Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 4. 11:53 Adat

Átoltottságban egyre jobban lemaradunk az uniós átlagtól

Az eddigi csúcs duplájára szökött fel Csehországban a héten az új fertőzöttek naponkénti számának mozgóátlaga, és Lengyelországban is hasonló mértékben mentek fel az esetszámok az elmúlt napokban. A szlovák járványgörbe is rendkívül meredek növekedést mutat, a legutolsó magyar adatok viszont némi lassulást sejtetnek a a vírus terjedésében.

Igaz, a magyar tesztelési gyakorlat a leginkább kifogásolható a régióban: a pozitív tesztek aránya az elmúlt hét napban átlagosan negyven százalék volt. A pozitivitási ráta a többi visegrádi országban is a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatja, de a magyar adathoz képest 10-20 százalékponttal alacsonyabb.

A növekvő esetszámokhoz mostanra a kórházban kezelt koronavírusosok emelkedő száma társul Csehországban és Magyarországon.

Az omikron variáns enyhébb természetéről árulkodik, hogy a fentiek ellenére a vírushoz köthető halálesetek száma továbbra sem mutat érdemi emelkedést a régióban, noha az eddig érzékelt csökkenés folytatódása bizonytalanná vált több országban is.

Az átoltottságban egyre inkább lemaradnak a régiós országok az uniós átlaghoz képest: unió-szerte a lakosságnak már 45 százaléka vette fel az emlékeztető oltást, míg Magyarországon 38 százalék, Csehországban 35 százalék, Lengyelországban és Szlovákiában pedig harminc százalék alatti a harmadik oltáson átesettek aránya.

A romló járványhelyzet ellenére enyhülnek az óvintézkedések a régiós szomszédoknál, amelyek Magyarországról nézve viszonylag szigorúnak tűnhetnek: Csehországban hamarosan védettségi igazolás nélkül is látogathatók lesznek az éttermek, kocsmák, szállodák és a kulturális, illetve sportesemények, míg Szlovákiában a munkáltatók számára nem lesz kötelező a továbbiakban a vírussal szemben védtelen alkalmazottak tesztelése.

Adat covid-19 koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2022. július 1. 15:41 Adat

Egyre drágább a sertés, mégis csökken az állomány idehaza és Németországban is

Versengve emelkednek a tenyésztés költségei és a sertések átvételi árai, az állomány egyelőre fogyóban van.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.

Fontos

Avatar
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Emberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Találtak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Pálos Máté
2022. július 3. 04:34 Élet, Közélet

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatja a kormány

Az egységesen magas színvonalú ellátás feltétele a teljes átláthatóság, központi irányítás és felügyelet az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság szerint.