Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 11. 09:13 Adat, Világ

Lassan minden korlátozást eltörölnek Közép-Európában

Csúcsot ért a járvány ötödik hulláma a visegrádi térség nagy részében a legfrissebb esetszámok szerint. A omikron-hullám a régió összes országában korábban nem látott számú fertőzéssel járt, de mostanra Csehországban, Lengyelországon és Magyarországon már a járványgörbe egyértelműen csökkenésbe fordult, igaz, a meredek emelkedés Szlovákiában még tart.

Az eddigi változatoknál jóval fertőzőképesebb variáns próbára tette az országok tesztkapacitásait is, főleg Magyarországon, ahol a pozitív tesztek mozgóátlagának aránya a 40 százalékot is elérte az elmúlt napokban – igaz, a pozitivitási ráta a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatta a régiós szomszédoknál is a közelmúltban.

Bár az esetszámok tükrében a járvány lassan enyhülni látszik, a kórházak terhelése egyelőre fokozódik a régióban. Jó hír viszont, hogy az ellátást igénylő koronavírusos betegek száma messze elmarad a korábbi hullámokban tapasztalt csúcsoktól.

Az utóbbi napokban a vírushoz köthető halálesetek száma is emelkedik több visegrádi országban, de a kórházban kezeltek számához hasonlóan ez a statisztika is viszonylag alacsonyan alakul a korábbi szomorú rekordokhoz és főleg a jelenlegi esetszámokhoz képest.

Az emlékeztető oltással ellátott lakosság arányát nézve tovább nőtt a szakadék az unió egészét jellemző átlag és a visegrádi országok statisztikái között.

Folytatódik a régióban az óvintézkedések lazítása. Csehországban a héten megszűnt a Covid-19 elleni védettségi igazolások ellenőrzése a vendéglőkben, a szolgáltatóknál és a rendezvényeken, továbbá a jövő héten lazít a kormány a létszámkorlátozásokon, és márciustól valószínűleg már csak a maszkhordás előírása marad érvényben. Lengyelországban a karanténszabályokon lazít, a távoktatást pedig eltörli a kormány a következő hetekben, majd márciusban az összes intézkedés feloldására sor kerülhet az egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski becslése szerint. Szlovákiában Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter várakozásai szerint szintén március végére törölheti el a kormány a járványvédelmi szabályokat, itt is a maszkviselési kötelezettség lehet a legtovább előírva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁtoltottságban egyre jobban lemaradunk az uniós átlagtólRendkívül magasak napi új esetszámok a visegrádi országokban, de szigorítás helyett inkább lazítanak a kormányok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz átfertőződéstől várja Közép-Európa a járvány végétAz omikron-hullám próbára teszi a visegrádi országok tesztkapacitásait, de a kormányok vonakodnak az érdemi szigorításoktól, a járvány természetes lecsengésére számítva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országbanA járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.