Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. október 6. 11:51 Adat, Élet

Stabil baromfiudvar nagyhatalom vagyunk

Sokat hallani az utóbbi években arról, hogy a növekvő takarmányárak miatt egyre kevésbé éri meg baromfiudvart fenntartani Magyarországon, ám a Tojásszövetség kérésünkre adott adataiból az derül ki, hogy a tojásnak továbbra is nagyon jelentős része származik a kertek végéből.

A magyar tojásfogyasztás körülbelül 2,3 milliárd darab évente, a regisztrált magyar tartók pedig 1,2 milliárd darabot termelnek. Ennek egy része természetesen exportra megy, másrészt viszont a fogyasztás egy részét a boltokban kapható import tojás fedezi, a szövetségnél azonban a külkereskedelmi adatok figyelembe vételével úgy számolnak, hogy a háztáji tartás évi 500-600 millió darabos lehet.

Mivel ezek exportja aligha merül fel érdemben, a számok azt mutatják, hogy

még ma is minden negyedik tojást nem boltban vásárolnak meg a magyarok.

A háztáji baromfi, és azon belül a tyúktartás piaci szerepe hagyományosan nagy Magyarországon, egy 2013-as széleskörű európai felmérésből például az derült ki, hogy akkoriban 204 ezer olyan tojástermelő magyar “egység” volt, amely 350-nél kevesebb tojót tartott, az ettől nagyobb telepek száma pedig mindössze 390 volt.

Ausztriában ugyanebben az időben már 1000 nagy telep volt, és a kisebb tartók száma alig lépte túl az 50 ezret. Hozzánk hasonló baromfiudvar nagyhatalomnak csak Lengyelország, Románia, Bulgária, Portugália és Görögország számít.

A Tojásszövetség azt mondja, a legalább közepes méretű magyar telepek száma jelenleg 600 körül van, és ezeken közel 5 ezer embert foglalkoztatnak.

A koronavírus-járvány a tojástermelőket nem rengette meg, sőt a tojás iránti kereslet a boltokban jelentősen nőtt az idei első fél évben. Igaz ezt a vendéglátóipari kereslet drasztikus visszaesése ellensúlyozta, de az év első hat hónapjában így is 540 millió tojást adtak el Magyarországon, ami alig kevesebb a tavalyi 580 milliónál.

A tojás bolti átlagára idén eddig 42,2 forint volt, ami jelentős drágulás a tavalyi 38,6 forinthoz képest, de a szövetség szerint ez csak korrekció, hiszen a 2018-as átlag 44 forint volt, vagyis a tavalyi átmeneti árcsökkenés után ehhez tért vissza a piac.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHolnaptól 80 forintos tojásokat tojnak boldogabb tyúkok, megveszed?A vásárlók és az állatvédők nyomásának engednek az élelmiszerláncok, amikor rákényszerítik a tojástermelőkre a ketreces tyúktartás eltörlését. A tojás ára ezzel a kétszeresére nőhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrága már annyira a tojás, hogy megérje otthon tyúkot tartani?Miután már hétszáz forintot kell fizetni a boltban egy doboz tojásért, lassan érdemes lehet elgondolkodni a finomabb alternatíván. A tyúktartás nem teljesen kockázatmentes vállalkozás, de még kicsiben is jó üzlet lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet baromfi baromfiudvar háztáji kiskereskedelem tojás tojásszövetség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.