Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 4. 11:53 Adat

Átoltottságban egyre jobban lemaradunk az uniós átlagtól

Az eddigi csúcs duplájára szökött fel Csehországban a héten az új fertőzöttek naponkénti számának mozgóátlaga, és Lengyelországban is hasonló mértékben mentek fel az esetszámok az elmúlt napokban. A szlovák járványgörbe is rendkívül meredek növekedést mutat, a legutolsó magyar adatok viszont némi lassulást sejtetnek a a vírus terjedésében.

Igaz, a magyar tesztelési gyakorlat a leginkább kifogásolható a régióban: a pozitív tesztek aránya az elmúlt hét napban átlagosan negyven százalék volt. A pozitivitási ráta a többi visegrádi országban is a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatja, de a magyar adathoz képest 10-20 százalékponttal alacsonyabb.

A növekvő esetszámokhoz mostanra a kórházban kezelt koronavírusosok emelkedő száma társul Csehországban és Magyarországon.

Az omikron variáns enyhébb természetéről árulkodik, hogy a fentiek ellenére a vírushoz köthető halálesetek száma továbbra sem mutat érdemi emelkedést a régióban, noha az eddig érzékelt csökkenés folytatódása bizonytalanná vált több országban is.

Az átoltottságban egyre inkább lemaradnak a régiós országok az uniós átlaghoz képest: unió-szerte a lakosságnak már 45 százaléka vette fel az emlékeztető oltást, míg Magyarországon 38 százalék, Csehországban 35 százalék, Lengyelországban és Szlovákiában pedig harminc százalék alatti a harmadik oltáson átesettek aránya.

A romló járványhelyzet ellenére enyhülnek az óvintézkedések a régiós szomszédoknál, amelyek Magyarországról nézve viszonylag szigorúnak tűnhetnek: Csehországban hamarosan védettségi igazolás nélkül is látogathatók lesznek az éttermek, kocsmák, szállodák és a kulturális, illetve sportesemények, míg Szlovákiában a munkáltatók számára nem lesz kötelező a továbbiakban a vírussal szemben védtelen alkalmazottak tesztelése.

Adat covid-19 koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.