Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. július 29. 14:36 Adat

Mégis itt a V-típusú kilábalás? Biztatóak a júliusi áramfogyasztási adatok

(A G7 Ekonomi a G7 véleményrovata. A szerző a REKK kutató főmunkatársa, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke.)

Egyre több statisztikai adat áll rendelkezésünkre, hogy értékelhessük a koronavírus-járvány rövid távú gazdasági hatásait. A villamosenergia-fogyasztás alakulása is egy ezek közül, de az adatok értelmezéséhez nem árt némi óvatosság. Az utóbbi hetek áramfogyasztási adatai bizakodással tölthetnek el mindenkit, hiszen július első három hetében a fogyasztás elérte, sőt kis mértékben meg is haladta a tavalyi szintet.

Természetesen három hét rendszerterhelési adataiból nehéz lenne hosszú távú következtetéseket levonni, hiszen a júliusi adatok alakulását befolyásolja a hőmérséklet és a napsütéses órák száma is (utóbbi a saját célú napelemes áramtermelés hatásán keresztül, ami közvetlenül nem jelenik meg a rendszerterhelési adatokban, de csökkenti a rendszerszintű áramigényt). Így is figyelemreméltó, hogy míg 2020 áprilisa és júniusa között a villamosenergia-felhasználás havi átlagban 10 százalékkal elmaradt a megelőző évitől, addig júliusban már nem látszik nyoma a járvány hatásának.

*A 2020. júliusi adat becslés a 07.01.-07.21. napi tényadatok figyelembevételével. Forrás: MAVIR adatpublikáció, bruttó energiaadatok alapján saját szerkesztés

A kedvező júliusi adatok – legalábbis a villamosenergia-piacon – egy V-típusú gazdasági kilábalás jeleire utalnak. Kérdés, vajon a kedvező folyamatok tartósak maradnak-e, vagy az ősz folyamán újra zsugorodni kezd a hazai áramfelhasználás.

Az áramfogyasztás alakulásának értelmezéséhez fontos látni annak belső megoszlását. A teljes végső energiafelhasználásból az ipar 44, a lakosság 29, míg a szolgáltató szektor 22 százalékkal részesedik. Érdemes áttekinteni, hogy a koronavírus-járvány rövid távon hogyan érintette a fő áramfelhasználó szektorokat, és azok milyen kilátásokkal szembesülnek a következő időszakban.

 

Az ipari termelésre vonatkozóan a KSH július közepén tett közzé részletes statisztikai adatokat a 2020 májusáig terjedő időszakra vonatkozóan, melyek alapján az látszik, hogy az ipari teljesítmény januárban és februárban még meghaladta a 2019-es szintet, majd márciusban 95, áprilisban már csupán 63, májusban 69 százalékot ért el az előző év azonos időszakával összevetve.

Mivel a járványhatás érdemben márciustól kezdődően érhető tetten a hazai ipari termelési adatokban, így érdemes a március és május közötti hónapokat összevetni az idei és a tavalyi év között.  Az ábrán jól kivehető, hogy a visszaesés eltérően érintette az egyes ágazatokat. A járműgyártás és a kőolaj-feldolgozás drámai mértékben estek vissza, míg más szektorok jóval válságállóbbnak mutatkoztak, legalábbis rövid távon.

Forrás: KSH összefoglaló táblák (STADAT) – évközi adatok – ipar

A járműipar termelési értékének adatsora jól illusztrálja, hogy a villamosenergia-fogyasztási adatok miért csak korlátozottan alkalmasak arra, hogy azok alapján következtetéseket vonjunk le a gazdaság egészének állapotáról. Míg a járműszektor gazdasági teljesítménye drasztikusan zsugorodott – termelési értéke március és május között csak 54 százalékát érte el a 2019-es azonos időszaknak, és ez 1185 milliárd forintos visszaesést jelentett -, addig az árampiacra gyakorolt hatás ehhez képest jelentéktelennek mondható. Ennek oka, hogy a GDP szempontjából meghatározó súlyú járműipar mindössze mintegy 4,5 százalékát adja a teljes hazai végső villamosenergia-felhasználásnak. A felére zsugorodó járműipari termelés így mindössze 2 százalékkal csökkentette a teljes hazai áramfelhasználást.

