Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. november 26. 16:03 Tech, Világ

Jönnek a robotok és a kobotok a munkahelyeinkre, de nem kell félni tőlük

Világszerte rohamosan terjednek a robotok, a felgyorsuló automatizálás pedig egyre több iparágat alakít át. Nem csak a fejlett gazdaságok ruháznak be egyre több gépre, hanem a feltörekvő országokban is terjednek. 2016-ban a globális eladások 18 százalékkal növekedtek, így elérték a 13,1 milliárd dollárt (3700 milliárd forint) – derült ki a Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) tanulmányából.

A Financial Times cikke szerint már nem csak az egyszerű, autóhegesztésre és nagyobb súlyok emelésére alkalmas robotokat keresik a vállalatok, hanem olyan szofisztikáltakat is, amelyek összetett feladatok elvégzésére is képesek, az elektronikus alkatrészgyártástól kezdve a csokoládé dobozba illesztéséig. A gépek terjedéséhez nagyban hozzájárul, hogy azokhoz egyre olcsóbban lehet hozzáférni.

A másik trend a robotpiacon, hogy egyre többféle van belőlük, a rugalmas mechanikus karoktól kezdve az olyan okosgépekig, amelyek az emberekkel dolgoznak. Az együttműködő robotokat kobotoknak hívják, és kifejezetten arra találták ki őket, hogy az emberekkel interakcióba lépjenek, és hogy tőlük tanuljanak. Ha a karját mozgatva megmutatjuk neki, hogyan csinálja a feladatot, akkor ezt a képességet el is sajátítja pár perc alatt. Szemben a hagyományos ipari robotokkal, amik 50-200 óra programozást igényelnek ahhoz, hogy egy új feladatot el tudjanak végezni. Azaz a kobotoknál már nincs is szükség programozóra, annyira felhasználóbarát.

Ráadásul a kobotok kisebbek, könnyebbek, rugalmasabbak és mobilisabbak, és még sokkal olcsóbbak is a hagyományos ipari robotoknál, így a kis és középvállalkozások is könnyebben megengedhetik maguknak, hogy beruházzanak rá. Bár általában lassabbak, rugalmasabban használhatóak, mert különböző feladatokat lehet rájuk bízni. Egyelőre a kobotok még csak egy kisebb szegmensét jelentik az ipari robotikának, a kobotpiac gyorsan nő. A dán kobotgyártó Universal Robots például arra számít, hogy 2017-ben 157 millió dollár bevétele lehet, közel harmincszor annyi, mint öt évvel ezelőtt.

Sokszor elhangzik az a félelem, hogy a robotok elveszik majd az emberek munkáját. Ám ma éppen az a helyzet, hogy rengeteg vállalatnak problémát okoz a munkaerőhiány, úgyhogy ilyen értelemben a robotok inkább munkahelyeket hoznak létre, mintsem hogy elvennék azokat. A robotok alkalmazásával ugyanis termelékenyebbek, versenyképesebbek és hatékonyabbak tudnak lenni a vállalkozások.

A robotok emellett olyan unalmas, koszos, veszélyes, illetve nagy óvatosságot igénylő munkákat is képesek elvégezni, amiket az emberek nem nagyon szeretnek. Ezek az okosgépek olyan milliméter pontosságot igénylő feladatokat is képesek ellátni, amit az emberek nem, és a termékek minőségét is javítják.

Jellemzően a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkező országokban a legtöbb a robot. Ám annak ellenére, hogy Kínában a legnagyobb a robotpiac, itt csak 68 robot jut 10 ezer feldolgozóipari dolgozóra, ami a globális átlag alatt van.

Egyes iparágakban átállnak arról, hogy kevésféle dolgot nagy tételekben gyártanak, helyette a termékek szélesebb körét állítják elő kisebb tételekben. Ez a fogyasztóknak köszönhető nagyrészt, akik egyre jobban vágynak az egyedi termékekre, ez pedig rugalmasságot követel meg.

Bár még mindig a járműipar a legnagyobb felhasználója a robotoknak, az elmúlt öt évben az elektronikában dinamikusabban növekedett a robotok alkalmazása. Ez egyrészt az akkumulátorok, chipek és kijelzők iránt megnövekedett keresletnek köszönhető. De a logisztikai elosztóközpontokba, a vegyiparba és az élelmiszeriparba is betették a lábukat a robotok.

Tavaly összesen 300 ezer egységet adtak el világszerte, aminek háromnegyede öt országba ment: Kínába, Dél-Koreába, Japánba, az USA-ba és Németországba. A legnagyobb vásárló Kína, tízből három robot itt kötött ki. De számos fejlődő országban is jelentős beruházások történtek, köztük Tajvanon, Thaiföldön, Indiában és Mexikóban is. A 15 legnagyobb robotpiaccal rendelkező ország között ott van visegrádi versenytársunk, Csehország is, ami az összes ipari robot két százalékával rendelkezik.

A leglátványosabb fejlődés a szoftvereken látható, melynek köszönhetően a szenzorok és programok érzékenyebbé, rugalmasabbá, precízebbé és önállóbbá teszik a robotokat. Fontos előrelépés, hogy a látványfelismerő rendszerek is sokat fejlődtek. A mesterséges intelligenciával és kamerákkal ellátott robotok képesek a tárgyak felismerésére és képesek a tapasztalataikból tanulni, hogy javítsák a teljesítményüket.

A robotpiac növekedése és a befektetők lelkesedése ellenére a szakértők valószínűtlennek tartják, hogy a robotok elvennék a munkahelyeket, ugyanis tudásuk így is korlátozott az emberekéhez képest, ha az ügyességről, az ítélőképességről és az improvizációs készségről van szó.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ kobot munkaerő robot robotok Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.