Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. február 4. 08:05 Adat

A nagy emelés után már öt EU-tagállamban is kisebb a minimálbér a magyarnál

A 2021-es visszafogottabb emelések után 2022-ben az Európai Unió legtöbb tagállamában jelentősebben nőttek a minimálbérek. 

A csaknem 20 százalékos magyarországi emelés volt a legnagyobb az egész EU-ban, ami viszont bruttóban és vásárlóerő-egységen mérve még mindig csak a bolgár, lett, szlovák, észt és cseh törvényileg kötelező legkisebb fizetéseket haladja meg – derül ki a Eurofound és a Eurostat gyűjtéseiből.

Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, tavaly a világjárvány miatt kiszámíthatatlan gazdasági környezetben a legtöbb ország óvatos minimálbér-emelésekkel érte be, 2022-ben viszont bátrabban merték emelni a legalacsonyabb béreket. Az EU egészében az átlagos minimálbér-növekedés a 2021-es 4 százalék után 2022-ben 6 százalék körül alakulhat a Eurofound gyűjtése alapján, bár még nem minden országban zárultak le a tárgyalások.

 

Az állami szinten meghatározott minimálbérrel rendelkező 21 uniós tagállam három fő csoportba osztható a minimálbér euróban mért nagysága alapján:

  • 2022 januárjában 13, az EU keleti és déli részén fekvő tagállamban volt havi 1000 euró alatti minimálbér. Ebbe a csoportba tartozik a bérszint növekvő sorrendjében Bulgária, Lettország, Románia, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Csehország, Észtország, Lengyelország, Litvánia, Görögország, Málta és Portugália.
  • Szlovéniában (1074 euró) és Spanyolországban (1126 euró) a minimálbér alig haladta meg a havi 1000 eurót.
  • Míg a fennmaradó hat tagállamban a minimálbér havi 1 500 euró felett volt. Ebbe a csoportba tartozik Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, Írországban és Luxemburg.

A minimálbért keresők vásárlóerejéről jobban árulkodik viszont a vásárlóerő-egységen számított minimálbér szintje, amit nem torzít a helyi pénz euróhoz képest számított árfolyama. Bár a vásárlóerőről ténylegesen a nettó fizetések mutatnának pontos képet, az Eurostat vásárlőerő-egységen csak a bruttó béreket tartja számon. Mindenesetre ez alapján a következőképpen néz ki az uniós rangsor:

Az ábra alapján látszik, hogy a 200 ezres minimálbér is a legalacsonyabbak között maradt az EU-ban, a régióban viszont tavalyhoz képest már lehagyja a cseh szintet (de mivel annak adóterhelése kisebb, nettóban már nem biztos, hogy volt előzés). Abban vásárlóegységben mérve nem történt változás, hogy a román és a lengyel minimálbér bruttóban jóval magasabb, mint a magyar (ráadásul a lengyel nettója is nagyobb az alacsonyabb adóterhelés miatt, Romániában kicsivel nagyobb a minimálbér adóterhelése, mint a magyaré), és abban sem, hogy a szlovák alacsonyabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban a nettó minimálbér 166 ezer forintnak megfelelő zlotyra emelkedikÚgy tűnik, hogy jövőre a magyar minimálbér bruttója alig fogja meghaladni a lengyel nettó értékét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek EU minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.