A lakossági áramfogyasztási adatok kevéssé meglepő módon inkább növekedtek 2020-ban a megelőző évekkel összevetve. Mivel a magyar lakosság gyakorlatilag 100 százalékban a hatósági áras egyetemes szolgáltatói piacon vásárol villamos energiát, míg a nem lakossági felhasználók döntő részben a szabadpiacon, így az egyetemes szolgáltatás adatsora jól mutatja a lakosság áramfelhasználásának változását. A 2020-as adatok minden hónapban meghaladták az előző három év azonos időszakának adatait. Az otthoni munkavégzés általánossá válása egyértelműen visszatükröződik a számokban.

Forrás: MEKH, villamosenergia-ipari társaságok havi adatszolgáltatása

Ha a szabadpiaci szegmenst vizsgáljuk, itt az április-májusi visszaesés 17 százalékos az előző év azonos időszakához képest, ami jelentős gazdasági recesszióra utal. Bár júniusra még nem állnak rendelkezésre a szabadpiaci és egyetemes szolgáltatási bontású adatok, de az aggregált fogyasztási mutatók alapján úgy tűnik, a tendencia júniusban is folytatódott.

Mindezek figyelembevételével különösen érdekes, hogy júliusban magára talált az árampiac, és az első három hét adatai a korábbi évekhez hasonló áramfogyasztást mutatnak. Azt, hogy ez milyen módon változhat a következő hónapokban, három tényező fogja alapvetően befolyásolni:

  1. Tavasszal egyértelműen látható volt, hogy az ipari termelés nagyon gyorsan reagál a globális kereslet változására. Egy esetleges őszi újabb járványhullám miatti termeléskorlátozások, leállások a tavaszihoz hasonló hatással lehetnek az áramigényre. Ha ez bekövetkezik, úgy az ipari áramkereslet csökkenése akár mintegy 10 százalékkal mérsékelheti a teljes hazai áramfelhasználást.
  2. A lakossági kereslet úgy tűnik, rugalmatlan, sőt inkább kis mértékben nőhet, ha a mindennapokat érintő újabb szigorítások következnének be. Itt 2020-ban még akkor sem számíthatunk visszaesésre, ha esetleg a gazdasági helyzet rosszabbra fordulásával romlanának a foglalkoztatási mutatók. Negatív hatás legfeljebb az egyetemes szolgáltatóknál jelentkezhet a határidőn túli követelésállomány növekedésével.
  3. A legnehezebben az árampiac 20-22 százalékát reprezentáló kereskedelmi, szolgáltatási szektor kereslete jelezhető előre. A turizmus visszaesése számos szolgáltatásra gyakorol negatív hatást, de rövid távon ezek kevésbé jelennek meg az áramigény csökkenésében. Attól még, ha például egy szálloda csak 20 százalékos kapacitással működik, a villamosenergia-igénye alig változik. Világítani, az épületgépészetet működtetni ugyanúgy kell, mint korábban. Így a szolgáltatásoknál a járványhatás lassabban mutatkozik meg az áramfogyasztásban, leginkább akkor, ha az adott szolgáltató létesítményt gazdasági ellehetetlenülés vagy központi járványügyi utasítás miatt be kell zárni. Kérdéses, hogy a tulajdonosok tőkeereje egy második járványhullámon is át tudná-e segíteni az érintett szolgáltatókat vagy egy csődhullám tartósan is átrendezné a szolgáltatói szektor működését.

Összességében 2020. július végén az áramfogyasztási adatok helyreállása inkább bizakodásra adhat okot, de egyelőre óvatosan kell tekintetünk a következő hónapok várható fejleményeire. Nehéz megítélni, vajon az őszi időszakban a járvány újra erőre kap-e, ami azonnali két számjegyű visszaeséshez vezethet az ipari célú áramfelhasználásban, nagyon komoly gazdasági recessziót jelezve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordok és negatív áramár – egy napsütéses tavasz tanulságaiA jelenlegi folyamatok alapján idővel egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a rugalmatlanul működő szén- és atomerőművek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat áramfogyasztás ipar járműipar járvány válság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.