Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. március 8. 17:54 Adat

Az igazság a mindent megmagyarázó elefántábra mögött

Hatalmas karriert futott be az “elefánt ábra”, ami Branko Milanovic egyenlőtlenség-kutató egy 2012-es elemzésében eldugva bukkant fel először. Rövidesen ez lett az az ábra, ami mindent megmagyaráz a világban, ami a hidegháború vége óta történt, legyen szó Kína és a feltörekvő országok gazdagodásáról, a nyugati középosztály és posztszocialista világ egy helyben tipródásáról vagy a kozmopolita ultragazdag osztály jövedelmeinek rakétázásáról.

De az ilyen ábráknál nagyon fontos, hogy tudjuk, mit mutatnak valójában, mert megtévesztőek is lehetnek. Az adatok képi megjelenítése olyan hatást kelt a fejünkben, mintha értenénk, amit látunk, pedig ez nem teljesen biztos. Ez az ábra például amennyire jó, annyira félrevezető, de mégis szükségünk van rá, mert valahogyan muszáj megértenünk azt a sok komplex és széttartó folyamatot, ami a világban egyszerre történik.

Eredetileg így mutatta meg magát az Elefánt:

Az ábra vízszintes tengelye a globális jövedelmi eloszlás egy-egy pontját mutatja, a függőleges pedig azt, hogy 1988 és 2008 között mennyivel növekedett a jövedelmük (vásárlóerővel súlyozott) reálértéke.

És ami kiolvasható belőle, az az, hogy Kína, India és még számos ország a globális Délről a jövedelemeloszlás alsó részén nagyot lépett előre, miközben a 80-90 százalék között lévők – a posztszocialista országok és a nyugati országok alsó- és középosztálya – jövedelmeit durván lefogta a globalizáció. Nem úgy az elefánt ormányát, a globális elit jövedelmeit, akik – az ábra szerint – tartani tudták a tempót a nagy feltörekvő országbeli jövedelem-emelkedéssel. Nem csoda hát, hogy a fejlett országokban annyira elégedetlen mindenki, hogy legalábbis szét akarja verni a globalizáció intézményrendszerét, meg akarja szüntetni a migrációt és a világkereskedelmet.

Mégis érdemes két dologra felhívni a figyelmet.

Az egyik az, hogy az ormány valójában hosszabb. Annyira, talán nem is elefántról, hanem a Loch Ness-i szörnyről van szó. Ha ugyanis ábrázoljuk a 99,9 százalék utáni század- és ezred százalékok jövedelmi előrelépését, akkor annyira elnyúlik az ormány, hogy inkább egy víziszörny nyakához lesz hasonló. A globális elit tehát valójában mindenkit súlyosan lekörözött a felpörgetett globalizáció éveiben. (Ehhez az adatok tavaly év elején kiadott, és a globális jövedelemszámítás módszertanát még jobban átgondoló Világegyenlőtlenség Jelentésből származnak.)*Milanovicék a Világbank által összegyűjtött háztartási adatfelvételekből dolgozott. A Világegyenlőtlenségi Jelentés ezzel szemben különféle adminisztratív, elsősorban adóhivatali adatbázisokat használt fel. Ez magyarázhatja az eltérések jelentős részét.

Másrészt pedig az eredeti elefánt ábra relatív változást mutat, ami elfedi azt a tényt, hogy a jövedelmi eloszlás alsó részén lévők még mindig összehasonlíthatatlanul szegényebbek. Ha nem azt nézzük, hogy a húsz évvel korábbival összevetve mennyit léptek előre, hanem hogy mennyit keresnek vagy pénzben mennyi volt az előrelépés, akkor semmiféle állatra hasonlító ábrát nem látunk, inkább csak egy fekvő L betűt. A jövedelemeloszlás alsó részén sokkal alacsonyabbak a kiinduló jövedelmek, ezért hiába tűnik nagynak az előrelépés százalékában, valójában nem nagyok az összegek.

Az elefántábra szerint például a globális 50-60 százalék jövedelme nőtt a legjobban, több mint 70 százalékkal – a Világegyenlőtlenségi Jelentés szerint viszont 613 dollárral nőtt évi 5272 dollárra.*Ennél alacsonyabb jövedelmi szinteken évi száz-kétszáz dolláros előrelépés is hatalmas növekedés százalékban. Ehhez képest azok, akik a 80-90 százaléknál vannak (tehát a fejlett országok hátrahagyott középosztálya), átlagosan 18,2 ezer dollárt vittek haza, ami abszolút összegben kétszer akkora növekedés, mint az 50-60 százalék közöttieké. Ezek a jövedelmek még mindig különböző léptékűek. A felső 1 százalék (tehát a világon a leggazdagabb 75 millió ember) rendelkezik a világban keletkező jövedelmek 27 százalékával.

Az alábbi ábrán mindhárom féle ábrázolást szerepeltetjük, végig lehet kattintani őket:

 

Azért fontos ez a két kiegészítő megjegyzés, mert teljesen más következtetést lehet levonni belőle. Ugyan tényleg kedvező fejlemény, hogy csökken a globális jövedelmi egyenlőtlenség, de ennek mértéke még mindig óriási. A legnagyobb szembenállás pedig nem a feltörekvő és a fejlett országok között van, hanem a világ szinte egésze és egy parányi jövedelmi elit között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egyenlőtlenség jövedelmi egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.