Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 1. 10:33 Vállalat

A magyar kkv-k nagyon lemaradtak a robotizációban, a csehek és a lengyelek is kétszer jobbak náluk

A magyar kis- és közepes vállalatok robotizációs szintjét 11 százalékosnak mérte egy friss kutatás, amelyet a dániai gyökerű Universal Robots (UR) társaság végzett. Első hallásra ez talán nem is tűnik olyan rossz aránynak, csakhogy a felmérésből kiderült, hogy mégis az.

A román szint jelenleg 15,4 százalék, a lengyel 22,7, a cseh pedig 23,3 százalék, azaz utóbbi kettő már több mint duplája a magyar értéknek. A UR az adatokat bemutató tájékoztatón azt mondta, Szlovákiát azért nem vette be a felmérésbe, mert nagyon valószínű, hogy Csehországgal azonos helyzetben van, ami arra utal, hogy a szlovákok is jóval előttünk járnak. A német értékek pedig számunkra pillanatnyilag elérhetetlen messzeségben vannak, mert az UR tapasztalatai szerint a német adatok általában egyszerűen megkaphatók a cseh értékek kettővel való szorzásával.

A kutatás egyébként 180 magyar, 186 román, 196 cseh és 300 lengyel kkv megkérdezésével készült, tavaly november és idén április között. A kisvállalati határt 50 főnél, a közepes vállalatokét 150 alkalmazottnál húzták meg. A négy vizsgált országra egyaránt jellemző, hogy a nagyvállalatok már mindenhol erősen támaszkodnak az ipari robotokra, különösen ott, ahol az autóipar erős. Ebből a szempontból Szlovákia vezetheti a régiót. A kisebb vállalatoknál azonban a robotizáció és a robotok iránti érdeklődés mértéke sokkal szórtabb.

A kedvezőtlen magyar adat mögött egy természetes jelenség is lehet, amíg ugyanis nem ismerik jól a cégek, hogy milyen egy robottal dolgoztatni, addig az igényük is sokkal kisebbnek mutatkozik. Úgy tűnik, hogy mi még ebben a fázisban vagyunk, míg a cseh és lengyel kkv-k már pontosabban ismerik a lehetőségeket, és ezért jobban is akarják a robotok elterjesztését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJönnek a robotok és a kobotok a munkahelyeinkre, de nem kell félni tőlükÖt országban dolgozik a robotok ötöde. De mi az a kobot?

Egyértelműen erre utal, hogy a magyar válaszadók 35,5 százaléka mondta azt, hogy „egyéb” célokra szeretne robotot használni, vagyis a kérdőíven felkínált lehetőségek közül nem tudott egy konkrét alkalmazási területet kiválasztani. A cseheknél ez csak 26,8, a románoknál 22 százalék volt.

A magyar kkv-k közel fele úgy gondolja, hogy nem is kell robotizálni a tevékenységét, és több mint 40 százaléka szerint nem is lehet. Ez pedig nyilvánvalóan a szűkösebb robotikai ismeretekre utal.

Az adatfelvétel a járvány kezdetekor zárult, és a UR szerint most valószínűleg sokkal nagyobb igény mutatkozik a robotok iránt a kkv-szektorban, mint korábban. A gazdasági visszaesés, a piacok leállása, majd újraindulása alapvető változásokat hozott, és most minden kkv-nak sokkal jobban kell a hatékonyság növelésére koncentrálnia, ha túl akarja élni a nehezebb időszakot. Ilyenkor pedig nyitottabbá válnak a cégek a robotok alkalmazására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElmentünk az üzembe, ahol már a robotokat is robotok gyártjákA monoton, unalmas, agyzsibbasztó feladatokat adják át a robotoknak, hogy az emberek az értelmesebb munkákat végezzék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat felmérés Kelet-Európa kkv kobot robot Universal Robots Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.