Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 12. 12:50 Adat

Újra tömeges tesztelésbe kezdenek Szlovákiában

Ismét tömeges teszteléssel próbálná megállítani a szlovák kormány az országban egyre erősebben tomboló koronavírus-járványt. Az elképzelések szerint jövő hét végén országos tesztelést tartanának, majd heti váltásban megyénként haladnának egészen addig, amíg a reprodukciós rátát 0,5 alá nem sikerül csökkenteni (a reprodukciós ráta a járvány terjedésének fontos mérőszáma, azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan hány embernek adja át a vírust).

Igor Matovic kormányfő  – a The Slovak Spectator beszámolója szerint – azzal indokolta a döntést, hogy a jelenleginél szigorúbb korlátozásokat már nem vezethetnek be, így a járványgörbe letörésére szerinte a tömeges tesztelés lehet az egyetlen eszköz. A részleteket a tervek szerint a következő napokban dolgozzák ki.

Szlovákia a második hullámban régiós szinten elég sokáig bezzegországnak számított.

Novemberben sokkal előbb sikerült megfékezni a járvány terjedését, mint a térség más országaiban, így a halálozás is sokáig kedvezőbben alakult. A decemberi lazítások azonban úgy tűnik túl korán jöttek, ez pedig az elmúlt hetekben igencsak visszaütött.

Leginkább a kórházban ápoltak számának nagyon gyors emelkedése ad okot aggodalomra.  Miközben december elején nagyjából 1700, karácsonykor pedig 2200-an szorultak kórházi ápolásra, tegnap már közel 3400 fertőzöttet ápoltak az egészségügyi intézményekben, és közülük közel kétszázötvenen voltak lélegeztetőgépen. A népességarányos halálozás már az elmúlt napokban is Szlovákiában volt a legmagasabb a V4 államok között, alig maradt el a novemberi cseh és a decemberi magyarországi csúcsoktól.

Az országban ráadásul már megjelent a koronavírus új, először az Egyesült Királyságban azonosított mutációja is, a nyilatkozatok szerint pedig a politikusok attól tartanak, hogy ez tovább súlyosbíthatja a járványhelyzetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA V4-ek között most Magyarországon a legaggasztóbb méretű a járványA koronavírusos elhunytak száma alapján Magyarországon a legsúlyosabb jelenleg a járvány a visegrádi régióban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákia és Csehország példája mutatja, milyen törékenyek a járvány elleni eredményekA november végétől enyhítő Csehország és Szlovákia legújabb járványstatisztikái szomorú képet festenek a lazítások következményeiről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.