Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 21. 17:02 Élet

Hajós nyaralók és vízvezeték-szerelők sem kerülhetik el a védőoltást Nagy-Britanniában

Az Európai Unióhoz képest az Egyesült Királyságban ütemesebben zajlik az oltási program, egy a hét elején közölt adat szerint Angliában percenként 140 ember kapja meg a koronavírus elleni vakcinát.

Bár a járványt egyelőre így sem sikerült elfojtani a szigetországban, egyre több szolgáltató vállalat teszi közzé, hogyan viszonyul az oltási kampányhoz. Egy nagy londoni csatornázási cég elnöke múlt héten arról beszélt, hogy minden alkalmazottjukat és szerződéses vízvezeték-szerelőjüket kötelezik a védőoltás felvételére, és aki ezt elutasítja, legfeljebb egyedi elbírálás alapján dolgozhat náluk tovább. (Bár ennek a hozzáállásnak lehetnek jogi kockázatai a BBC cikke szerint.)

Szintén a BBC írt arról, hogy egy főleg az 50-en felüli korosztálynak hajós és egyéb nyaralásokat szervező cég, a Saga közölte, hogy csak már beoltott emberek vehetik igénybe a szolgáltatásait. Részben ezzel a döntéssel függ össze az is, hogy legalább májusig elhalasztotta az útjai újraindítását.

A hajós utakkal kapcsolatban azonban ezzel nem érnek véget az óvintézkedések. Egyrészt a hajókon tartózkodó személyek létszámát 800 főben korlátozzák, másrészt az utasok csak negatív koronavírus-teszttel és teljes orvosi kivizsgálás után kezdhetik meg a vakációt a fedélzeten.

Az óvatosság persze nem meglepő azok után, hogy a járvány első hullámában több nagy óceánjáró üdülőhajó a fertőzések melegágyává vált. A Carnival társaság Diamaond Princess nevű hajójának fedélzetén a 3711 utasból 700-an fertőződtek meg, és 14-en elhunytak.

A fenti hozzáállás valószínűleg nem csak az Egyesült Királyságra és néhány szolgáltatóra lesz jellemző. Egyre inkább az a várakozás, hogy a zsúfoltságból adódó nagyobb fertőzésveszély miatt légitársaságok, koncertszervezők és éttermek is rutinszerűen kérik majd az oltásigazolás felmutatását. Aki pedig ilyennel nem rendelkezik, azt nem, vagy csak komoly megszorítások mellett engedik be, bár nyilván igyekeznek majd ezeket a gyakorlatokat úgy kialakítani, hogy jogilag védhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turistahajók egy része nem fogja túlélni a mostani időszakotMiné hosszabb ideig állnak, annál több probléma lesz a tengerjáró turistahajókkal. Néhány nem fogja elkerülni a hajóbontót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Egyesült Királyság járvány koronavírus védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.