Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 4. 11:53 Adat

Átoltottságban egyre jobban lemaradunk az uniós átlagtól

Az eddigi csúcs duplájára szökött fel Csehországban a héten az új fertőzöttek naponkénti számának mozgóátlaga, és Lengyelországban is hasonló mértékben mentek fel az esetszámok az elmúlt napokban. A szlovák járványgörbe is rendkívül meredek növekedést mutat, a legutolsó magyar adatok viszont némi lassulást sejtetnek a a vírus terjedésében.

Igaz, a magyar tesztelési gyakorlat a leginkább kifogásolható a régióban: a pozitív tesztek aránya az elmúlt hét napban átlagosan negyven százalék volt. A pozitivitási ráta a többi visegrádi országban is a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatja, de a magyar adathoz képest 10-20 százalékponttal alacsonyabb.

A növekvő esetszámokhoz mostanra a kórházban kezelt koronavírusosok emelkedő száma társul Csehországban és Magyarországon.

Az omikron variáns enyhébb természetéről árulkodik, hogy a fentiek ellenére a vírushoz köthető halálesetek száma továbbra sem mutat érdemi emelkedést a régióban, noha az eddig érzékelt csökkenés folytatódása bizonytalanná vált több országban is.

Az átoltottságban egyre inkább lemaradnak a régiós országok az uniós átlaghoz képest: unió-szerte a lakosságnak már 45 százaléka vette fel az emlékeztető oltást, míg Magyarországon 38 százalék, Csehországban 35 százalék, Lengyelországban és Szlovákiában pedig harminc százalék alatti a harmadik oltáson átesettek aránya.

A romló járványhelyzet ellenére enyhülnek az óvintézkedések a régiós szomszédoknál, amelyek Magyarországról nézve viszonylag szigorúnak tűnhetnek: Csehországban hamarosan védettségi igazolás nélkül is látogathatók lesznek az éttermek, kocsmák, szállodák és a kulturális, illetve sportesemények, míg Szlovákiában a munkáltatók számára nem lesz kötelező a továbbiakban a vírussal szemben védtelen alkalmazottak tesztelése.

Adat covid-19 koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Jandó Zoltán
2023. március 24. 04:34 Adat

Miközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltása

A korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.