Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 2. 14:40 Adat

A V4-ek között most Magyarországon a legaggasztóbb méretű a járvány

A napi új koronavírusos esetek hétnapos mozgóátlaga Magyarország kivételével hetek óta stabil csökkenést mutat a visegrádi régióban. A magyar adatsor azonban az utóbbi napokban két hetes stagnálás után ismét meredek növekedésbe kezdett, így a régióban mostanra e statisztika tükrében Magyarország helyzete tűnik a legrosszabbnak. A váratlan trendforduló a járvány súlyosbodása helyett inkább az adatközlés esetlegességére utal, az operatív törzs közlése szerint ugyanis az antigén-gyorstesztek során kimutatott fertőzések figyelembevétele áll a háttérben.

Az adatok és a járvány valós alakulása közötti kapcsolat a pozitív mintavételek magas aránya miatt is megkérdőjelezhető szerte a régióban. Az öt százalékos határértéket Lengyelországban haladják meg a leginkább az adatok, ahol november közepe óta folyamatosan ötven százalék körül alakul a vírus jelenlétére utaló tesztek aránya, mostanra azonban a javulás első jele látszik.

A szlovák statisztikák valószínűleg a novemberi hétvégéken lezajlott átfogó tesztprogramok miatt hullámzanak, míg Magyarországon a már említett adatkezelési anomália állhat a hirtelen megugrás hátterében (a gyorstesztek számát ugyanis az elvégzésükhöz képest csak napokkal később adták hozzá a statisztikákhoz). Csehországban mindenesetre e mutató szerint is visszaszorulóban van a járvány, illetve egyre inkább sikerül ellenőrzés alatt tartani.

A szükségestől elmaradó tesztszámok miatt eddig is érdemes volt inkább a halálozási adatok alapján következtetni a járvány lefutására, és e mellett most már a mintavételek változó módszertanát is fel lehet hozni érvként. A végzetes kimenetelű esetek száma a régióban már csak Magyarországon ível felfelé, így mostanra

a magyar halálozási adat mutatja a legsötétebb képet a visegrádi térségben.

Egyelőre a magyar halálozási adatok nem érték el azt a szintet, ahonnan Csehország fordított, és nem is alakulnak sokkal rosszabbul, mint az aktuális lengyel és cseh értékek, a magyarországi idősor tendenciája azonban sok bizakodásra egyelőre nem ad okot.

Sajnos az utóbbi napokban Csehországban is megtört a halálesetek meredek csökkenése, Lengyelországban azonban a javulás első jelei látszanak. Szlovákiában november közepe óta nem történt érdemi változás e tekintetben, a végzetes kimenetelű esetek száma a régióban viszonylag alacsony szinten stabilizálódott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus V4 visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.