Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. február 7. 13:20 Adat

Gyorsabban emelik itthon a nyugdíjkorhatárt, mint amennyire nő a várható élettartam

Nemzetközi összevetésben kifejezetten kevés nyugdíjas év jut a magyar férfiaknak. A nőknél ugyan jobb a helyzet, hosszabb távon azonban náluk is látványosan csökken a nyugdíjban töltött idő hossza. Bár ez a folyamat nem ritka a fejlett országokban, a mértékét és az érintettek körét tekintve Magyarországon eléggé kiugró.

Nagy a különbség a férfiak és a nők között

A fejlett piacgazdasággal rendelkező országokat összefogó szervezet, az OECD adatai szerint az évezred eleje óta a 36 OECD állam nagyjából felében csökkent vagy a férfiak, vagy a nők esetében az az idő, amit nyugdíjban tölthetnek. Az azonban csak nyolc országnál fordult elő, hogy mindkét nemnél visszaesést mértek, hazánk pedig ebbe a körbe tartozik. Ráadásul itthon kifejezetten magas volt a csökkenés mértéke, átlagosan egy év, aminél csak Új-Zélandon, Portugáliában, és Törökországban regisztráltak nagyobbat.

Magyarországon jelenleg egy nő szűk 23, egy férfi valamivel kevesebb, mint 16 nyugdíjas évre számíthat. Előbbi 1,1, utóbbi 0,9 évvel marad el a 2000-es értéktől. A nőknél ennek ellenére egyáltalán nem kiugróan alacsony ez a szám: az OECD átlagot kicsivel még meg is haladja, és a rekorder franciákétól is csak 4 évvel marad el. A férfiaknál ugyanakkor már korántsem ennyire kedvező a helyzet: ők két évvel rövidebb ideig élvezhetik a nyugdíjas éveket az OECD országokban élők átlagánál, és hét évvel, mint a franciák.

 

Az elég eltérő eredmények magyarázata, hogy a két nem nyugdíjas éveinek száma között nálunk a legnagyobb a különbség*a litvánokkal holtversenyben. Részben azért, mert a nők itthon sokkal tovább élnek, részben mert a férfiak jóval később mennek nyugdíjba. Az Eurostat adatai szerint

2017-ben egy hatvanéves nő várható élettartama 22,3 év volt, míg ugyanez a férfiaknál csak 17,5. Mindeközben a nők átlagosan 61, a férfiak viszont majdnem 64 éves korukban mentek csak nyugdíjba.

Ezek alapján egyébként kicsit még kevesebb is a magyarok nyugdíjban töltött ideje, mint amit az OECD közölt. Két három évvel ezelőtt egy átlagos 60 éves nő nagyjából 21-22, egy ugyanilyen korú férfi viszont csak 13-14 évnyi nyugdíjra számíthatott.

A korhatáremelés a csodafegyver

Az így kalkulált adatok ráadásul az elmúlt években lényegében folyamatosan csökkenő trendet mutatnak, és bár voltak időszakok, amikor megállt a visszaesés, de összességében hosszútávon is a nyugdíj időtartamának hanyatlása a jellemző itthon. A magyarázat persze rendkívül egyszerű:

hiába nőtt látványosan a várható élettartam a 90-es évek közepe óta, a nyugdíjkorhatárt ennél is gyorsabban növelték az elmúlt két és fél évtizedben.

A Eurostat szerint 1996 óta a 60 év feletti várható életkora nemtől függetlenül nagyjából 2,5 évvel ugrott meg. A nyugdíjkorhatár azonban ebben az időszakban a nőknél nyolc és fél, a férfiaknál három és fél évvel nőtt.

 

A tényleges nyugdíjban töltött idő azért nem a két fenti szám (várható élettartam és a nyugdíjkorhatár emelkedése) különbségével változott, mert a törvényben rögzített korhatár csak egy elméleti szám, ténylegesen az emberek ettől eltérő időpontban is nyugdíjba mehetnek. Ez a magyarázata annak is, hogy az elvileg már azonos korhatár ellenére a férfiak még mindig évekkel tovább dolgoznak.

 

A nőknél az előző szűk két és fél évtizedben szinte pontosan hét évvel emelkedett a nyugdíjba vonuláskori átlagos életkor (szemben ugye a 8,5 éves korhatár emeléssel), míg a férfiaknál ugyanez öt év volt (szemben a 3,5 éves emeléssel).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat nyugdíj nyugdíjkorhatár várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.