Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 5. 12:28 Vállalat, Világ

Fertőtlenítőt és bioetanolt készítenek az eladhatatlan borkészletekből Franciaországban

Eladhatatlanná vált a francia borkészlet jelentős része. Franciaországban tavaly 42 millió hektoliter bor készült, ez a világpiac 16 százaléka, és a francia termelés hagyományosan a második legnagyobb a világon. Csak Olaszországban készítenek ennél több bort, tavaly például 47,5 millió hektolitert.

A Le Progres azt írja, hogy kétmillió hektoliter francia bort most az Európai Unió engedélyével és uniós közpénzekből fel kell vásárolni a pincészetektől, mert nem tudnak vele mit kezdeni a borászatok. A járványban életbe léptetett korlátozások miatt a hazai fogyasztás visszaesett, és ez a legfontosabb felvevőpiac, de az amerikai export is minimálisra csökkent. Az eladatlan készletek súlyos logisztikai problémákhoz vezethetnek, mire jön az őszi szüret.

Ezért bioetanolt és alkoholos fertőtlenítő géleket készítenek a felvásárolt borokból. A termelők hektoliterenként 78 eurót kaphatnak a keretből, de a földrajzi elnevezés és oltalom nélküli borok után csak 58 euró jár majd. A kompenzációt a feladatra kiválasztott lepárlók kapják meg, nekik kell a pénzt továbbadni a programra jelentkező és borukat beszállító pincészeteknek.

Spanyolország és Olaszország is hasonló lépésekre kényszerül, Olaszországban részben a zöld szüretelést is támogathatják, vagyis a még éretlen termés leszedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszaadott Michelin-csillag világít rá a francia vidék nehézségeireAz elnéptelenedő egykori bányászvárosok már egy Michelin-csillagos éttermet sem tudnak eltartani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ bioetanol bor fertőtlenítőszer Franciaország járvány koronavírus támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.