Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 24. 17:37 Vállalat

A Telenor megvásárlásáról tárgyal a magyar kormány a cseh sajtó szerint

A Telenor Magyarország tulajdonosa 2018. július óta a cseh PPF-csoport, vagyis a leggazdagabb cseh üzletember, Petr Kellner legfőbb érdekeltsége. A cseh sajtó úgy tudja, hogy a PPF két év eltelte után most tovább szeretné adni a magyar és a szintén tulajdonában lévő, Telenor nevet használó egyéb balkáni vállalatait.

A PPF hivatalosan tagadta a szándékot, az E15 nevű cseh lap a Mergermarkethez köthető három forrás alapján azonban mégis határozottan állítja, hogy

a magyar Telenor értékesítéséről a PPF tárgyalásokat kezdett a magyar kormánnyal és a magyar kormányhoz közel álló cégekkel.

Tanácsadókat nem alkalmaznak, az egyeztetéseket házon belül rendezik.

Ennek a forgatókönyvnek most azért is lehet nagyobb esélye, mert Mészáros Lőrinc cégbirodalmát már 2018 elején, a PPF bevásárlásakor is az érdeklődő vevők között emlegették, de a magyarokat állítólag csak akkor érdekelte volna komolyan az üzlet, ha a Telenor Magyarországot külön meg tudják venni.

A norvégok viszont egy tranzakcióval akartak kivonulni a térségből, vagyis a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és a szerb Telenort is egy füst alatt akarták eladni. Petr Kellner már akkor is nagyobb halnak számított a térségben, cégei megközelítőleg 35 milliárd eurós vagyont kezeltek, és regionális szinten is jóval erősebbek voltak, mint bármelyik magyar vállalatcsoport.

Kellner végül 2,8 milliárd euróért vette meg a Telenor cégeket, de ahogy akkor az Index megírta, Mészáros Lőrinc gyakorlatilag azonnal jelezte, hogy átvenné a magyar vállalatot, ha azt Kellner később hajlandó leválasztva eladni.

A „magyarosítás” 2019 októberében el is kezdődött, csak más testet öltött: a Telenor Magyarországba az állami tulajdonú műsorszóró, az Antenna Hungária vásárolta be magát 25 százalékig. Ha tehát van most újabb eladási szándék, akkor a magyar állam már házon belül van, és egészen más pozícióból indulhat az alku.

A cseh sajtó szerint egyébként Kellner azért szabadulna meg most a Telenor cégektől, mert az 5G hálózat kiépítése sokba fog kerülni, és a költségeket csak akkor tudná csökkenteni, ha a kínai Huawei lenne a fő beszállítója, ám ennek elfogadtatását problémásnak tartja. (A Huawei megítélése a fejlett világban technológiai szempontból jó, de gazdaságpolitikai értelemben továbbra is sok helyen ellentmondásos, a kínai pártvezetéshez közel állása miatt, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi háború következtében.)

Az üzlet másik mozgatórugója az lehet, hogy Kellner kiterjedt cégcsoportjának más tagjai nehéz helyzetbe kerültek, és azokat kellene megmenteni a Telenor eladásból befolyó pénzzel.

Cseh elemzők azonban akkor is nehezen tudják elképzelni, hogy Kellner tényleg eladná a Telenor cégeket, ha a puhatolózó tárgyalások elindultak. Egyrészt azért, mert állítólag Kellner komolyan gondolja, hogy hosszabb távon fontos szereplője akar maradni a regionális távközlésnek, másrészt pedig a 2,8 milliárd eurós bevásárlás után a mostani válságban nehéz lehet olyan árat kínálni neki, amellyel úgy érezheti, jó üzletet köt.

A Telenor iránti erős érdeklődés egyébként a NER részéről üzleti szempontból nehezen értelmezhető, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc még nem mondott le a Telenorról, de hatalmasat bukhat veleNéhány éven belül komoly versenyhátrányba kerülhet a Telenor, amely egy kormányközeli befektetőnek csak az állami megrendelések és a bankok révén hozhat pénzt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat eladás mobiltelefon Petr Kellner tárgyalás távközlés Telenor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.