Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 8. 09:57 Világ

Az eurózónában erősödik az üzleti bizalom, Magyarországon nem ennyire egyértelmű a helyzet

Rég nem látott optimizmusra utalnak a feldolgozóipari cégek beszerzési menedzserindexeinek (BMI vagy angolul PMI) márciusi értékei az eurózónában, illetve Csehországban és Lengyelországban. Magyarországon azonban enyhén romló üzleti klímáról árulkodik a konjunktúramutató alakulása: a januári 54,9 pontos értékről az elmúlt két hónapban 48,7 pontig csökkent az index értéke, ami arra utal, hogy többségbe kerültek a kedvezőtlen helyzetről beszámoló cégvezetők az első negyedév során.

Lengyelországban a legfrissebb ipari termelésre vonatkozó reáladatok is biztató képet mutatnak, a feldolgozóipar kibocsátása tavaly év vége óta stabilan meghaladja a járvány előtti szintet a legnagyobb visegrádi országban. Tavaly októberig Magyarországon is a válságból való gyors kilábalás jelei mutatkoztak a feldolgozóiparban, novembert követően azonban némi visszaesés, majd stagnálás látszik az adatokon, Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan. Jól látszik továbbá az alábbi ábrán, hogy az eurózónában a vállalatvezetők optimizmusa ellenére a termelés még messze volt januárban a járvány előtti szinttől.

Az eurózóna szolgáltató szektorára vonatkozó friss BMI érték is az optimizmus erősödésére utal a közös valutát használó tagállamokban, márciusra a tavaly augusztusi szintet közelítő magasságba nőtt szolgáltatók konjunktúraindexe.

A javuló kilátásokra az uniós felmérés friss adatai is rávilágítanak, az eurózónában az összes gazdasági ágazatban és a háztartások körében is növekedtek a konjunktúramutatók*Ezek hátterében a BMI-hez képest némileg eltérő módszertan áll. Például a jórészt csak gyártást végző feldolgozóipar helyett a tágabb ipari ágazatra vonatkoznak az alábbi statisztikák, amibe többek között a bányászattal vagy az energiatermeléssel foglalkozó cégek is beletartoznak. Továbbá az indexek nulla alatti értékei utalnak a pesszimista, a nulla feletti értékei pedig az optimista vállalatok túlsúlyára.. A visegrádi régióban Lengyelországban látszik még az üzleti klíma viszonylag egyöntetű javulása, de Szlovákiában is alapvetően kedvezően változott a cégvezetők és a háztartások helyzetértékelése, főleg a szolgáltatók körében. Csehországban és Magyarországon már vegyesebb képet mutatnak a különböző szegmenseket jelző mutatók. Figyelemre méltó azonban, hogy az ipar egészére vonatkozó magyarországi indikátor nem mutat romlást a BMI-vel ellentétben, és a magyar építőipar helyzete is javulóban van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ beszerzési menedzser index bmi konjunktúramutató pmi Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.