Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 19. 11:00 Pénz

Biontech hatás: ömlik a pénz a német biotech iparba

A Handelsblatt összesítése alapján 2021-ben összesen 2,3 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon 820 milliárd forint) friss tőke áramlott a német biotechnológiai cégekbe. Ez irdatlan összeg, ennél csak a pandémiás 2020-as év volt jobb, akkor 3 milliárd euró áramlott a szektorba – csakhogy akkor még a koronavírus-oltásokat fejlesztő két német cég, a Karikó Katalin nevével is fémjelzett Biontech, illetve a fejlesztését azóta erősen visszafogó/megváltoztató Curevac vitte el a pénz döntő részét. A Biontech sikerének hatása azonban tavaly már általános bonanzát indított el, a befektetők öntik a pénzt a kisebb-nagyobb német biotech társaságokba.

A lap szerint a Biontech felbukkanása és nemzetközi sikere felnyitotta a nemzetközi befektetők szemét, akik a járvány alatt fedezték fel, hogy Németországban sok ígéretes, de az Egyesült Államokhoz képest jelentősen alulértékelt biotech cég működik. Olyan a helyzet, mintha mindenki ezzel lottózna, most akar beszállni a következő Biontech sztoriba. Ezt jól mutatja az is, hogy a tavalyi 2,3 milliárdos tőkeáramlásnak a legnagyobb része, 851 millió euró kockázati tőkebefektetőktől érkezett (ezek kifejezetten olyan társaságokat karolnak fel, amelyek jelentős része el fog bukni, de amelyik sikeres lesz, azzal sokkal több hozamot lehet majd elérni).

A tőzsdén is népszerűek lettek a német biotech társaságok (tavaly egy tucatot az amerikai piacokra is bevezettek) onnan 748 millió euró áramlott a szektorba, 694 millió eurót pedig alaptőke-emeléssel biztosítottak a tulajdonosok.

Németországban több mint 700 biotech társaság működik, de 2020-ban az összesített árbevételük még csak 6,5 milliárd euró volt.

A Biontech történetről magyar szemmel ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak a BioNTech önmagában 0,5 százalékponttal járulhat hozzá idén a német növekedéshezNagyon ritka az ilyesmi, de a vakcinák eladásaiból várt 15,9 milliárd eurós bevétel a német GDP-ben önmagában is meg fog látszani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befelktetés BioNTech biotechnológia koronavírus-oltás németország tőke Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.