Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 10. 17:08 Adat, Világ

Most szigorít Közép-Európa, amikor már épp tetőzött a járvány

A várt fordulat bekövetkezését jelzik a napi új esetszámok járványgörbéi a visegrádi régióban. Igaz, Lengyelországban még csak tetőzni látszik a járvány, és a visszaszorulás jelei egyelőre Szlovákiában sem egyértelműek, Csehországban és különösen Magyarországon viszont jól látszik, hogy az utóbbi napokban egyre kevesebb új fertőzöttet regisztráltak.

A halálozási statisztikákon azonban még a tetőzés jelei sem láthatók, a héten a régióban a mozgóátlagok alapvetően mindenütt emelkedtek. Az eddigi tapasztalatok alapján a járvány visszaszorulásának egy hét múlva már e mutató tükrében is látszania kell majd.

A teljes oltási sort felvevő lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy szúráson túlesettek) aránya a leggyorsabban Csehországban emelkedik a régióban, de Magyarország még őrzi vezető pozícióját e tekintetben visegrádi összehasonlításban. Várhatóan a jövő héten a magyar görbén megmutatkozik a november végén kezdődött oltási akcióprogram hatása.

Az oltási statisztikát tekintve egyre inkább a három oltáson túlesettek aránya lesz a mérvadó, az omikron variáns ellen a leginkább elterjedt Pfizer-vakcinából például három adag biztosít kellő védelmet a gyártó eheti közlése szerint. E tekintetben az emlékeztető oltásokat augusztus óta elérhetővé tevő Magyarország meglehetősen jól áll (igaz, sokaknál a harmadik oltás típusa eltér az első kettőtől, bár az eredeti magyarországi protokoll szerint épp ez volt a cél) nemcsak visegrádi, hanem uniós összehasonlításban is: a tagállamok közül csak Ausztriában magasabb a harmadik oltást kapottak aránya, és még Izland emelhető ki az Európai Gazdasági Térség országai közül.

Csehországban a leköszönő kormány egészségügyi minisztere, Adam Vojtěch a 60 éven felüliek, valamint többek között az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók körében az oltás kötelezővé tétele mellett döntött. Az elvileg márciustól érvénybe lépő előírást azonban jó eséllyel rövidesen el is törlik, a december során felálló új kormány élesen kritizálja a leköszönő kabinet járványvédelmi intézkedéseit – az idősebb korosztály biztosan mentesül a kötelezettség alól Vlastimil Válek, az egészségügyi miniszteri tárca várományosának nyilatkozata szerint.

Lengyelországban is kötelezővé teszi az oltást jövő márciustól az egészségügyi dolgozók, az egyenruhások és a tanárok körében a kormány. A lengyel egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski – noha a járvány erőssége, magas szinten bár, de stabilizálódott – szigorításokat is bejelentett a héten: az éttermek, szállodák, illetve a kulturális, vallási és sportlétesítmények már csak a kapacitásuk 30 százalékáig fogadhatnak vendégeket, míg a diszkók és a klubok bezárni kényszerülnek a jövő héten, továbbá

visszatér a távoktatás az általános és középiskolákban.

Szlovákiában november 25. óta csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek lehettek nyitva, ez azonban mától megváltozott: az oltottak és a betegségen az elmúlt fél évben átesettek most már minden boltot látogathatnak, és bizonyos szolgáltatók, például a fodrászok is fogadhatják őket. A rendezvények megtartása azonban továbbra is csak nagyon szűk körben lehetséges, és a szállodák sem fogadhatnak még turistákat. A kijárási tilalom azonban hatályban maradt, sőt, Vladimír Lengvarský, az ország egészségügyi minisztere a héten elmondta, hogy karácsonykor is érvényben lesz. Ez azt jelenti, hogy a karácsonyi összejöveteleket el kell halasztani, szemben a tavalyi gyakorlattal, amikor egy-egy kiválasztott háztartás meglátogatására volt lehetőség.

Az egyszerre enyhítő és szigorító szlovák járványvédelmi politikát kritizálják a szakértők. Az egészségügyi minisztérium mellett működő szakmai konzílium álláspontja szerint az általános nyitás közepette a családi látogatások tilalma és az iskolák zárva tartása logikátlan és végrehajthatatlan. Lengvarský legfrissebb bejelentése szerint a kormány a jövő héten újratárgyalja a karácsonyi szabályokat. Az oltások tekintetében leginkább elmaradó visegrádi országban is napirenden van a vakcináció kötelezővé tétele, addig pedig anyagi ösztönzőkkel igyekeznek fokozni az oltási kedvet a nyugdíjasok körében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutásÚgy néz ki, elérkezett a járványhullám tetőzése a régióban, a fertőzöttek napi száma még mindig magas, de legalább már nem növekszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákia zár, Csehország szigorít, a magyar és a lengyel kormány a gyors tetőzésben bízikSzlovákiában visszatértek a kijárási korlátozások, és Csehországban sem lehet már felhőtlenül szórakozni. A magyar és a lengyel kormány viszont egyelőre kivár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztria bezár, de az egész régióban egyre rosszabb a járványhelyzetBár nem visegrádi ország, de Ausztria esete tanulságos: az osztrákok körében hiába magasabb az átoltottság, a szövetségi kormány mégis a teljes lezárás mellett döntött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.