Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. május 16. 18:28 Élet

Pár SMS-sel is jelentősen növelhető az egyetemisták jólléte

Egyetemistának lenni máskor sem mindig egyszerű, de tavaly egyértelműen megviselték a diákokat a járványhullámok és a megváltozott egyetemi körülmények. Ausztráliában egy egyszerű módszert teszteltek, amivel növelni lehet a diákok jóllétét.

Az egyetem sokaknak stresszes időszak a vizsgák miatt, ezen kívül anyagi nehézségeket is jelenthet, illetve sokaknak el kell költöznie otthonról, és elkezdeni az önálló életet. Ezekre jöttek rá a tavalyi korlátozások, ami minimálisra csökkentette a személyes érintkezést az egyetemisták között.

Nem csoda, hogy egy ausztrál kérdőíves kutatás szerint

a diákok 65 százaléka alacsony jóllétről számolt be 2020-ban.

Ez magában foglalja, hogy milyen az érzelmi helyzetük, mennyire érzik, hogy a környezetük támogatja őket, és hogy mennyire vannak megelégedve az életükkel.

Sok mindent befolyásol, hogy mennyire érzik jól magukat a diákok, például összefüggésben van a tanulmányi eredményükkel. Nőknél ilyen szempontból főleg a mentális egészség és a jó tapasztalatok a fontosak, míg férfiaknál a társas kapcsolatok. Ezen kívül

az egyetemet is kisebb eséllyel hagyják el a diákok, ha megfelelő a jóllétük,

és kapnak támogatást másoktól.

A kísérletben tehát arra keresték a válasz, hogy mivel lehetne növelni hatékonyan a diákok jóllétét. A Behavioural Insight Team által már sokszor kipróbált SMS-es módszerre esett a választásuk, ami egy olcsó, de hatásos módszernek bizonyult.

A kísérletben több mint ezer diák vett részt, ők két csoportra voltak osztva: azokra, akik megkapták az SMS-eket és azokra, akik nem, de ugyanúgy monitorozták mindkét csoport jóllétét kérdőívekkel. Az SMS-ek három téma köré épültek, amik kapcsolatban vannak a jólléttel: hála, jó cselekedetek és mindfulness (tudatos jelenlét).

A kísérlet öt hétig tartott, amíg a diákok olyan SMS-eket kaptak, hogy álljanak meg egy pillanatra és gondolják át, hogy kinek és miért hálásak, tegyenek valami apró kedvességet másnak, vagy egyszerűen csak élvezzék az ég szépségét. Ezek a cselekedetek mind pozitív irányba mozdíthatják el a jóllétet.

Ezt a kutatás eredménye is alátámasztja,

az SMS-t kapó csoport jólléte jóval magasabb volt, mint a kontrollcsoporté.

Nagyjából annyival voltak elégedettebbek az életükkel, mintha éves szinten 9000 dollárral többet keresnének. Ráadásul a diákoknak tetszett is a program, pozitív visszajelzéseket küldtek a kutatóknak, és úgy érezték, hogy segítette őket a 2020-as nehéz évben.

Így a támogató SMS-ek valóban egy egyszerű, de nagyszerű módszernek bizonyultak a diákok jóllétének növelésére és ezen keresztül valószínűleg a teljesítményükre is. A BIT csapata pedig szívesen kipróbálná más országokban is ezt a megoldást, amivel kapcsolatban meg is lehet őket keresni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi kellene ahhoz, hogy a magyarok kétszer boldogabbak legyenek?Matolcsy György kétszeresére emelné a boldogság indexünket, ami jól hangzik, de ha komolyan vesszük, akkor a lehetetlent súrolja. Kisebb korrupcióval mindenesetre boldogabbak lennénk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet 2020 Ausztrália egyetemisták jóllét nudge viselkedési közgazdaságtan Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.