Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 4. 11:53 Adat

Átoltottságban egyre jobban lemaradunk az uniós átlagtól

Az eddigi csúcs duplájára szökött fel Csehországban a héten az új fertőzöttek naponkénti számának mozgóátlaga, és Lengyelországban is hasonló mértékben mentek fel az esetszámok az elmúlt napokban. A szlovák járványgörbe is rendkívül meredek növekedést mutat, a legutolsó magyar adatok viszont némi lassulást sejtetnek a a vírus terjedésében.

Igaz, a magyar tesztelési gyakorlat a leginkább kifogásolható a régióban: a pozitív tesztek aránya az elmúlt hét napban átlagosan negyven százalék volt. A pozitivitási ráta a többi visegrádi országban is a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatja, de a magyar adathoz képest 10-20 százalékponttal alacsonyabb.

A növekvő esetszámokhoz mostanra a kórházban kezelt koronavírusosok emelkedő száma társul Csehországban és Magyarországon.

Az omikron variáns enyhébb természetéről árulkodik, hogy a fentiek ellenére a vírushoz köthető halálesetek száma továbbra sem mutat érdemi emelkedést a régióban, noha az eddig érzékelt csökkenés folytatódása bizonytalanná vált több országban is.

Az átoltottságban egyre inkább lemaradnak a régiós országok az uniós átlaghoz képest: unió-szerte a lakosságnak már 45 százaléka vette fel az emlékeztető oltást, míg Magyarországon 38 százalék, Csehországban 35 százalék, Lengyelországban és Szlovákiában pedig harminc százalék alatti a harmadik oltáson átesettek aránya.

A romló járványhelyzet ellenére enyhülnek az óvintézkedések a régiós szomszédoknál, amelyek Magyarországról nézve viszonylag szigorúnak tűnhetnek: Csehországban hamarosan védettségi igazolás nélkül is látogathatók lesznek az éttermek, kocsmák, szállodák és a kulturális, illetve sportesemények, míg Szlovákiában a munkáltatók számára nem lesz kötelező a továbbiakban a vírussal szemben védtelen alkalmazottak tesztelése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.