Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 6. 12:02 Adat

Szlovákia és Csehország példája mutatja, milyen törékenyek a járvány elleni eredmények

A friss cseh járványstatisztikák az ország legsötétebb időszakát idézik, az egymillió főre jutó naponta regisztrált új fertőzöttek mozgóátlaga az október végi csúcsot megközelítő szintig futott fel az ünnepek után. A statisztika alakulása Szlovákiában is aggasztó, ahol korábban nem tapasztalt szintre emelkedett a napi új esetek száma. Hozzájuk képest Lengyelországban és Magyarországon a decemberi csökkenő trendek megtörése látszik egyelőre, vagyis régiós összehasonlításban ezekben az államokban viszonylag kedvező a helyzet, de az ünnepekkel járó találkozások hatása itt is látszik.

Fokozódó mértékű problémát jelentenek Csehországban és Szlovákiában a tesztelés hiányosságai is. A pozitív eredményű mintavételek aránya e két országban rekordszintre emelkedett, tehát a napi új esetszámok egyre kevésbé jellemzik a járvány valódi mértékét. Lengyelországban ugyanakkor csökkent valamelyest a pozitivitási arány, Magyarországon pedig sajnos megtört a korábbi javuló tendencia – igaz, a visegrádi térségben a magyar arányszám még mindig kifejezetten alacsonynak számít.

Mivel a pozitív tesztek aránya messze meghaladja a visegrádi régió országaiban az öt százalékos határértéket, továbbra is leginkább a napi halálozási adatokra érdemes támaszkodni. Ezek szerint az elhamarkodott lazítások Szlovákiában olyannyira visszaütöttek, hogy az őszi időszakot a legjobban átvészelő országban mostanra lakosságarányosan közel annyian veszítik életüket a járványban, mint Magyarországon a karácsonyt megelőző hetekben, amikor a járvány itt tetőzött.

A távolságtartást ösztönző szabályok enyhítése a cseh adatokon is megmutatkozik, a régió legnyugatibb országában ismét magasabb a koronavírushoz köthető halálesetek egymillió lakosra jutó száma, mint Magyarországon. A lengyel és a magyar halálozási adatok csökkenésében is törés látszik.

Kérdés, hogy mi lesz Magyarországon az eredeti tervek szerint január 11-én hatályát veszítő szigorítások sorsa – a bizonytalanságot jól mutatja, hogy a középiskolák a jövő heti nyitásra készülnek, miközben Orbán Viktor a vasárnapi rádióinterjújában arra utalt, hogy a lazításoknak nincs még itt az ideje, de pontosabb állásfoglalás azóta nem érkezett a kormány részéről.

Az enyhítések veszélyeit mindenesetre világosan igazolják Csehország és Szlovákia példái: a járványt fékező intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index szerint – amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak*Fontos hangsúlyozni, hogy az index hasonló értékei nem jelentik azt, hogy egyforma intézkedések lennének érvényben, és azok betartásában, betartatásában is lehetnek különbségek. – jelentős enyhítések történtek ezekben az országokban november végétől, mostanra pedig a fenti statisztikák tükrében jól látszik ezek következménye.

Adat covid covid-19 koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Jelentősen javultak az üzleti kilátások áprilisban a környező országokban és az eurózónában.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.