Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 6. 12:02 Adat

Szlovákia és Csehország példája mutatja, milyen törékenyek a járvány elleni eredmények

A friss cseh járványstatisztikák az ország legsötétebb időszakát idézik, az egymillió főre jutó naponta regisztrált új fertőzöttek mozgóátlaga az október végi csúcsot megközelítő szintig futott fel az ünnepek után. A statisztika alakulása Szlovákiában is aggasztó, ahol korábban nem tapasztalt szintre emelkedett a napi új esetek száma. Hozzájuk képest Lengyelországban és Magyarországon a decemberi csökkenő trendek megtörése látszik egyelőre, vagyis régiós összehasonlításban ezekben az államokban viszonylag kedvező a helyzet, de az ünnepekkel járó találkozások hatása itt is látszik.

Fokozódó mértékű problémát jelentenek Csehországban és Szlovákiában a tesztelés hiányosságai is. A pozitív eredményű mintavételek aránya e két országban rekordszintre emelkedett, tehát a napi új esetszámok egyre kevésbé jellemzik a járvány valódi mértékét. Lengyelországban ugyanakkor csökkent valamelyest a pozitivitási arány, Magyarországon pedig sajnos megtört a korábbi javuló tendencia – igaz, a visegrádi térségben a magyar arányszám még mindig kifejezetten alacsonynak számít.

Mivel a pozitív tesztek aránya messze meghaladja a visegrádi régió országaiban az öt százalékos határértéket, továbbra is leginkább a napi halálozási adatokra érdemes támaszkodni. Ezek szerint az elhamarkodott lazítások Szlovákiában olyannyira visszaütöttek, hogy az őszi időszakot a legjobban átvészelő országban mostanra lakosságarányosan közel annyian veszítik életüket a járványban, mint Magyarországon a karácsonyt megelőző hetekben, amikor a járvány itt tetőzött.

A távolságtartást ösztönző szabályok enyhítése a cseh adatokon is megmutatkozik, a régió legnyugatibb országában ismét magasabb a koronavírushoz köthető halálesetek egymillió lakosra jutó száma, mint Magyarországon. A lengyel és a magyar halálozási adatok csökkenésében is törés látszik.

Kérdés, hogy mi lesz Magyarországon az eredeti tervek szerint január 11-én hatályát veszítő szigorítások sorsa – a bizonytalanságot jól mutatja, hogy a középiskolák a jövő heti nyitásra készülnek, miközben Orbán Viktor a vasárnapi rádióinterjújában arra utalt, hogy a lazításoknak nincs még itt az ideje, de pontosabb állásfoglalás azóta nem érkezett a kormány részéről.

Az enyhítések veszélyeit mindenesetre világosan igazolják Csehország és Szlovákia példái: a járványt fékező intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index szerint – amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak*Fontos hangsúlyozni, hogy az index hasonló értékei nem jelentik azt, hogy egyforma intézkedések lennének érvényben, és azok betartásában, betartatásában is lehetnek különbségek. – jelentős enyhítések történtek ezekben az országokban november végétől, mostanra pedig a fenti statisztikák tükrében jól látszik ezek következménye.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid covid-19 koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.