Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 2. 14:40 Adat

A V4-ek között most Magyarországon a legaggasztóbb méretű a járvány

A napi új koronavírusos esetek hétnapos mozgóátlaga Magyarország kivételével hetek óta stabil csökkenést mutat a visegrádi régióban. A magyar adatsor azonban az utóbbi napokban két hetes stagnálás után ismét meredek növekedésbe kezdett, így a régióban mostanra e statisztika tükrében Magyarország helyzete tűnik a legrosszabbnak. A váratlan trendforduló a járvány súlyosbodása helyett inkább az adatközlés esetlegességére utal, az operatív törzs közlése szerint ugyanis az antigén-gyorstesztek során kimutatott fertőzések figyelembevétele áll a háttérben.

Az adatok és a járvány valós alakulása közötti kapcsolat a pozitív mintavételek magas aránya miatt is megkérdőjelezhető szerte a régióban. Az öt százalékos határértéket Lengyelországban haladják meg a leginkább az adatok, ahol november közepe óta folyamatosan ötven százalék körül alakul a vírus jelenlétére utaló tesztek aránya, mostanra azonban a javulás első jele látszik.

A szlovák statisztikák valószínűleg a novemberi hétvégéken lezajlott átfogó tesztprogramok miatt hullámzanak, míg Magyarországon a már említett adatkezelési anomália állhat a hirtelen megugrás hátterében (a gyorstesztek számát ugyanis az elvégzésükhöz képest csak napokkal később adták hozzá a statisztikákhoz). Csehországban mindenesetre e mutató szerint is visszaszorulóban van a járvány, illetve egyre inkább sikerül ellenőrzés alatt tartani.

A szükségestől elmaradó tesztszámok miatt eddig is érdemes volt inkább a halálozási adatok alapján következtetni a járvány lefutására, és e mellett most már a mintavételek változó módszertanát is fel lehet hozni érvként. A végzetes kimenetelű esetek száma a régióban már csak Magyarországon ível felfelé, így mostanra

a magyar halálozási adat mutatja a legsötétebb képet a visegrádi térségben.

Egyelőre a magyar halálozási adatok nem érték el azt a szintet, ahonnan Csehország fordított, és nem is alakulnak sokkal rosszabbul, mint az aktuális lengyel és cseh értékek, a magyarországi idősor tendenciája azonban sok bizakodásra egyelőre nem ad okot.

Sajnos az utóbbi napokban Csehországban is megtört a halálesetek meredek csökkenése, Lengyelországban azonban a javulás első jelei látszanak. Szlovákiában november közepe óta nem történt érdemi változás e tekintetben, a végzetes kimenetelű esetek száma a régióban viszonylag alacsony szinten stabilizálódott.

Adat covid-19 járvány koronavírus V4 visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2021. január 19. 12:44 Adat

Rekordmértékben estek tavaly az európai autóeladások

Több déli országban harmadával kevesebb új személyautót regisztráltak, mint 2019-ban. Magyarországon az átlagosnál kevésbé estek vissza az eladások.

Bucsky Péter
2021. január 16. 16:19 Adat, Élet

Vagy kinyírta, vagy a feketepiacra tolta a koronavírus a dohányzás jelentős részét

A szigorú járványügyi szabályok alatt akár tizedével is csökkent a cigarettavásárlás, de a feketepiac szerepe növekedhetett.

Avatar
2021. január 16. 12:28 Adat

Románia már leelőzte a visegrádi országokat több ágazat termelékenységében

A mezőgazdaságot leszámítva Románia a versenyszféra termelékenységében jórészt felzárkózott a visegrádi országokhoz, és vannak olyan ágazatok is, ahol az élre tört.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.