Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 2. 14:40 Adat

A V4-ek között most Magyarországon a legaggasztóbb méretű a járvány

A napi új koronavírusos esetek hétnapos mozgóátlaga Magyarország kivételével hetek óta stabil csökkenést mutat a visegrádi régióban. A magyar adatsor azonban az utóbbi napokban két hetes stagnálás után ismét meredek növekedésbe kezdett, így a régióban mostanra e statisztika tükrében Magyarország helyzete tűnik a legrosszabbnak. A váratlan trendforduló a járvány súlyosbodása helyett inkább az adatközlés esetlegességére utal, az operatív törzs közlése szerint ugyanis az antigén-gyorstesztek során kimutatott fertőzések figyelembevétele áll a háttérben.

Az adatok és a járvány valós alakulása közötti kapcsolat a pozitív mintavételek magas aránya miatt is megkérdőjelezhető szerte a régióban. Az öt százalékos határértéket Lengyelországban haladják meg a leginkább az adatok, ahol november közepe óta folyamatosan ötven százalék körül alakul a vírus jelenlétére utaló tesztek aránya, mostanra azonban a javulás első jele látszik.

A szlovák statisztikák valószínűleg a novemberi hétvégéken lezajlott átfogó tesztprogramok miatt hullámzanak, míg Magyarországon a már említett adatkezelési anomália állhat a hirtelen megugrás hátterében (a gyorstesztek számát ugyanis az elvégzésükhöz képest csak napokkal később adták hozzá a statisztikákhoz). Csehországban mindenesetre e mutató szerint is visszaszorulóban van a járvány, illetve egyre inkább sikerül ellenőrzés alatt tartani.

A szükségestől elmaradó tesztszámok miatt eddig is érdemes volt inkább a halálozási adatok alapján következtetni a járvány lefutására, és e mellett most már a mintavételek változó módszertanát is fel lehet hozni érvként. A végzetes kimenetelű esetek száma a régióban már csak Magyarországon ível felfelé, így mostanra

a magyar halálozási adat mutatja a legsötétebb képet a visegrádi térségben.

Egyelőre a magyar halálozási adatok nem érték el azt a szintet, ahonnan Csehország fordított, és nem is alakulnak sokkal rosszabbul, mint az aktuális lengyel és cseh értékek, a magyarországi idősor tendenciája azonban sok bizakodásra egyelőre nem ad okot.

Sajnos az utóbbi napokban Csehországban is megtört a halálesetek meredek csökkenése, Lengyelországban azonban a javulás első jelei látszanak. Szlovákiában november közepe óta nem történt érdemi változás e tekintetben, a végzetes kimenetelű esetek száma a régióban viszonylag alacsony szinten stabilizálódott.

Adat covid-19 járvány koronavírus V4 visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. május 4. 06:03 Adat

Egyáltalán nem mindegy, melyik megyében kapod el a koronavírust

Megyénként is jelentős eltérések lehetnek abban, hogy mekkorák a koronavírus-fertőzés túlélésének esélyei. Sok múlik azon, hogy bizonyos betegségek mennyire elterjedtek.

Váczi István
2021. április 30. 15:59 Adat, Közélet

Felesleges volt oltási káoszt csinálni, külföldre is küldünk százezer Pfizert

Szerdáig negyedmillió Sinopharmot sikerült beadni, aztán tegnap történt valami, ami miatt a kormány kijátszotta a Pfizer-kártyát. Hiány akkor sem lesz belőle, ha az összes 16-17 éves beadatja.

Fontos

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Jandó Zoltán
2021. május 4. 17:25 Közélet

Félmilliárdért építünk intelligens buborékot a budapesti Úszó-Euróba-bajnokságra

Alig több mint két héttel a verseny kezdete előtt kötött megállapodást az úszószövetség és az állami szervezőcég az Eb-vel kapcsolatos feladatok ellátásáról.

Bucsky Péter
2021. május 3. 16:36 Közélet

A fürdők olyan aranytojást tojó tyúkok, hogy a járvány miatt sem kellett nagyon leépíteniük

A milliárdos állami támogatásokkal felépített hazai gyógy- és termálfürdőknek hiába kellett zárva tartaniuk a járvány miatt, a dolgozóik alig tizedét küldték el.