Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. január 28. 13:46 Adat

Az átfertőződéstől várja Közép-Európa a járvány végét

Lengyelországban is rekordszintre emelkedett a naponta regisztrált új esetek száma az elmúlt napokban, így Magyarország és Csehország mellett a régió legnagyobb országában is eddig nem látott mértékben érezteti erejét a koronavírus-járvány. A járványgörbe Szlovákiában is meredeken ível felfelé, már ott is a november végi, decemberi eleji csúcs közelében alakul az új fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga.

Szerte a régióban komoly kihívás lépést tartani a vírus terjedésével, ami jól látszik a pozitív tesztek arányán: a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatják az adatok, a helyzet e tekintetben különösen Magyarországon aggasztó. Figyelemre méltó továbbá, hogy Szlovákiában sem volt még olyan magas a pozitivitási ráta, mint az elmúlt napokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg szinte mindenki covidos az országban, akit tesztelnek?Sokkal nagyobb az átfertőzöttség, mint korábban bármikor, de ez nem jelenti azt, hogy négyből három tesztelt covidos. A tényleges pozitivitási ráta 40 százalék körül lehet.

Az újabb hullám felfutása most már valamelyest a kórházban kezelt koronavírusosok számán is látható, aminek december eleje óta tartó csökkenése az országok többségében megtorpant.

Mindezek ellenére a vírushoz köthető halálesetek napi statisztikái az elmúlt napokban szerte a régióban csökkentek, a múlt héten látott emelkedés Magyarországon és Szlovákiában csak átmeneti kilengésnek bizonyult – a térségben domináns omikron variáns okozta betegség tehát valóban jóval enyhébb lefolyásúnak bizonyul a korábbiakhoz képest.

Az emlékeztető vakcinát felvettek aránya az uniós átlagnál lassabban nő a régióban: míg az Európai Unió egészében egy hét alatt közel három százalékpontot nőtt a harmadik oltásban részesült lakosság aránya, addig a visegrádi országokban hozzávetőlegesen egy-egy százalékpontos emelkedés történt. Szembetűnő továbbá Lengyelország és Szlovákia lemaradása is, ahol az emlékeztető adagokat a lakosságnak még mindig csak kevesebb mint 30 százaléka vette fel. A vakcinációval kapcsolatos fontos eheti fejlemény, hogy Magyarországon a negyedik oltásra már az EESZT-n keresztül is foglalható időpont.

Csehországban a jövő héttől az Európai Gyógyszerügynökség által decemberben engedélyezett Novavax vakcina beadására is regisztrálhat a lakosság, noha az első adagokat várhatóan márciustól adják majd be. Vlastimil Valek, az ország egészségügyi minisztere a fehérjealapú szérum elérhetővé válásától azt reméli, hogy lendít az eddig alkalmazott, akár modernebb technológiával készült vakcinákkal szemben szkeptikus lakosság oltási kedvén.

A lengyel kormány úgy tűnik, a természetes megfertőződés által tervezi legyűrni a járvány újabb hullámát, Adam Niedzielski egészségügyi miniszter arra számít ugyanis, hogy februárban minden oltatlan – és persze sok beoltott is – megfertőződik, amivel véget ér a járvány. Bár a maszkviselés előírása és az oltások propagálása mellett a kormány bevezetett még néhány – a magyarországinál legalábbis szigorúbb – korlátozást, ezeknek azonban aligha sikerült érvényt szerezni.

Szlovákiában Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint rövid, de súlyos lesz az omikron-hullám, javaslata szerint a lehető legtöbb teszteléssel, otthoni munkavégzéssel és a találkozások csökkentésével kell átvészelni a következő időszakot. A Közegészségügyi Hivatal szerint növekvő betegszám mellett hiány alakulhat ki a PCR-tesztekből és a laboratóriumi személyzetből, így már akár az otthon elvégezhető antigén tesztek is elegendők a pozitivitás igazolására, ha valahol megkövetelnék ezt.

A karantén időszaka a romló helyzet ellenére végül is az oltottságtól függetlenül öt napra rövidült Szlovákiában, azonban a munkaerő kiesésével kapcsolatos problémákat egyelőre még nem sikerült megoldani. A fertőzések miatt ugyanis egyre több óvodai csoport és iskolai osztály kerül karanténba, az egyébként még akár egészséges gyerekekkel pedig ilyenkor a szülőknek is otthon kell maradniuk. Az omikron variáns gyorsan terjed a gyerekek között is (noha a legtöbb fertőzött a 35-44 évesek közül kerül ki), így becslések szerint tíz napon belül fokozatosan bezárhatnak az iskolák, és az ország lakosságának negyede, vagyis mintegy másfél millió ember kényszerülhet ilyen módon otthonlétre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEleve összeomlóban volt a népesség, majd összehozták az Európa-rekordot járványhalálozásbanA rendszerváltás óta Bulgária elvesztette lakosságának több mint negyedét, tavaly majdnem annyian haltak meg, mint amikor egyszerre szedte áldozatait a világháború és a spanyolnátha.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országbanA járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.

Adat fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.