Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. december 14. 16:10 Világ

Szétvertek egy iPhone-gyárat a dolgozók Indiában

Felborított céges autók, felgyújtott berendezések és törés-zúzás egy gyár legkülönbözőbb pontjain – szokatlan perspektívából engednek betekintést a globális vállalatbirodalmak világába azok a videók, amelyek egy indiai gyárban készültek vasárnap.

A Bangalore közelében fekvő tajvani Wistron Corp. gyára előtt ugyanis nagyjából ezer fős tömeg gyűlt össze hajnali ötkor, amikor az esti és a nappali műszak váltotta egymást, majd elkezdték szétverni a gyárat. Nagyjából egy órán át tartott a rombolás, aminek végül rendőrök vetett véget.

A pusztítást alaposan dokumentálták a résztvevők, egyes képsorok alapján szinte mindenki kamerázott, aki nem éppen szélvédők betörésével vagy a kamerák leütésével volt elfoglalva.

A tajvani tulajdonú gyárban iPhone-telefonok alkatrészeit gyártották bérgyártásban. A dolgozók tiltakozásként kezdtek rongálni. Egyrészt állításuk szerint 2-3 hónapja nem kaptak fizetést, ráadásul alapból jóval kevesebbet kaptak, mint amennyit korábban ígértek nekik. Másrészt a megalázó munkakörülmények miatt, ami miatt korábban tüntettek is. Egy műszakban 12 órán át kellett dolgozniuk, amelyért 200-300 rúpiát (790-1180 forintot) kaptak.

Az eset minden eddiginél élesebben hozta felszínre a globális vállalatbirodalmak és az ellátási lánc alján lévő dél-ázsiai dolgozók érdekellentéteit. Rengeteg híradás megjelent már a megalázó körülmények között dolgoztatott munkásokról, az ilyen látványos ellenállás azonban teljesen szokatlan.

Az eset azért is érdekes, mert az érintett gyárra követendő példaként hivatkozott az indiai kormány. Az elmúlt években India komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy egyre nagyobb mértékben települjenek az országba komplexebb tudást igénylő gyártási folyamatok. A tajvani cég gyára volt az egyik első ilyen, emiatt a kormány is példálózott vele. 

A rendőrség eddig több mint száz embert vett őrizetbe. A gyár szerint sok számítógépes eszközt és más vagyontárgyat tulajdonítottak el, a vállalatnak okozott kár több mint 13,5 millió dollár.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Apple ellátási lánc india iPhone Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.