Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 14. 16:47 Adat

Erős borúlátás jellemző még mindig a gazdaságban, de javulnak a kilátások

Visszakapaszkodóban vannak az európai konjunktúra-mutatók, az áprilisi mélypontok után májusban már valamivel kedvezőbb hangulatot mértek a kutatóintézetek. Igaz, az elmúlt havi adatok még mindig a 2008-as válság legsötétebb időszakát idézik.

Ennek részben az az oka, hogy a válság mélypontján hatósági korlátozásokkal állították le a gazdasági tevékenységet, és az újranyitás valamennyire természetes, hogy gyors hangulatjavulást hoz. Attól viszont még messze vannak az üzleti szereplők, hogy magabiztos optimizmussal tekintsenek előre, és nagy kérdés, hogy a következő hónapokban hogyan fog ez változni. Félő, hogy javulás java már megtörtént, és a nagy bizonytalanság miatt csak lassan fog újra javulni az üzleti hangulat világszerte.

Az alábbi ábrán ez jól látszik az eurózóna, Magyarország és Németország feldolgozóiparait vizsgálva, ahogy a mostani recesszió sokkszerűbb természete is szembetűnő a 12 évvel ezelőtti visszaeséshez képest.

 

A beszerzési menedzserindexek az elmúlt hónapban is messze elmaradtak a vízválasztónak tekinthető ötvenes értéktől, arra utalván, hogy a megkérdezett iparvállalatok vezetői többnyire továbbra is a gazdasági lassulására számítanak (a mutatók 50 feletti értékei utalnának az optimista vélekedések többletére).

A pesszimizmus mérséklődésére utalnak a GKI magyar vállalatokra és fogyasztókra vonatkozó konjunktúra-indexei is. A hazai kutatóintézet ugyan nem mért olyan alacsony értékeket idén  tavasszal, mint 2009-ben, a zuhanás mértéke azonban történelmi volt. A májusi és júniusi adatok tükrében a visszapattanásra is van némi remény, főleg a lakossági fogyasztással kapcsolatos kilátásokban.

 

 

Az áprilisi beszerzési menedzserindexekre visszatérve érdemes felidézni a turizmusra épülő olasz és a spanyol szolgáltató szektorok 10 pont körüli értékeit, amelyeknél alacsonyabbat szinte már lehetetlen mérni. A mélypontról ezek a mutatók is nagyot ugrottak, bár még ennek ellenére is olyan alacsonyak, amihez foghatót az elmúlt nyolc évben nem mértek a gazdaságkutatók.

 

 

A fentebb ábrázolt adatok alapján aligha számíthatunk az európai és a magyarországi recesszió V-alakú lefutására. A korlátozó intézkedések visszavonásával ugyan hirtelen sok cég elkezdett újra termelni, illetve a fogyasztás is erőre kapott, a válság mélypontján talán sikerült túllépni, a kilábalást viszont csak a vállalatok kisebbsége érzékeli egyelőre, a lakosság részéről pedig a kedvezőtlen munkaerőpiaci kilátások újabb viharfelhőket sejtetnek. Magyarországon a GKI elemzése szerint jelentős a munkanélküliségtől való félelem (bár ez is valamelyest enyhült az áprilisi állapothoz képest), és a cégek foglalkoztatási hajlandósága is meglehetősen alacsony. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet konjunktúravizsgálata arra utal, hogy az előző években tapasztalt munkaerő iránti túlkereslet várhatóan túlkínálatba fordul a mostani félévben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA sötét pesszimizmus járványként söpör végig az üzleti világonNagy figyelem irányulhat most a konjunktúra vizsgálatokra, ezért érdemes képbe kerülni, hogy mire is használhatjuk őket.

Adat beszerzési menedzser index gki konjunktúra konjunktúramutató Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Kasnyik Márton
2020. július 9. 16:45 Adat

Májusban is tragikus volt a külkereskedelem Magyarországon

Nagyon rosszul fog kinézni a második negyedéves GDP.

Torontáli Zoltán
2020. július 9. 15:55 Adat, Vállalat

Megérkeztek a magyar zöldségek, ezért júniusban jóval olcsóbb lett az Aldi és a Lidl is

Nem nagy meglepetés, hogy nyáron olcsóbbak a hazai zöldségek, és ez lefelé viszi a bevásárlás költségét. Számolásunk szerint a Lidl-nél jobban érvényesült a trend, mint az Aldinál, de mindkét láncban árcsökkenés van.

Jandó Zoltán
2020. július 6. 16:25 Adat

Tízmilliárdokba került a budapesti kereskedőknek a két héttel hosszabb karantén

Pest megyében annak ellenére is kedvezőbben alakultak az országos átlagnál a kiskereskedelmi forgalmi adatok, hogy itt két héttel tovább tartott a kijárási korlátozás.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 10. 06:25 Közélet

Egyetlen ígért új nagyvállalati munkahely átlagosan 16 millió forintba került tavaly az adófizetőknek

52 cég kapott 105 milliárdot. Ebből 18,6 milliárd olyan cégekhez került, ahol csökkent a munkavállalók száma.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.