Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 14. 16:47 Adat

Erős borúlátás jellemző még mindig a gazdaságban, de javulnak a kilátások

Visszakapaszkodóban vannak az európai konjunktúra-mutatók, az áprilisi mélypontok után májusban már valamivel kedvezőbb hangulatot mértek a kutatóintézetek. Igaz, az elmúlt havi adatok még mindig a 2008-as válság legsötétebb időszakát idézik.

Ennek részben az az oka, hogy a válság mélypontján hatósági korlátozásokkal állították le a gazdasági tevékenységet, és az újranyitás valamennyire természetes, hogy gyors hangulatjavulást hoz. Attól viszont még messze vannak az üzleti szereplők, hogy magabiztos optimizmussal tekintsenek előre, és nagy kérdés, hogy a következő hónapokban hogyan fog ez változni. Félő, hogy javulás java már megtörtént, és a nagy bizonytalanság miatt csak lassan fog újra javulni az üzleti hangulat világszerte.

Az alábbi ábrán ez jól látszik az eurózóna, Magyarország és Németország feldolgozóiparait vizsgálva, ahogy a mostani recesszió sokkszerűbb természete is szembetűnő a 12 évvel ezelőtti visszaeséshez képest.

 

A beszerzési menedzserindexek az elmúlt hónapban is messze elmaradtak a vízválasztónak tekinthető ötvenes értéktől, arra utalván, hogy a megkérdezett iparvállalatok vezetői többnyire továbbra is a gazdasági lassulására számítanak (a mutatók 50 feletti értékei utalnának az optimista vélekedések többletére).

A pesszimizmus mérséklődésére utalnak a GKI magyar vállalatokra és fogyasztókra vonatkozó konjunktúra-indexei is. A hazai kutatóintézet ugyan nem mért olyan alacsony értékeket idén  tavasszal, mint 2009-ben, a zuhanás mértéke azonban történelmi volt. A májusi és júniusi adatok tükrében a visszapattanásra is van némi remény, főleg a lakossági fogyasztással kapcsolatos kilátásokban.

 

 

Az áprilisi beszerzési menedzserindexekre visszatérve érdemes felidézni a turizmusra épülő olasz és a spanyol szolgáltató szektorok 10 pont körüli értékeit, amelyeknél alacsonyabbat szinte már lehetetlen mérni. A mélypontról ezek a mutatók is nagyot ugrottak, bár még ennek ellenére is olyan alacsonyak, amihez foghatót az elmúlt nyolc évben nem mértek a gazdaságkutatók.

 

 

A fentebb ábrázolt adatok alapján aligha számíthatunk az európai és a magyarországi recesszió V-alakú lefutására. A korlátozó intézkedések visszavonásával ugyan hirtelen sok cég elkezdett újra termelni, illetve a fogyasztás is erőre kapott, a válság mélypontján talán sikerült túllépni, a kilábalást viszont csak a vállalatok kisebbsége érzékeli egyelőre, a lakosság részéről pedig a kedvezőtlen munkaerőpiaci kilátások újabb viharfelhőket sejtetnek. Magyarországon a GKI elemzése szerint jelentős a munkanélküliségtől való félelem (bár ez is valamelyest enyhült az áprilisi állapothoz képest), és a cégek foglalkoztatási hajlandósága is meglehetősen alacsony. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet konjunktúravizsgálata arra utal, hogy az előző években tapasztalt munkaerő iránti túlkereslet várhatóan túlkínálatba fordul a mostani félévben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA sötét pesszimizmus járványként söpör végig az üzleti világonNagy figyelem irányulhat most a konjunktúra vizsgálatokra, ezért érdemes képbe kerülni, hogy mire is használhatjuk őket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index gki konjunktúra konjunktúramutató Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.