Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 30. 11:06 Tech

Levegőtisztító-szűrő lett a Toyota autója

Hat év fejlesztése után a Toyota Európában is bemutatta a Mirai nevű hidrogénüzemű modell megújított változatát. Az autó, amely elődjéhez képest valóban sok újdonságot tartalmaz, legfőképpen azzal hívhatja fel magára a figyelmet, hogy tényleges levegőszűrőként működik a normál utcai használatban is, egészen attól a pillanattól kezdve, amikor beindítják (a benzines és dízelautóknak a legmodernebb katalizátorokkal szerelve is időre van szükségük, amíg elérik az üzemi hőmérsékletet, és nagy hatékonysággal szűrni kezdik a motorból kiáramló káros anyagokat).

A Mirai elsősorban technikai okokból lett ennyire zöld. Az autó elektromos hajtású, de az áramot nem akkumulátorból, hanem a hidrogénnel táplált üzemanyagcellájából szerzi, (vagyis hidrogént tankoló jármű). Mivel az üzemanyagcellába a korábbinál nagyobb hatékonyság érdekében extrán tiszta levegőt kell áramoltatni, az autó elején menet közben beszívott levegőből gyakorlatilag minden káros anyagot ki kell szűrni. Az üzemanyagcella végterméke pedig csupán víz(gőz) és némi hő.

A Mirai egy 1,9 tonnás, 5 méteres szedán, amely egy teljes tank hidrogénnel 650 kilométert képes megtenni, és egy osztrák teszt szerint ott 59 000 euróba (21,3 millió forintba) kerül, ami még mindig elég sok, de a trend nem rossz, mert egyrészt az elődmodell még 79 000 euró volt, másrészt az árat a helyi kedvezményekkel csökkenteni lehet.

A szűk keresztmetszet továbbra is a hidrogénkutak hiánya jelenti, az autó pedig természetesen csak akkor lehet ténylegesen zöld, ha majd olyan hidrogénnel megy, amelyet megújuló forrással állítottak elő (ez ma még nem jellemző, de különösen Európában minden fejlesztés azt célozza, hogy így legyen).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan jön a BMW X5 hidrogénes változataA Mercedes részben leállt a hidrogénes programjával, de a BMW nem követi, és a Toyota üzemanyagcelláját fogja használni, már 2022-től.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA zöld hidrogén a mindent elsöprő megoldás?Új alkalmazásokban biztosíthat szén-dioxid-mentes energiát vagy alapanyagot a zöld hidrogén, de elterjedésének sikere nagyban függ a jövőbeli technológiáktól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech autó hidrogén levegő Mirai Toyota Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.