Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 14. 16:47 Adat

Erős borúlátás jellemző még mindig a gazdaságban, de javulnak a kilátások

Visszakapaszkodóban vannak az európai konjunktúra-mutatók, az áprilisi mélypontok után májusban már valamivel kedvezőbb hangulatot mértek a kutatóintézetek. Igaz, az elmúlt havi adatok még mindig a 2008-as válság legsötétebb időszakát idézik.

Ennek részben az az oka, hogy a válság mélypontján hatósági korlátozásokkal állították le a gazdasági tevékenységet, és az újranyitás valamennyire természetes, hogy gyors hangulatjavulást hoz. Attól viszont még messze vannak az üzleti szereplők, hogy magabiztos optimizmussal tekintsenek előre, és nagy kérdés, hogy a következő hónapokban hogyan fog ez változni. Félő, hogy javulás java már megtörtént, és a nagy bizonytalanság miatt csak lassan fog újra javulni az üzleti hangulat világszerte.

Az alábbi ábrán ez jól látszik az eurózóna, Magyarország és Németország feldolgozóiparait vizsgálva, ahogy a mostani recesszió sokkszerűbb természete is szembetűnő a 12 évvel ezelőtti visszaeséshez képest.

 

A beszerzési menedzserindexek az elmúlt hónapban is messze elmaradtak a vízválasztónak tekinthető ötvenes értéktől, arra utalván, hogy a megkérdezett iparvállalatok vezetői többnyire továbbra is a gazdasági lassulására számítanak (a mutatók 50 feletti értékei utalnának az optimista vélekedések többletére).

A pesszimizmus mérséklődésére utalnak a GKI magyar vállalatokra és fogyasztókra vonatkozó konjunktúra-indexei is. A hazai kutatóintézet ugyan nem mért olyan alacsony értékeket idén  tavasszal, mint 2009-ben, a zuhanás mértéke azonban történelmi volt. A májusi és júniusi adatok tükrében a visszapattanásra is van némi remény, főleg a lakossági fogyasztással kapcsolatos kilátásokban.

 

 

Az áprilisi beszerzési menedzserindexekre visszatérve érdemes felidézni a turizmusra épülő olasz és a spanyol szolgáltató szektorok 10 pont körüli értékeit, amelyeknél alacsonyabbat szinte már lehetetlen mérni. A mélypontról ezek a mutatók is nagyot ugrottak, bár még ennek ellenére is olyan alacsonyak, amihez foghatót az elmúlt nyolc évben nem mértek a gazdaságkutatók.

 

 

A fentebb ábrázolt adatok alapján aligha számíthatunk az európai és a magyarországi recesszió V-alakú lefutására. A korlátozó intézkedések visszavonásával ugyan hirtelen sok cég elkezdett újra termelni, illetve a fogyasztás is erőre kapott, a válság mélypontján talán sikerült túllépni, a kilábalást viszont csak a vállalatok kisebbsége érzékeli egyelőre, a lakosság részéről pedig a kedvezőtlen munkaerőpiaci kilátások újabb viharfelhőket sejtetnek. Magyarországon a GKI elemzése szerint jelentős a munkanélküliségtől való félelem (bár ez is valamelyest enyhült az áprilisi állapothoz képest), és a cégek foglalkoztatási hajlandósága is meglehetősen alacsony. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet konjunktúravizsgálata arra utal, hogy az előző években tapasztalt munkaerő iránti túlkereslet várhatóan túlkínálatba fordul a mostani félévben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA sötét pesszimizmus járványként söpör végig az üzleti világonNagy figyelem irányulhat most a konjunktúra vizsgálatokra, ezért érdemes képbe kerülni, hogy mire is használhatjuk őket.

Adat beszerzési menedzser index gki konjunktúra konjunktúramutató Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:59 Adat

Az elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégett

Szerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Stubnya Bence
2023. január 28. 04:34 Podcast

A magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódért

Van remény arra vonatkozóan, hogy ki tudjunk alakítani egy kisebb környezetterheléssel járó társadalmi működésmódot - mondta Varga Attila a G7 Podcast e heti adásában.