak. Lengyelországban nem tört ki újabb hulláma a járványnak, de az őszi csúcs utáni mérséklődés az év végén megállt, azóta leginkább stagnálásról beszélhetünk. Magyarországon pedig ugyan idén lelassult a halálozás visszaszorulása, de karácsony óta folyamatosan tart.

Csehország és Szlovákia példái igazolják a magyar kormány azon álláspontját, miszerint a járvány visszaszorulása ellenére sem érdemes egyelőre lazítani az óvintézkedéseken. Ennek ellenére a cseh ipari és kereskedelmi miniszter nyilatkozata szerint Csehországban nem kizárt, hogy a közeljövőben enyhítenek a szabályokon. Szlovákiában viszont tovább szigorítanak, a tömeges tesztelés lezárulta után csak a negatív eredményt produkáló lakosok hagyhatják el az otthonaikat. Lengyelország is kitart a korlátozások mellett, az első három általános iskolai évfolyam oktatásának visszaállítását kivéve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazítottAz óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus tesztelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.